- ANTI-INFECTIVESضدعفونی ها (16)
- ANTINEOPLASTICSضدسرطان (0)
- BIOLOGICALSبیولوژیک (0)
- BLOOD MODIFIERSتغییردهنده خون (16)
- CARDIOVASCULARSقلب-عروق (3)
- CNS اعصاب (21)
- GASTROINTESTINALSگوارشی (0)
- HORMONESهورمون (0)
- MISCELLANEOUSمتفرقه (29)
- NUTRITIONASمکمل غذایی (14)
- RESPIRATORYDRUGSتنفسی (17)
- TOPICALSموضعی (3)
مکانیزم اثر: با اثر برگيرنده اختصاصی درغشای سلولی عصبی اثر مهاری گاماآمينوبوتيريک اسيد (GABA) را که در تمامنواحی CNS باعث مهار پيش سيناپسی وپس سيناپسی می گردد، تسهيل کرده ياافزايش می دهد.
|
فارماکونتیک: از راه خوراکی سريع و بهخوبی جذب می شود. جذب آن از راهعضلانی به محل تزريق بستگی دارد وممکن است آهسته و نامنظم صورت گيرد.اگر به عضله دلتوئيد تزريق گردد جذب آنمعمولا سريع و کامل خواهد بود. اتصالآن به پروتئينهای پلاسمايی تا 99 درصدمی باشد. در کبد متابوليزه شده و بهمتابوليت دزمتيل ديازپام و اگزازپام تبديل می شود. نيمه عمر ديازپام در پلاسما 1-2 روز است در حالی که نيمهعمر دزمتيل ديازپام حدود 60 ساعتاست. متابوليت دارو از طريق کليه دفعمی شود.
مواردمصرف: در کوتاه مدت برای درماناضطراب و بیخوابی، و بهعنوان داروی کمکی در درمان علائم حاد قطع مصرفداروها، حمله مداوم صرعی و تشنجاتناشی از تب و مسموميتها، گرفتگی عضلات اسکلتی، مصرف قبل از جراحی(بهعنوان داروی پيش بيهوشی) بهکارمیرود.
|
مقدارمصرف: خوراکی:
بزرگسالان: برای درمان اضطراب،2 ميلیگرم سه بار در روز و در صورتنياز تا mg/day 15-30 در مقادير
منقسم مصرف می شود. در افراد کهنسالنصف اين مقدار مصرف شود در درمانبیخوابی همراه با اضطراب، 5-15ميلیگرم در موقع خواب مصرف می شود.مقدار مصرف در افراد مسن نصف مقدار تجويز شده برای افراد بالغاست.
کودکان: در درمان راه رفتن در خواب وترس بچهها، 1-5 ميلیگرم در موقع خوابمصرف می شود.
تزريقی:
بزرگسالان: از راه تزريق وريدی در حملهمداوم صرعی 10-20 ميلیگرم با سرعت0/5 ميلیليتر (2/5 ميلیگرم) طی 30 ثانيه،تجويز می شود و در صورت لزوم 30-60دقيقه بعد تکرار میگردد. ممکن است پساز تزريق اول، انفوزيون وريدی تا حداکثرmg/kg 3 در طول 24 ساعت انجام شود. دردرمان اضطراب حاد شديد، کنترل حملاتپانيک حاد و درمان علائم حاد قطع مصرفدارو، مقدار 10 ميلیگرم مصرف می شودکه در صورت نياز بعد از 4 ساعت می توانآن را تکرار کرد.
کودکان: مقدار mcg/kg 200-300يا 1ميلیگرم به ازای هر سال سن مصرفمی شود.
|
موارد منع مصرف: در ضعف تنفسی،نارسايی حاد ريوی، حالات فوبيک،نارسايی کبدی، سايکوز مزمن، دپرسيونو اضطراب همراه آن نبايد مصرف شود.
کاربرد در دندان پزشکی:
|
هشدار: 1 ـ در بيماری تنفسی، ضعفعضلانی، بيماران با سابقه مصرف نابجای دارو يا افراد با اختلال شخصيتی با احتياط مصرف شود.
2 ـ در افراد مسن، نارسائی کبدی و کليوی مقدار مصرف دارو بايد کاهش داده شود.
3 ـ از مصرف طولانی مدت خودداری گردد.
4 ـ در صورت مصرف طولانی مدت برای جلوگيری از بروز عوارض قطع مصرف،دارو را بايد بهتدريج قطع کرد.
5 ـ در موقع تزريق وريدی، وسايل لازمبرای برگرداندن ضعف تنفسی و تهويهمکانيکی، بايد در دسترس باشد.
6 ـ در موقع انفوزيون وريدی اين دارو بايدکاملا احتياط نمود چون کاملا خطرناکاست، بايد انفوزيون وريدی ديازپام درپخش مراقبتهای ويژه انجام شود.
7 ـ تزريق سريع وريدی آن ممکن استمنجر به بروز آپنه، کاهش فشار خون،برادی کاردی يا ايست قلبی شود. (تزريقهر پنج ميلیگرم دارو حداقل بايد يک دقيقهطول بکشد).
8 ـ تزريق وريدی ديازپام نبايد دروريدهای کوچک (مانند مچ دست و پا)انجام شود و بايد دقت نمود که داخلشريان تزريق نشده و سوزن تزريق نيز ازرگ خارج نشود تا از بروز ترومبوزوريدی، فلبيت، تحريک موضعی، ورم وبندرت صدمه عروقی جلوگيری شود.
9 ـ از تزريق عضلانی، زمانی استفادهمی شود که مصرف خوراکی و وريدی ممکن نيست.
10 ـ در افراد کهنسال با احتياط مصرفشود و مقادير مصرف دارو با توجه بهکارکرد کبد و کليه تنظيم گردد.
موارداحتیاط:
تداخلات داروئی:مصرف همزمان باداروهای مضعف CNS، ضد دردهای مخدر، بيهوشکنندههای عمومی،مهارکنندههای مونوآمينواکسيداز (MAO)،ضدافسردگیهای سه حلقهای و داروهای پايينآورنده فشار خون که باعث تضعيفCNS می شوند (مانند کلونيدين و متيلدوپا) و رزرپين ممکن است اثر مضعفCNS اين دارو را تشديد نمايد. آنتیاسيدهاجذب ديازپام را به تأخير می اندازند، اماروی ميزان جذب تأثيری ندارند. مصرفهمزمان با تریمتافان قبل از عمل جراحی،باعث تشديد اثر پايينآورنده فشار خونشده و خطر سقوط شديد فشار خون،شوک و کلاپس قلبی ـ عروقی را در طی جراحی افزايش میدهد. مصرف همزمان باکاربامازپين سبب افزايش متابوليسم وکاهش غلظت سرمی ديازپام میگردد.سايمتيدين متابوليسم ديازپام را مهارنموده، سبب تأخير دفع ديازپام و افزايشغلظت پلاسمايی آن می شود. ايزونيازيدممکن است از طريق مهار دفع ديازپامغلظت پلاسمايی آن را افزايش دهد.ريفامپين ممکن است دفع ديازپام راافزايش دهد و موجب کاهش غلظت سرمی آن می شود.
|
عوارض جانبی: خواب آلودگی روز بعد ازمصرف، گيجی و آتاکسی (بهخصوص درافراد مسن) فراموشی، وابستگی،تحريکپذيری غيرعادی و در برخی مواردسردرد، سرگيجه، افت فشار خون، افزايشترشحات بزاق، کرامپ و درد در ناحيهشکم، بثورات جلدی، اختلال بينائی، تغييردر ميل جنسی، احتباس ادرار، اختلالاتخونی و يرقان از عوارض احتمالی ايندارو است. درد، ترومبوفلبيت و ندرتاً آپنهو افت فشار خون با تزريق اين داروگزارش شدهاست.
نکات قابل توصیه:1 ـ از آنجايی که اين داروايجاد وابستگی می کند، بايستی بيش ازمقدار توصيه شده مصرف نشود.
2 ـ اگر بعد از چند هفته اثر درمانی داروکاهش يافت به پزشک مراجعه شود.
3 ـ ديازپام بهعنوان ضدتشنج بايد کامل ومرتب مصرف شود.
4 ـ در صورت بروز خوابآلودگی،سرگيجه، منگی، از دست دادن مهارت درانجام کار بهخصوص در افراد مسن، داروبا احتياط مصرف شود.
|
مصرف در آبستنی:
مصرف در شیردهی:
سایرنام ها:Mexican Tranquilizer Diazepam,Lorinon,D-Val,Dizac,Diazepam,Ansiolin,Demethyldiazepam,Desmethylchlordiazepoxide,Desmethyldiazepam,Diastat,Diastat Pediatric
|
برچسپ:
تعداد نمایش ها: 5722
Brand Names:
Zetran
Vivol
Valrelease
Valium
Nordiazepam
سایرموارد:درجدول