دهان، دندان، فک و صورت / دارو، درمان، تغذیه، مواد / بیماری، ناهنجاری، بهداشت /
پیشگیری از سرطان دهان

پیشگیری از سرطان دهان

دکتر محمدامین نریمانی- ارتدنتیست

دهان در برخي از نوشته ها، آينه سلامت بدن معرفي مي شود. اين سخن اغراق نيست، چراكه هم ناراحتي هاي عمومي بدن مي توانند در ناحيه دهان داراي تظاهراتي باشند و هم ناراحتي هاي بافت هاي دهاني مي توانند در سلامتي و عملكرد ساير اعضاي بدن تاثيرگذار باشند. ضايعاتي كه در محيط دهان ديده مي شوند، همگي يكسان نبوده و نياز هاي درماني و پيشگيري آنها نيز متفاوت است.
    عمده ضايعاتي كه در ناحيه دهان بروز پيدا مي كنند به واسطه ميكروب ها، بيماري هاي سيستم ايمني بدن، تحريكات ناشي از اجسام خارجي، تظاهرات دهاني بيماري هاي سيستميك و ضايعات سرطاني و پيش سرطاني ايجاد مي شوند.
    خبر خوبي كه در اين زمينه وجود دارد، آن است كه خوشبختانه اغلب ضايعات بافت هاي دهان در گروه ضايعات غيرسرطاني هستند، ولي با تغييرات زندگي و عادات مرتبط با نحوه زندگي، متاسفانه تعداد افرادي كه براي آنها در ناحيه دهان ضايعات سرطاني تشخيص داده مي شود در جوامع مدرن امروزي رو به افزايش است. بنابراين آگاهي دادن و تشويق افراد براي پيدا كردن روش هاي پيشگيري از ايجاد چنين ضايعاتي اهميت زيادي دارد.
    در مرحله اول نخستين دشمن شما سيگار كشيدن است. اگر واقعا مايل هستيد كه به طور قابل توجهي از امكان ابتلابه سرطان دهان دور شويد، بايد از اين عادت بد دوري كنيد. اين نكته براي افرادي كه داراي سابقه فاميلي مرتبط با موضوع هستند، اهميت چند برابري دارد. براساس مطالعات متعدد، سيگار مهم ترين عامل خطر براي ايجاد ضايعات سرطاني و پيش سرطاني در ناحيه لب و دهان است. اگر ميزان اطلاع رساني در جامعه افزايش يابد، مي توان اميدوار بود كه حداقل تعداد كمتري از افراد جوان يا نوجوان براي شروع اين عادت بد تحريك شوند. مساله شناخته شده بعدي رژيم غذايي متعادل است.
    اگر رژيم غذايي پرويتامين، مواد مغذي و ساير اجزاي غذايي باارزش استفاده شود، تمام سلول هاي مفيد بدن از آن بهره مند مي شوند. غذاي خوب خوردن علاوه بر اين كه به سلامتي فيزيكي كمك مي كند، مي تواند باعث شادابي و نشاط هم بشود.
    كم كردن ميزان چربي باعث سلامت عروق شده و نتيجه آن رساندن غذاي خوب و كافي به سلول ها و دفع مواد سمي از سلول ها به طور كامل و بهتر است. براي پيشگيري از سرطان هاي ناحيه دهان، مصرف ويتامين هاي آ، ب، آي و سلنيوم بسيار مهم است. به اين منظور براي بررسي محتويات هر ماده غذايي، بايد به ارزش غذايي آن دقت كنيد.
    براي دوري از تحريك بافت هاي دهان به دما، تركيبات و نحوه مصرف مواد غذايي، بايد توجه كافي داشت. خوردن غذاهاي بسيار سرد يا نوشيدني هاي بسيار داغ به طور مداوم و عادتي، اثرات مخربي بر سلول هاي مخاط دهان دارند. غذاهاي پرادويه و بخصوص تند نيز مي توانند در ايجاد ضايعات پيش سرطاني تاثيرگذار باشند.
    عامل بعدي بهداشت دهان صحيح است كه باعث متعادل كردن باكتري ها و قارچ هاي موجود در دهان مي شود. اين قارچ ها و باكتري ها همواره در محيط دهان حضور دارند، ولي كاهش يا افزايش آنها مي تواند در بروز برخي از ضايعات تاثيرگذار باشد.
رعايت بهداشت دهان باعث متعادل شدن منبع غذايي آنها شده و تعداد آنها را در حد طبيعي نگه مي دارد.


Tags: بیماری دهان, بهداشت دهان, سرطان
تعداد نمایش ها: 5817
کاربر مرتبط: 
محمد امین نریمانی | Narimani
منبع: 
جام جم-3208

بازگشت به فهرست


 
مطلب خود را بنویسید*
:) ;) :D 8) :( :| :\ :cry: :evil: :o :oops: :{} :?: :!: :idea:
محافطت در مقابل اسپم (کپچا)
بارگذاری تصویر