دهان، دندان، فک و صورت / دارو، درمان، تغذیه، مواد / بیماری، ناهنجاری، بهداشت /

عدم استفاده از مسواک بلافاصله پس از خوردن ترشی و شیرینی

پس از خوردن ترشی و شیرینی فوری مسواک نزنید
فقط نوع و تكرار مصرف مواد غذايي شيرين نيست كه در ايجاد پوسيدگي دندان و بيماري هاي لثه دخالت دارد، بلكه نحوه خوردن يا به عبارتي عادات مصرف اين غذاها و برخي غذاهاي ديگر نيز مي تواند تاثير مخربي بر ساختمان دندان داشته باشند. عاداتي مثل خوردن و نوشيدن غيرعادي، مكيدن مركبات و مزه مزه كردن و نگهداشتن نوشيدني هاي اسيدي مثل نوشابه در دهان مي توانند باعث سايش زيادتر ميناي دندان شوند. اين عادات مخرب تاثير به مراتب زيادتري نسبت به خوردن معمول اين مواد دارند.
    
    لطفا به جملات زير توجه كنيد:
    ـ شكرها (شكر ميوه ها، شكر شير و قند) و غذاهاي پخته شده با نشاسته (نان، كيك و...) مي توانند باعث پوسيدگي شوند.
    ـ غذاهاي چسبنده (مثل كشمش، شيريني و...) داراي خطر زيادتري در ايجاد پوسيدگي نسبت به آنهايي كه به راحتي تميز مي شوند، هستند.
    ـ مكيدن ليمو، ترشي، يا تركيبات شور و پرنمك مي تواند آثار مخربي روي دندان داشته باشد.
    با مقايسه 3 جمله بالامشخص مي شود كه علاوه بر نوع ماده، روش استفاده از مواد غذايي نيز اثرات بيماري زايي دارد.
    قرار گرفتن دندان در معرض غذاهاي اسيدي كه مي تواند غلظتي برابر با اسيد يك باطري ماشين داشته باشد مي تواند منجر به حساس شدن دندان ها و حتي آسيب دائمي به عصب دندان ها شود. در اين حالت اسيد مورد نياز جهت تخريب بافت دندان به جاي اين كه توسط باكتري ها ساخته شود با غذاي ترش و اسيدي تامين شده است و با عادت مخرب همراه آن تشديد شده است. اگر سطح اسيدي مايع يك باطري در حد 5/0 باشد اسيد ليمو در حد 2/2 و اسيد پرتقال 5/3 و نوشابه كوكا در حد 3/2 خواهد بود. در بسياري از مواد سوپرماركتي اسيدسيتريك وجود دارد كه مي تواند باعث ضعيف شدن مينا شود و مدت زمان حداقل 4 ـ 3 ساعت لازم است تا بزاق بتواند اثر اسيدي آن را خنثي كند، چرا كه تركيبات تشكيل دهنده آن قندها هستند كه سوخت مورد نياز باكتري ها را براي ايجاد پوسيدگي دندان و بيماري هاي لثه فراهم مي كنند.
    انواع و اقسام شيريني و ترشي در بازار وجود دارد كه به معناي وجود اسيد سيتريك قابل توجه در تركيبات تشكيل دهنده آنها است. اين مواد مي تواند باعث سايش و ضعيف شدن ميناي دندان شود كه دژ اوليه و محكم و مقاوم آن است.
    
    در اين خصوص بهتر است:
    1 ـ والدين را نسبت به خطرات حاصل از اين مواد آشنا كنيم تا بتوانند با آن برخورد كنند/ 2 ـ كودكان تشويق شوند تا خريدن اين محصولات را كاهش دهند/3 ـ به كودكان ياد دهيم تا بلافاصله پس از مصرف اين مواد مسواك نزنند. چراكه با حضور اين مواد و اسيد موجود ميناي دندان ضعيف شده و مسواك مي تواند سطح صاف و يكدست مينا را مخدوش كند. در اين صورت بهتر است براي كاهش شدت اسيدي بودن محيط دهان بجاي تشويق به مسواك زدن، كودك را براي شستشوي مرتب دهان با آب راهنمايي كنيم.


دکتر محمد امین نریمانی- ارتدنتیست
روزنامه جام جم- شماره 2947- 28 شهریور 1389- صفحه 16 (سلامت)

Tags: 
تعداد نمایش ها: 6820
مطالب مرتبط: 
تغذیه و سلامت دهان
خوردن آب زياد جهت حفظ سلامت دهان
بهترین لبخند، لبخند با دندان!
-: 
Narimani, Mohamadamin دكتر نریمانی، محمدامین

بازگشت به فهرست


 
مطلب خود را بنویسید*
:) ;) :D 8) :( :| :\ :cry: :evil: :o :oops: :{} :?: :!: :idea:
محافطت در مقابل اسپم (کپچا)
بارگذاری تصویر