مدیریت، سیاست، حقوق، معماری، اقتصاد، بیمه،.. | آموزش، کاریابی، رایانه، وب،.. | ورزش، تغذیه، بهداشت حرفه،.. | پزشکی، اورژانس، دارو، روان،،.. | مذهب، هنر، تاریخ،...
*بنا به مصوبه مجمع عمومیانجمن علمیدندانپزشکی ایران، انتخابات باید 11 آذر ماه 1392 برگزار شود.
*از مخالفتها نهراسیم. بادبادک با باد مخالف بالا میرود ( از بنری که شهرداری تهران در خیابان نصب کرده است.)
دوستان و همکاران گرامی. این گزارش در دو بخش تنظیم شده است. بخش نخست گزارش مجمع عمومی انجمن علمی دندانپزشکی ایران است به همانگونه که پیش آمد. این گزارشی است بدون پیرایش از زندگی درونی یک انجمن علمیکه رویه دانش و راست گفتاری و منش گروهی از دندانپزشکان را نشان میدهد. سندی است که هم نویسندگان میتوانند از آن سود ببرند و هم تاریخ نویسان.
بخش دوم برداشتی است شخصی. یک دیدگاه از یکی از صحنههائی که در انجمنی غیردولتی و غیر انتفاعی در سال 1392 دیده شد. تا کنون در هیچ انجمنی گزارشی با این شیوه تهیه نشده است. خوب است همکارانی که در آن نشست بوده اند، برداشت خود را بنویسند تا این تک صدا خود را به واقعیت تحمیل نکند.
خبرنامه و سایت « انجمن دندانپزشکی ایران» زیر فشار شدید سانسور خبری قرار دارد ( از تاریخ برگزاری مجمع عمومی تا امروز هیچ خبری وارد سایت انجمن نشده است و خبرنامه مهر ماه «انجمن دندانپزشکی ایران» نیز در باره انتخابات گزارش کوتاه پیرایش شده و غیر واقعی چاپ کرده و نظر بازرس را که مخالف نظر هیئت مدیره بود، به طور کامل حذف کرده است). بنابراین به جای پیش گفتار، برای آن گروه از دوستانی که چندان با انجمنها آشنا نیستند، یکی از گرهیترین موضوعاتی که در این مجمع عمومی پیش آورده بودند، بررسی میشود.
و ناگهان، باز هم « رد صلاحیت»:
انجمن علمیدندانپزشکی ایران و انجمن صنفی دندانپزشکی ایران دواساسنامه متفاوت دارند. مجوز انجمن علمی از سوی کمیسیون ماده 4 وزارت بهداشت صادر میشود و مجوز انجمن صنفی از سوی کمیسیون ماده 10 احزاب. با این حال این دو انجمن با یک هیئت مدیره مشترک اداره میشد. موجودی نادر که باز زایشش بحران افزائی و نقض اساسنامه های دو انجمن بود.
انتخابات 30 تیر 1390 با همان روش سابق برگزار شد. کاندیداها در چند لیست در برابر هم قرار گرفتند. حدود 1200 نفر به مجمع عمومیآمدند و نبود فضای کافی مشکلاتی را پیش آورد. بیشینه شرکت کنندگان در مجمع عمومی، همه نامزدهای یک لیست را انتخاب کردند. درستی برگزاری انتخابات زیر پرسش جمعی از کاندیداها و شرکت کنندگان رفت. اگرچه بسیاری از انتقادها و روش های اعمال نظر نادرست بود ولی ابهامهائی نیز در برگزاری انتخابات وجود داشت که نمیتوان نگفت و گذشت. تا کنون پاسخ روشنی به این ابهامها داده نشده است. یکی از معما های پیش آمده، خراب شدن هر سه لپ تاپی بود که برای ثبت نام از شرکت کنندگان در مجمع عمومی و انتخابات در نظر گرفته بودند و آن هم درست در صبح روز برگزاری انتخابات. هیچ گاه هم توضیحی در این باره داده نشده است که بتوان به آن استناد کرد. مسئول برگزاری انتخابات 30 تیر دکتر سید محمود میران بود و ایشان مسئولترین شخصی است که میتواند علت بسیاری از نارسائیهای آن انتخابات را بیان کند.
وجود ابهامهای رفع نشده و ادامه شکایت اعتراض کنندگان، کار تایید هیئت مدیره را به چنبره پیچ و خم اداری کشاند و این کار صدور مجور فعالیت رسمی را برای انجمن علمی دندانپزشکی ایران تا 17 فروردین 92 به درازا کشاند و برای انجمن صنفی دندانپزشکی ایران این کار تا ماه پیش طول کشید. بنا به لیست هائی که از طرف کمیسیون ماده 4 وزارت بهداشت و کمیسیون ماده 10 احزاب صادر شده است، ترکیب دو هیئت مدیره یکسان نخواهد بود.
به این ترتیب، برای نخستین بار، انجمن علمیدندانپزشکی ایران و انجمن صنفی دندانپزشکی ایران با دو هیئت مدیره مختلف به صورت مستقل از هم فعالیت خواهند کرد و راه برای قانون مداری و شفافیت در کار و فعالیت مالی باز شده است.
هیئت مدیره فعلی انجمن علمیدندانپزشکی ایران که برگزار کننده مجمع عمومی11 مهر 92 بود از 30 تیر 1390 تا 17 فروردین 92 یعنی نزدیک به یک سال و ده ماه به عنوان هیئت مدیره منتخب در اداره انجمن حضور داشت و از حدود 8 ماه پیش با مجوز رسمی، مسئولیت اداره انجمن را به عهده دارد. بنابراین، آن نارسائیها و کاستیهائی که در کار انجمن علمیدندانپزشکی ایران میبینیم، فقط میراث به جای مانده از هیئت مدیره سابق نیست و مسئولیت آن متوجه هیئت مدیره فعلی انجمن علمی است.
هیئت مدیره فعلی پس از شروع به کار ابتدا چنین نشان داد که میخواهد قانون مدار باشد واساسنامه را اجرا کند.
در لیستی که از کمیسیون ماده 4 وزارت بهداشت به انجمن علمیدندانپزشکی ایران ابلاغ شده است، نام 9 نفر برای عضویت در هیئت مدیره دیده می شود: (دکتر بیژن اخوان آذری، دکتر محمد اسلامی، دکتر عبدالجواد رحیم پور، دکتر باقر شهنی زاده، دکتر غلامرضا غزنوی، دکتر همایون فراست، دکتر بهزاد فرخزاد، دکتر پوریا مطهری، دکتر علی یزدانی، ). دو نفر از منتخبان از لیست حذف شده بودند ( دکتر علی تاجر نیا و دکتر امیر رضا رکن.)
هیئت مدیره انجمن علمی، هیچگاه اطلاعیه ای در باره شروع به کارش نداد و گزارشی نیز از کارهایش در سایت و خبرنامه انجمن نیامده است. در حقیقت هیئت مدیره جدید کارش را با شیوه عدم اطلاع رسانی شروع و ادامه داد.
نخستین بار در اسناد کنگره 53 بود که نام دو نفر از اعضای رسمی هیئت مدیره ( دکتر شهنی زاده و دکتر یزدانی) از لیست هیئت مدیره حذف شد و هیچ توضیحی نیز به اعضای انجمن برای چنین کار غیر قانونی داده نشد. در آن زمان این دو همکار هنوز عضو هیئت مدیره انجمن علمی دندان پزشکی ایران بودند ( میتوانید به خلاصه مقالات و اسناد دیگر کنگره 53 مراجعه فرمائید.). چنین شیوه ای را هیچ انجمنی به یاد ندارد.
هیئت مدیره پس از آن در نشستی رسمی، دکترباقرشهنی زاده و دکترعلی یزدانی را مستعفی شناخت و در نامه ای به دبیر کمیسیون ماده 4 آن را نهائی کرد.
میبینیم که هیئت مدیره خود بر رد صلاحیتها مهر تایید گذاشت و ابتدا جلساتش را بر پایه لیستی که کمیسیون ماده 4 وزارت بهداشت اعلام کرده بود آغاز کرد و پس از چندی برای نشان دادن وفاداری به قانون، با استناد به اساسنامه دو نفر از اعضای اصلی خود را به علت غیبت، حذف کرد. اگر آن دو عضو هیئت مدیره، در جلسات شرکت میکردند، اکنون هیئت مدیره 9 عضو داشت و حرفی هم از انتخابات و رد صلاحیت نبود.
اگر مستعفی شناختن دو نفر عضو هیئت مدیره، بر پایه اساسنامه صورت گرفت، در ادامه کار نیز میبایست قانون رعایت شود. این جا بود که هیئت مدیره نشان داد که استفاده ازاساسنامه نه بر پایه قانونمداری، بل که برای تامین خواستههای گروهی بوده است. هیئت مدیره علیرغم تذکرات بازرس، حاضر نشد برای برگزیدن جای خالی دو نفر عضو مستعفی شناخته شده و دو نفر علی البدل، انتخابات برگزار کند و تمایل داشت با همان 7 نفر به کارش ادامه دهد.
هیئت مدیره مجمع عمومی را برگزار نکرد تا زمانی که بازرس انجمن علمی، تصمیم گرفت بر اساس وظیفه بازرس، خود انتخابات را برگزار کند و حتی اطلاعیه آن را نیز برای چاپ به انجمن داد. هیئت مدیره برای آن که بازرس انتخابات را برگزار نکند، خود اطلاعیه داد و از همان زمان بود که دو باره مسئله رد صلاحیتها را که میتواند همیشه چالش برانگیز باشد و جو روانی ایجاد کند، پیش کشید.
چرا هیئت مدیره این روش را انتخاب کرد و در پس هیاهوی «رد صلاحیت» تامین کدام خواسته نهفته است؟. این را در ادامه کار خواهیم دید.
رد صلاحیت در یک انجمن علمی؟ بر پایه چه قانونی؟.
یک دندان پزشک در سه انجمن علمی عضو است. در دو انجمن صلاحیتش تایید میشود و در یک انجمن رد صلاحیت میشود. در این صورت یک فردِ قانون مدار باید چه نتیجه ای بگیرد؟ بهتر است به اسناد قانونی مراجعه کنیم.
1-اساس نامه انجمن علمی: در اساسنامه انجمن علمی دندانپزشکی ایران رد صلاحیت پیش بینی نشده است. یا شخص عضو است که در این صورت از تمام حقوق عضو از جمله حق انتخاب کردن و انتخاب شدن برخوردار است یا عضویتش لغو شده است که مشخص است نمیتواند انتخاب شود.
ولی چون مجوز انجمن بنا به ماده نخست آن بر پایه مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی صادر شده است، برای درک حدود رد صلاحیتها باید به این مصوبه توجه کرد.
2-مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی: مصوبه و آئین نامه اجرائی آن بر « صلاحیت علمی و عمومی» تکیه دارد
این بند هیچ گاه مشکلی پیش نمیآورد. همه دندان پزشکانی که شماره نظام پزشکی دارند در سطحی از دانش قرار دارند که صلاحیت علمیآنان تایید بشود.
صلاحیت عمومیاز دید آئین نامه اجرائی:
مصوبه سال 1370 شورای عالی انقلاب فرهنگی و آئین نامه اجرائی آن از زمان عقب مانده است و اکنون که حقوق شهروندی جدی گرفته میشود و در بالاترین سطح مدیریت جامعه، تلاش میشود قانون مداری و روابط حقوقی بر رفتارهای سلیقه ای و عرفی غالب شود، به روز کردن این مصوبه و حتی جانشین کردن یک قانون به جای این مصوبه احساس میشود.
آئین نامه اجرائی مصوبه 262مین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی در باره بررسی صلاحیتها چنین میگوید: « بررسی صلاحیتهای علمی و عمومی اعضای هیئت موسس و هیئت مدیره».
میشد « واو» را حرف ربط گرفت و این گونه طرح کرد که منظور فقط هیئت موسس و هیئت مدیره منتخب آن است و هیئت مدیرههای بعدی مشمول این بند نمیشوند، ولی در حال حاضر صلاحیت همه هیئت مدیره ها و بازرسها با استناد به این بند بررسی میشود. در عمل بررسی صلاحیت علمی با مشکلی مواجه نمیشود ولی واژه «صلاحیت عمومی» نامعین است و برای درک آن باید به قانونها و مصوبههای دیگر مراجعه کرد و همین کار را دشوار و پیچیده میکند و تحولات سیاسی میتواند بر تفسیر از این بند تاثیر گذار باشد.
در بعضی از متنهائی که پس از مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی دیده ایم بسیاری از کاستیهای مصوبه برداشته شده است. برای نمونه: در « درآمدی بر اصول و مقررات سازمانهای مردم نهاد» که در زمستان 1390 توسط « مرکز امور اجتماعی و فرهنگی معاونت سازمانهای مردم نهاد وزارت کشور» چاپ شد، در باره هیئت موسس آمده است.
اگر این ماده را با آئین نامه سال 1370 مقایسه کنید میبینید تفاوت آشکاری حتی در نوع نگرش نسبت به احراز صلاحیت و گسترش آن دیده می شود. تفاوت بسیاری است بین « نداشتن سوء پیشینه کیفری» و « نداشتن محکومیت موثر کیفری». در متن سال 1390 از رد صلاحیت هیئت مدیره صحبت نشده است و محکومیت نیز فقط در نوع موثر آن که موجب محرومیت از حقوق اجتماعی شود، مد نظر قرار گرفته است.
یک دندانپزشک وقتی در برگزاری کنگره انجمن و همایشهای گوناگون شرکت میکند به سرعت شناخته میشود. دور از منطق است بگوئیم مجمع عمومیانجمن به شخصی رای میدهد که ناشناخته است و کسی نمیداند کیست و چه کرده است. تنها بندی که در آئین نامه سال 1370 چالش بر انگیز است مسئله « نداشتن سوء پیشینه کیفری» است که در این جا اندکی در باره آن کنکاش میکنیم.
وقتی مجمع عمومی یک حرفه آن هم حرفه ای مانند دندانپزشکی که 17 انجمن عمومی و تخصصی و ده ها همایش و دوره بازآموزی دارد آیا دور از ذهن نیست که منتخب مجمع عمومی پرشماره یک انجمن، دندان پزشکی با چنین پیشینه ای باشد؟.
تنها موردی که همیشه چالش برانگیز میشود زمانی است که شخصی از حقوق اجتماعی اش محروم میشود. برابر تبصره ماده 40 قانون جدید مجازات اسلامی، «محكوميت مؤثر، محكوميتي است كه محكوم را به تبع اجراي حكم، براساس ماده 25 اين قانون از حقوق اجتماعي محروم ميكند». این را نیز باید دانست که پس از انقضاء مدت تعيين شده و اجراي حكم، محرومیت از حقوق اجتماعی رفع اثر ميگردد.
حقوق اجتماعی که شخص از آن محروم میشود، در قانون تعریف مشخصی دارد. قانون مجازات اسلامی جدید، حقوق اجتماعی را چنین تعریف میکند:
به این ترتیب زمانی که یک عضو منتخب مجمع عمومی رد صلاحیت میشود خرد و تجربه میگویند که تنها خود شخص میتواند پیگیر بررسی وضعیتش شود و با کمک وکیل قانونی دادخواهی کند. تجربه ای که از نمونههای دیگر به دست آمده، این است که جمع آوری امضاء و طومار انجمنهای دیگر در چنین شرایطی نتیجه بخش نیست. بزرگترین کمکی که هیئت مدیره یک انجمن در چنین شرایطی میتواند به همکار رد صلاحیت شده خود بکند، پرداخت هزینه وکیل برای پیگیری دادخواهی در مراجع قانونی است. چرا که این کاندیدا برای پیشبرد هدفهای انجمن و خدمت به حرفه پزشکی، وقت و نیرو گذاشته است و مجمع عمومی اداره انجمن را به وی سپرده است. انجمن در چنین زمانهائی است که باید نشان دهد اعضاء و فعالانش را تنها نمیگذارد.
وظیفه هیئت مدیره حتی در زمانی که بر صلاحیت همکارش ایمان دارد، برقراری آرامش، تشکیل منظم جلسهها و اداره انجمن بر پایه اساسنامه است. هرگونه ایجاد جو برانگیخته و بحرانی، موجب افزایش فضای دو دستگی، سوء ظن نسبت به کار قانونی انجمن، افزایش بی اعتمادی به ساختار انجمن و گریز اعضاء از آن خواهد شد. دفاع از دادخواه یک چیز است و یارکشی با جار و جنجال چیزی دیگر.
با ادامه برداشتن یارانهها و کم حجمتر شدن دولت، نقش بخش خصوصی در اقتصاد کشور و نقش نهادهای مدنی در همکاری با دولت برای اداره کم هزینهتر جامعه بیشتر میشود. در نتیجه دخالت حاکمیتی دولت کمتر و نقش نظارتی آن به سوی نقش هدایتی در یک همکاری ملی سمتگیری میکند. با این حال ساختار درونی سازمانهای مردم نهاد و میزان فعالیت و وفاداری آنان به اساسنامه و قانونهای جاری و تلاش آنان برای یاری رسانی به تغییر شرایط فعالیت خود به یاری دستگاههای قانونگذار، میتواند این فرایند را شتاب دهد.
تا زمانی که هیئت مدیرههای انجمنهای مردم نهاد مانند انجمنهای علمیدندانپزشکی ایران و انجمن علمیدندان پزشکان عمومیایران توسط یک گروه بسته اداره شوند و حقوق اعضاء در آنها به بدترین شکلی نقض شود و با ترویج سوء تفاهم بین این انجمنها در عمل به جدائی و از هم گریزی بین انجمنهای دندانپزشکان دامن زده شود، نمیتوان انتظار داشت نقش نظارتی دولت به صورتی که امروزه اعمال میشود کاهش یابد. شرط ضرور تحول در این عرصه اجرای کامل اساسنامه، دوری گزیدن این انجمنها از کار انتفاعی تجاری و رعایت حقوق اعضاء از راه برگزاری مجمعهای عمومیسالانه و گزارش مالی و کاری شفاف است. امری که به نظر میرسد جز با تغییر گروه مسلط بر این انجمنها، امکان پذیر نیست.
بخش نخست
بحثهای درونی مجمع عمومی11 مهر 1392
برگزارکننده: هیئت مدیره انجمن علمیدندانپزشکی ایران
تعداد شرکت کنندگان: حدود 50 نفر
دستور جلسه: انتخاب دو عضو اصلی و دو عضو علی البدل هیئت مدیره
ساعت شروع جلسه: 11:45
محل برگزاری : مرکز همایشهای برج میلاد
*با این که چند پانل بازآموزی، همزمان با برگزاری مجمع عمومیتدارک دیده شده بود و 386 نفر شرکت کننده و 81 سخنران داشت و از همه انجمنهای تخصصی نیز برای شرکت در مجمع دعوت شده بود، با این حال حدود پنجاه نفر(کمتر از دو دهم درصد)( %0/2) از اعضای بالقوه انجمن، برای شرکت در انتخابات، به سالن محل برگزاری مجمع عمومیآمدند.
دکتر بهزاد فرخ زاد: «خواهش میکنم از جمع حاضر اگر عزیزانی کاندید هستند که در هیئت رئیسه تشریف داشته باشند، خودشون تشریف بیاورند و معرفی کنند، در غیر این صورت، من به رسم ادب از بین اساتید و پیش کسوتان و بزرگان خواهش کنم تشریف بیاورند تا جلسه رسمیت پیدا کند. »
« آقای دکتر نیل فروشان، آقای دکتر قائم مقامی، آقای دکتر بیات، خانم دکتر بقائی»
با رأی گیری تصویب شد.
دکتر کریم نیلفروشان: «آن چیزی را که باید انجام بشود، ما را در جریان بگذارند... رئیس هیئت مدیره انجمن دندانپزشکی دکتر اخوان بفرمائید.»
دکتر بیژن اخوان آذری: «با کسب اجازه از هیئت رئیسه محترم، با کسب اجازه از همکاران گرامی و با سلام و درود به همه که دعوت هیئت مدیره را پذیرفتید و در جلسه نوبت دوّم انتخابات مجمع عمومیتشریف آوردید.
قبل از این که در جریان قرار بدهم همکاران را، موقعی که در اواخر اسفند و اوائل فروردین، البته پروانه اسفند، در فروردین 1392 به دست ما رسید و پروانه ای که به دست ما آمد، دو نفر از همکاران ما رد صلاحیت شده بودند، برای اولین بار، در مورد این انجمن علمیبود که این کار، از طرف وزارت بهداشت و درمان در آن موقع انجام شد. طبیعتاً ما از اعضای علی البدل دعوت کردیم که در جلسات حضور پیدا کنند و بعد از 6 ـ 5 جلسه که گذشت و حضور پیدا نکردند. هیئت مدیره با 7 نفر ادامه داد. نیاز این که ما ترمیم هیئت مدیره داشته باشیم همیشه احساس میشد.
در هفتۀ گذشته، جلسه ای ما داشتیم با مقام وزیر، جناب آقای دکترهاشمی. در آن جا مسائل مختلفی مطرح شد از جمله برنامه ای است که دندانپزشکی در سطح مملکت، از جمله عدم تأیید دو نفر از همکاران ما در انجمن علمیما، که مقام وزیر فرمودند: این اولین بار است که من میشنوم همچین مسئله ای را و من اصلن موافق عدم تأیید همکاران هیئت مدیره به این شکل نیستم.
گفتیم: اگر شما اقدامیاز دستتان بر میآید در این مورد انجام دهید. گفتند: باشد من تمام سعی ام را میکنم. هر کاری از دستم بربیاید در این مورد انجام میدهم.
دو روز بعد ما نامه ای نوشتیم از طرف انجمن دندانپزشکی ایران که به امضای تمام انجمنهای دیگر دندانپزشکی رسید غیر از یک انجمن و همه نامۀ ما را تأیید کردند که ما میخواهیم دو نفر از اعضای هیئت مدیره ما که رد صلاحیت شده اند برگردند و مورد تأیید قرار بگیرند.
{ توضیح نویسنده: منظور از یک انجمن، همان انجمن دندان پزشکان عمومی ایران است که نماینده 25 هزار دندان پزشک ایرانی است}
وزیر، نامه را ملاحظه کردند، درشنبه یکشنبه ای که پنجشنبه اش خدمتتان هستیم وزیر زیرش پاراف کردند که با نظر تأیید اقدام گردد. نظر انجمن را به اصطلاح تأیید کردند، مسئله اقدام بشود.
به دنبال آن کمیسیون انجمنهای گروه پزشکی وزارت بهداشت و درمان هم، نامه ای نوشتند که این جا هست. هیئت رئیسه برای شما خواهند خواند.
برای ما این نقل قولهائی که گرفتیم که هیئت مدیره ما را وزراتخانه مسائلی که در انجمن علمیما مطرح است، وزرات بهداشت و درمان مورد تایید قرار بدهند، پیشنهاد هیئت مدیره این است که انتخابات را ما به تعویق بیندازیم تا زمانی که مسئله به این صورت که وزارتخانه نظر موافق دارد، این انتخابات به تعویق بیفتد.
نظر هیئت مدیره این است که خواستم عرض بکنم خدمت همکاران. اگر پرسش خاصی هست من در خدمتتان هستم. من تشکر میکنم از تمام همکارانی که تشریف آوردند.»
دکتر نیل فروشان: «ضمن تشکر از آقای دکتر، سرکار خانم دکتر میرمحمدی بازرس قانونی انجمن، نامه ای مرقوم فرموده اند که در آن چند نکته را تذکر داده اند.»
متن نامه خوانده میشود:
من نظر خودم را عرض میکنم باید ندارد و انجمن دندانپزشکی ایران است.... بنابر فرمایش بازرس انجمن میبایست عیناً مطابق قانون رفتار کنیم...
ببینیم نظر دیگری هم هست یا نه، اگر نه هیئت رئیسه تصمیم بگیرد.»
دکتر محمد بیات: « همان طور که بازرس انجمن نوشتند، موضوع جلسۀ فوق العاده نوبت دوّم، مجمع عمومیاست. طبق قانون، نوبت دوّم فوق العاده با هر تعداد رسمیت مییابد، بنابراین جلسه رسمیاست. موضوع جلسه انتخابات است. با توجه به رد صلاحیت دو نفر، باید دو نفر انتخاب بشوند. یک نامه ای انجمن به وزارت بهداشت نوشته است و از ایشان درخواست کرده است تجدید نظر بشود. ایشان با نظر موافق اعلام کرده است. منتها چون قبلاً اعلام شده بوده وزارت بهداشت و هیئت مدیره نمیتوانند این جلسه را لغو کنند و باید جلسه برگزار شود. این که انتخابات برگزار بشود یا نشود، مجمع خودش باید تصمیم بگیرد. هیئت مدیره قادر به تصمیم گیری در این مورد نیست. بنابراین شما باید تصمیم بگیرید که آیا میخواهید امروز انتخابات را برگزار کنید و یا میخواهید در واقع یک تعویقی بیندازید تا نظری که انجمنهای......انجام شود. آیا این کار مجوز دارد؟ همچین کاری امکان پذیر است؟ یک همچین کاری را وزارت بهداشت صادر کرده است. تحت این عنوان:»
«بر اساس این مجوزی که وزارت بهداشت و دبیر محترم کمیسیون انجمنها جناب آقای ممتاز منش داده اند، که تصمیم این جلسه برای انتخاب مطرح تا اعلام نظر وزارت بهداشت به تعویق بیندازد و یا انتخابات برگزار گردد. تقاضای هیئت مدیره انجمن از مجمع تقاضای تعویق بوده است. همچنان که آقای دکتر اخوان فرمودند. بنابراین هر جور که مجمع صلاح میداند، اگر مطلبی هست تکمیلی بفرمائید اگر نه ما رأی گیری کنیم که نظر مجمع در مورد تعویق یا انجام انتخابات پرسیده شود.
دکتر کیپور: بنا به قانون تجارت، اگر در حین بررسی کار و بررسی گزارش هیئت مدیره و گزارش بازرسی مجمع عمومی وقت کافی نداشت، میتواند ادامۀ بحث را به جلسۀ دیگر موکول شود که 2 هفته بیشتر نیست. ولی چون دستور جلسه انتخابات هست و ربطی به بحثهای پیرامون مجمع ندارد، انتخابات میتواند برگزار شود. »
دکتر سید محمود میران: من به عنوان یک موافق تعویق انداختن انتخابات صحبت میکنم و نظر آقای دکتر کی پور هم به این شکل ارزیابی میکنم که مجمع دستور کاری را که میخواهد به تعویق بیندازد و وزرات بهداشت هم همینطور میگه، دستور کار ما نیست.
بحث ما الان نیست که من به عنوان کاندیدا هستم، وارد هیئت مدیره بشم یا نشم، بحث ما این هستش که روندی را در انجمنهای علمیپایه گذاری بشه، که این روند بعداً منجر به رد صلاحیت بنا به دلایل غیر قانونی نشود. وگرنه ما همه قانون را قبول داریم و اصلاً دموکراسی یعنی برقراری قانون. الان این دوتا دوستان ما که رد صلاحیت شده اند در وزارت بهداشت، تغییراتی که در مجموع مملکت پیوسته، بر این استوار است که ما بتوانیم NGOها را تقویت کنیم. بنابراین من وقت دوستان را نمیگیرم و به عنوان یک کاندیدا، فکر میکنم سایر کاندیداها چنین خواسته ای را داشته باشند، جلسۀ مجمع به تعویق بیفتد و با نظر هیئت مدیره انجمن موافق هستیم. »
دکتر سید مصطفی فاطمی: بسم الله الرحمان الرحیم، ضمن تشکر از حاضرین و هیئت مدیره. این بحث قانونی که آقای دکتر کی پور فرمودند...، امّا با توجه به دستور جلسه یک مقدار اگر بخواهد اظهار نظر بکند، این ملاحظه را هم باید در نظر بگیرد که افرادی که ممکن است شرکت نکرده باشند به علت این که موضوع فقط انتخابات بوده و شرکت نکرده باشند، این اصل انتخابات که کسی مخالف برگزاریش نیستش، امّا بحثی که الان دارد مطرح میشود بحث تعویق هستش. در واقع میخواهم بگویم، مباینتی با اینی که در این مجمع ما تصمیم گرفته ایم، کاری که بنااست انجام بشود، دستور جلسه هم انتخاب شده، به تعویق بیندازیم، مشکل خاصی نخواهد داشت.
کاندیداها نظرشان را داده اند. بحث محترم. نهایتاً هیئت مدیره باید تصمیمش را بگیرد این کار را بکند یا نکند. چیزی که بعدها ممکن است بازرس انجمن یا نماینده وزارت بهداشت یا هر کس دیگر اعتراض صورت بگیرد، اگر در موضوعی خارج از انتخابات دربارۀ کلی انجمن بخواهیم تصمیم بگیریم، بله، میگویند ما توقع داشتیم دربارۀ انتخابات صحبت بشود، امّا در مورد چیزی که فقط در مورد بحث تاخیر موضوعش روشن شود صحبت میکنیم به نظر میرسد، محل اعتراض میتواند قرار گیرد. متشکرم.»
دکتر میترا میر محمدی(بازرس انجمن): با سلام خدمت همه، مطلبی که مورد استناد من قرار گرفته این بود که در شرایطی که مجمع عمومی به طور فوق العاده تشکیل میشود، فقط همان موضوع عنوان شده بررسی میشود. این مجمع عمومی عادی نیستش. بله، مجمع عمومیعادی میتونه مسائل را بررسی کند، تنفس بخواهد و موکول کند به 2 هفتۀ بعد. ولی مجمع عمومیعادی که به طور فوق العاده تشکیل میشود، طبق بند 92 قانون تجارت ، این مجمع باید آن موضوعی را که اعلام شده، مبنای کار بشمرد.
مورد دیگر خدمت جناب آقای دکتر نیل فروشان مسئله انجمن علمی است که من خیلی رویش تأکید کردم. جناب آقای دکتر، ما دوتا اساس نامۀ جدا داریم. طبق عرف تا به حال این طور بوده که انجمن را انجمن دندانپزشکی ایران بگوئیم. به دلیل این که انجمن علمی ما دورۀ دومش است ولی انجمن صنفی ما که طبقاساسنامه اش که در صفحۀ اولش قید شده که انجمن دندانپزشکی ایران در واقع به انجمن صنفی دندانپزشکی ایران اطلاق میشود. در همان صفحۀ اوّل به اختصار به انجمن صنفی میگه انجمن دندانپزشکی ایران. چون قدمتش خیلی بیشتره. الان که به هر صورت این مسائل پیش آمد که به طور طبیعی جدائی این دو انجمن صورت گرفت. در اصل این طوره که این اساسنامهها باهم متفاوتند و در جریان عمل یکی گرفتن آن ها می توانند مشکلات به لحاظ حقوقی برای ما ایجاد کنند. کما این که مالکیتهای این دو انجمن متفاوت است. یعنی صنفی و علمیما دوتا ساختمان جدا دارند و دارائیها با هم فرق میکند، محل درآمدمان، بودجه مان... اینه که اگر من تأکیدی دارم روی این مسئله، به دلیل اینه که به طور قانونی اساسنامه شان جداست، اهدافشان، جداست، و طبیعتاً ما سعی میکنیم که همه چی را بیاوریم به یک نظم عمومی.
مورد دیگر، دوستانی که رد صلاحیت شدند، ما همه مان اتفاق نظر داریم که این کار درست نیست. اما، واقعیت این است که وقتی ما دعوت کردیم که آقایان دکتر شهنی زاده و دکتر یزدانی در هیئت مدیره حضور داشته باشند، در واقع، دو نفر رد صلاحیت شده از هیئت مدیره حذف شده بودند. دکتر یزدانی و دکتر شهنی زاده هم، چون 5 جلسه به هیئت مدیره نیامدند و بهر صورت عذر موجه نداشتند، هیئت مدیره ایشان را مستعفی اعلام کردند و به وزرات بهداشت اعلام کردند.
در واقع، موضوع رد صلاحیتها مربوط به یک دوره قبل است. مربوط به الان نیست. تاکید میکنم، بعد از رد صلاحیت دو نفر، دکتر باقر شهنی زاده و دکتر علی یزدانی، عضو هیئت مدیره شدند که مستعفی اعلام شدند. انتخابات برای پر کردن جای خالی این دو نفر( دکتر شهنی زاده و دکتر یزدانی) هست. همین را میخواستم عرض کنم، ممنونم.
دکتر نیل فروشان: ضمن تشکر از خانم دکتر، اشاره فرمودید به دستور جلسه، کاملاً صحیح میفرمائید. در بعضی از دستور جلسات ذکر میشود و کلیه مطالبی که در صلاحیت مجمع هست، ولی در این جا هیچ گونه ذکری نشده فقط انتخابات مطرح است، بنابراین اجازه دهید بحث را در همین جا خاتمه دهیم...
مشاور حقوقی انجمن دندانپزشکی در این جا تشریف دارند، از ایشان خواهش میکنیم، تشریف بیاورند و از نظر ایشان مطلع شویم.
آقای سعادت (مشاور حقوقی انجمن دندان پزشکی): با یاد و نام قادر بزرگ، با عرض سلام خدمت شرکت کنندگان محترم در این مجمع. ببینید دوستان، خیلی روی مرّ قانون تجارت فکر نکنید. انجمن شما یک انجمن غیر انتفاعی هستش. غیر سیاسی، غیر انتفاعی هستش، حالا خیلی روی این قضیه. تفاوت خیلی زیادی هم دراساسنامه تان میبینید با احکام و مقررات قانون تجارت. در قانون تجارت ما داریم، مدت تصدی هیئت مدیره 2 سال است، امّا مدت تصدی هیئت مدیره شما چند ساله؟ سه سال است. تفاوتهای دیگری هم میبینید. عرض کنم که ما اگر بخواهیم تک تک این قوانین را با قانون تجارت بررسی کنیم که در موارد عدیده ای بنا به خاصیت انجمن تان، تغییراتی دیده شده و بسیار هم به جا در انجمنها ما این تغییرات را معمولاً داریم. ببینید، یکی از دوستان اشاره کردند، در ارکان انجمن عالیترین رکن، مجامع عمومیشماست، مجامع عمومیاعضای انجمنها. خدمتتان عرض بکنم که بعد، هیئت مدیره مقام دعوت کننده است، دستور جلسه را درست به موقع و درست وارد شدیم، یعنی این که انتخابات یا به نظر من تکمیل اعضای هیئت مدیره. به چه اعتبار؟ آقای دکتر اخوان آذری توضیح دادند، صلاحیت افراد منتخب قبلی بعضاً تأیید نشده، اما، امّا با گذشت زمان تحولاتی رخ داده هیئت دولت عوض شده، وزیر جدید خیلی اعتقاد نداره به این رد صلاحیتها. عدم صلاحیتها و تأیید این قضیه میخواهد افراد منتخب خود شما را ابقا کند. در واقع بر آن رد صلاحیت یک ضربدر بکشد. و بگه که درست نبوده.
خیلی موثره در تصمیم گیری شما. واقعاً در تصمیم گیری شما موثر هست. شما انتخابتان آگاهانه بوده و درست بوده و افرادی را انتخاب کرده اید. شاید بناحق کسانی رد صلاحیت شدند حالا مرجعی که میگه رد صلاحیت شده، میاد و تجدید نظر میکنه در تصمیمش و میگه اینها صالح هستند آیا حق هست اینها، از آن حق طبیعی، از آن حق قانونی ای که دارند، منتفع نشوند. بنابراین خیلی روی قانون تجارت زوم نکنید، اگر چه در اساس نامۀ شما مسکوت است امّا تصور بکنید دقیقاً بروید روی قانون تجارت در این مورد. ما مورد مشابهی را داریم. چرا باید مجمع دعوت بشود و به چه منظوری؟. مشابۀ آن را در قانون تجارت داریم. من عین ماده قانونی شو برای دوستان این جا میخوانم. مادۀ 112 قانون تجارت:
باز هم زوم میکنم که اگر از تعداد حداقل مقرر در این قانون کمتر باشد. اساس نامۀ شما یک تعداد عضو اصلی را پیش بینی کرده، بعلاوه دو تا عضو علی البدل. رسمیت جلسه را هم آن جا توضیح داده است.
با اکثریت اعضاء رسمیت پیدا میکند. در این جا ما میتوانیم با چند نفر رسمیت پیدا کنیم. جلسات هیئت مدیره و الان این حداقل را داریم، یعنی هیئت مدیره موجود میتواند جلساتش را تشکیل بدهد، در واقع رسمیت داشته باشد و اتخاذ تصمیم بکند. هیئت مدیره ناقص نشده به شکلی که اساساً نتواند تصمیم بگیرد. بنابراین از باب مصلحت آمد و اعلام کرد که آقا میخواهم یک تعدادی از اعضای جدید را داشته باشم، امّا تحول رخ داد و مقام محترم وزرات وعده دادند که این را ابقا خواهند کرد، این دو تا را. فبه المراد. چه بهتر. موضوعیتش را از دست میدهد. با لحاظ این چند تا نکته ای که عرض کردم، قانون تجارت را خیلی رعایت نکنید، یک انجمن علمییا صنفی هست با معرفههای خاص خودش. هیئت مدیره میتواند تشکیل بشود و میکند. تصمیم بگیرد و تصمیماتش هم قانونی است و یک تحول جدید رخ داده است، به نظر بنده این که هیئت مدیره پیشنهاد میکند که شما بیائید به تعویق بیندازید تا تکالیف این دو نفر روشن شود، هم با مصلحت وفق میدهد و هم منافات قانونی ندارد.
دکتر کی پور: از آقای مشاور حقوقی سؤال داشتم... ماده 113 را هم بخوانید. چند ماده دیگر هم لازم است خوانده شود ... اجازه بدهید صحبت کنم...
دکتر نیل فروشان: تعداد کسانی که موافقند این جلسه به تعویق بیفتد تا زمانی که هیئت مدیره بتواند با وزرات بهداری هماهنگیهای لازم را انجام دهد و آگهی بدهد، کسانی که موافق این حرف هستند لطفاً دستشان را بلند کنند... به طور نظری کاملاً مشخص است که اکثریت موافق این نظر هستند. بنابراین این اجازه بدهید صورت جلسه را بنویسند»
تعداد موافقان حدود 35 نفر بود.
بنا به پیشنهاد نمایندۀ وزارت بهداشت تعداد مخالفان نیز خواسته شد که 4 نفر از جمله بازرس انجمن دست بلند کردند.
گروهی نه به عنوان موافق دست بلند کردند نه مخالف! ولی رأیشان اعلام نشد. ( رأی ممتنع).
معرفی مسئولان و کاندیداهای حاضر در مجمع عمومی
هیئت رئیسه مجمع عمومی اا مهر 1392
1- دکتر کریم نیلفروشان، متخصص، استاد بازنشسته دانشگاه
2- دکتر احمد قائم مقامی، متخصص، استاد بازنشسته دانشگاه
3- دکتر محمد بیات، متخصص، استاد شاغل دانشگاه
4- دکتر فرشته بقائی، متخصص، استاد شاغل دانشگاه
هیئت مدیره انجمن علمیدندانپزشکی ایران
1- دکتر بیژن اخوان آذری، رئیس هیئت مدیره، متخصص، استاد سابق دانشگاه
2- دکتر غلامرضا غزنوی، نایب رئیس، متخصص، استاد بازنشسته دانشگاه
3- دکتر محمد اسلامی، متخصص، استاد بازنشسته دانشگاه
4- دکتر پوریا مطهری، دبیر علمی، متخصص، استاد شاغل دانشگاه
5- دکتر بهزاد فرخ زاد، دبیر اجرائی، دندانپزشک عمومی، کارمند بانک
6- دکتر عبدالجواد رحیم پور، خزانه دار، دندانپزشک عمومی، شغل آزاد
7- دکتر همایون فراست، دندانپزشک عمومی، شغل آزاد
بخش دوم: تحلیل یک رخداد
این بخش آن چنان که آمد، دیدگاه شخصی است و شما میتوانید با نظر یکی از شرکت کنندگان در آن مجمع عمومی آشنا شوید. تلاشم این است که نقاب از چهره مجمع عمومی انجمن علمیدندانپزشکی ایران باز کنم و بگویم در پشت پرده صحنه ای که در بخش نخست دیدید، چه گذشت.
آرایش پشت صحنه مجمع عمومی
1-آن چنان که در پیش گفتار خواندید، هیئت مدیره انجمن نمیخواست مجمع عمومی را برگزار کند و فقط زمانی اطلاعیه داد که بازرس انجمن تصمیم به برگزاری مجمع عمومیگرفت و متن اطلاعیه را نیز تنظیم کرد. فرایند کار نشان داد که هیئت مدیره در حقیقت برای برگزار نشدن انتخابات پا پیش گذاشته است.
2-از روز شنبه 6 مهر به کسانی که ثبت نام کرده و میخواستند تبلیغات کنند گفته میشد که انتخابات برگزار نخواهد شد. علت آن را نیز حمایت از رد صلاحیت شدگان 30 تیر 1390 اعلام میکردند. جو سنگین روانی را در بین کاندیداها و بر سر دو راهی قرار گرفتن آن برای تبلیغات انتخاباتی به سادگی میتوان از نبود بروشور و پیامکهای تبلیغاتی دریافت.
3-تمسک به حاکمیت و نقل قولهای تایید نشده از کارگزاران دولت:
دولت به عنوان بالاترین و قدرتمندترین نهاد اداره کننده جامعه، با انجمنهای غیر دولتی به دو صورت برخورد میکند. اول: برای اعمال حاکمیت ، دوم : اعمال وظیفه نظارتی.
هر چقدر جامعه پیشرفتهتر و روابط بین دولت و سازمانهای غیر دولتی شفافتر باشد، نقش حاکمیتی کم رنگتر میشود تا جائی که به تدریج نقش نظارتی به شیوههای همکاری متقابل در اداره جامعه فرارویانده میشود. طبق بند 9 و 10 ماده 3 آئین نامه اجرائی مصوبه سال1370 شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت بهداشت بر روند کار و انتخابات انجمنهای علمی نقش نظارتی دارد که حدود آن نیز در مصوبه و اساسنامه مشخص شده است.
هیئت مدیره انجمن، با علم به این که قدرت دولتی میتواند در تصمیم گیری مجمع عمومی50 نفره تاثیر تعیین کننده داشته باشد، سعی کرد پای وزیر بهداشت و دبیر کمیسیون ماده 4 وزارت بهداشت را به میان بکشد و با نقل قولهائی که امکان تاییدش در مجمع عمومی فراهم نبود، نظرش را دیکته کند. در این کار از شخصی که با عنوان « مشاور حقوقی انجمن» به مجمع عمومیآورده بود نیز کمک گرفته شد. به چند نمونه توجه فرمائید:
نامه ای که هیئت مدیره به وزیر بهداشت و درمان نوشت و جواب دقیق ایشان، در مجمع عمومیخوانده نشد. بنابراین خود وزیر بهداشت میتواند نسبت به نقل قولی که از ایشان شد واکنش مناسب نشان دهد. ولی نامه دکتر ممتاز منش دبیر کمیسون انجمن های گروه پزشکی را خوشبختانه دکتر بیات خواند و میتوان در باره آن نظر داد. دکتر ممتاز منش به درستی به قانون تجارت اشاره کرد و نوشت:
«بر طبق ضوابط قانون تجارت و ثبت شرکتها، میتوان برای مدت مشخصی اعلام تنفس نمود و جلسه را به تعویق انداخت. ».( دکتر ممتاز منش گفته است که بر اساس قانون تجارت عمل شود. اگر دکتر ممتازمنش این فرض را در نظر میگرفت که از نامه اش به گونه ای دیگر استفاده میشود، بدون شک به اصل ماده قانون تجارت استناد میکرد تا جای خالی باقی نماند. متن قانون تجارت مورد اشاره چنین است:
دو نمونه از روش کار سازمانهای دیگر را هم به عنوان تجربه و هم درک درست این ماده آورده ام.
اگر ماده 104 قانون تجارت در مجمع عمومیخوانده میشد یا اجازه بحث پس از سخنرانی شگفت آور آقای سعادت «مشاور حقوقی انجمن دندانپزشکی » در مجمع عمومیداده میشد، بدون تردید گردانندگان انتخابات نمیتوانستند، قانون تجارت و از جمله ماده ای که به آن اشاره شد را نادیده بگیرند و مجمع عمومیدر جو روانی ایجاد شده دچار خطا نمیشد و مصوبه ای خلاف قانون تصویب نمی کرد. مجمع عمومی تصویب کرد تنفس دو ماهه داده شود و نشان داد که قانون گریزی در انجمن ریشه ای خزیده و ستبر دارد.
4-پیچیده شدن آرایش پشت صحنه انتخابات:
از ساعت حدود 10 صبح فعالیت چند نفر از کاندیداها برای تهیه لیستی از کاندیداهای هوادار برگزار نشدن انتخابات شروع شد. جو سنگینی به وجود آمد که کاندیدائی را که امضا نمیداد به جانبداری از رد صلاحیت محکوم میکرد. با این حال، این روش نتوانست هر 12 نفر را وادار به تسلیم کند و سر انجام فقط 9 نفر از 12 نفر نامه را امضاء کردند.
من در چند نوشتار، کلیه روش هائی را که هیئت مدیرهها برای بقای گروه خود در انجمن به کار میبرند آورده ام. این اولین باری بود که با چنین پدیدهای برخورد میکردم. به نظر من این ابتکار را در یک سازمان علمی غیر انتفاعی مردم نهاد باید به نام مجمع عمومی11 مهر 1392 انجمن علمیدندانپزشکی ایران ثبت کرد!!
پیش از این البته نمونههائی خام از آرایش پشت صحنه را برای تاثیر گذاری بر فرایند انتخابات دیده بودیم. اگر به نوشتارهائی که از خرد جمعی و مجمعهای عمومیداده ام مراجعه بفرمائید، به نمونههای جالبی دسترسی پیدا میکنید. خوب است در این جا به یک نمونه اشاره کنم.
در مجمع عمومی24 دی 1388 انجمن دندان پزشکان عمومیایران، پیش از برگزاری مجمع عمومی، ناگهان اعلام شد که هیئت مدیره انجمن، چندی پیش استعفا داده است ولی انتخابات را برگزار میکند. رئیس هیئت مدیره از مدتها پیش به انجمن نمیآمد. نه اساسنامه انجمن دندانپزشکان عمومیایران این اجازه را میداد نه قانونهای جاری ولی این هیئت مدیره مستعفی، مجمع عمومی را فراخواند و در روز انتخابات نیز جلوی کاندیداهای دیگر ایستاد و جای خود را به هیئت مدیره فعلی این انجمن داد. این اعضای مستعفی هیئت مدیره، هیچ گاه به رای دهندگان خود نگفتند چرا استعفا داده اند و چرا در مجمع عمومی، به نفع همان کسانی فعالیت کرده اند که ظاهراً در اعتراض به آنان استعفا داده بودند. شاید روزی مسئول خبرنامه وقت، دکتر باقر شهنی زاده که یکی از بهترین صاحب نظران در انجمن دندان پزشکان عمومی ایران است و خود از کسانی است که در سامان دهی پشت صحنه حضور دائم داشته است، حقیقت را به دندان پزشکان بگوید.
این گروه اکنون به انجمن دندانپزشکی ایران آمده اند و تا کنون سه نفر از آنان ( دکتر آرش زاهدی، دکتر همایون فراست و دکتر بهزاد فرخ زاد) عضو هیئت مدیره انجمن علمی دندان پزشکی ایران شده اند و بقیه، در مشارکت با این سه نفر، در کنگرهها به فعالیت مختلف کاری و اقتصادی مشغولند.
به نظر میرسد، شیوه ای که در مجمع عمومی11 مهر 1392 دیدیم، تحول یافته تجربههائی باشد که از انجمن دندان پزشکان عمومی به انجمن دندانپزشکی ایران راه یافته است.
5-«مشاور حقوقی انجمن دندانپزشکی» در پشت تریبون مجمع عمومیچه کرد؟
در بخش نخست خواندید که آقای سعادت «مشاور حقوقی انجمن دندانپزشکی» پشت تریبون قرار گرفت و پس از پایان گفتارش نیز هیئت رئیسه مجمع عمومی، اجازه نداد بحثهای مجمع عمومی ادامه یابد و برای مصوبه ای خلاف قانون رای گیری شد.
چون نخستین بار بود که در انجمن از چنین شیوه ای سود برده میشد، سخنان « مشاور حقوقی انجمن دندانپزشکی» دقیق تر بررسی شده است. این را هم بگویم که من که سالها است عضو کمیته حقوقی انجمن هستم، نخستین بار بود که این « مشاور حقوقی انجمن دندانپزشکی» را میدیدم و وقتی از کادر اداری انجمن نام این مشاور حقوقی را پرسیدم آنان نیز وی را نمیشناختند!!.
«مشاور حقوقی انجمن دندان پزشکی» در مجموع 5/6 دقیقه صحبت کرد که بیشترین وقتش پروپاگاند برای تهییج و تشویق مجمع عمومی به رای دادن به نظر هیئت مدیره بود. به فراز هائی از آن که در بخش نخست نیز آمده است، توجه کنیم:
*الف): خیلی روی مرّ قانون تجارت فکر نکنید- بنابراین خیلی روی قانون تجارت زوم نکنید - قانون تجارت را خیلی رعایت نکنید، یک انجمن علمییا صنفی هست با معرفه های خاص خودش.»
آقای « مشاور حقوقی انجمن» زمانی بر رعایت نکردن قانون تجارت اصرار دارد که دبیر کمیسیون انجمن های علمی تخصصی گروه پزشکی وزارت بهداشت از هیئت مدیره خواسته بود بر اساس قانون تجارت عمل کنند. گیر کار کجا است و چرا هیئت مدیره از زبان مشاور حقوقی نو پیدایش خود اصرار دارد انجمن قانون تجارت را رعایت نکند و تا آن جا پیش میرود که در به خطا کشاندن مجمع عمومی برای یک مصوبه خلاف قانون، نقشی جدی به عهده می گیرد.
قانون تجارت برای همه انجمنهای دولتی و غیر دولتی که ثبت شرکتها شده و شناسه ملی دارند قانون مادر است. امروزه حتی سازمانهای مردم نهادی که با مجوز ماده 10 احزاب تشکیل شده اند نیز وقتی شناسه ملی میگیرند میبایست فعالیت خود را با قانون تجارت تطبیق دهند.
اگر به اساسنامه انجمن علمی مراجعه کنید، حرفی از نوع برخورد با خطاها و تخلفها و انحراف از اساسنامه به میان نیامده است. مصوبه شورای انقلاب فرهنگی نیز در صورتی که در انجمن تخلفی روی دهد( از جانب هر کسی باشد) انجمن را تنبیه میکند. گنه کرد در بلخ آهنگری – به شوشتر زدند گردن مسگری.
ولی قانون تجارت به صراحت میگوید که با هیئت مدیرههائی که اساسنامه را رعایت نکنند یا سوءاستفادههای مالی داشته باشند، برخورد کیفری میکند و میزان آن را نیز مشخص کرده است. که در نوشتاری دراین باره بحث کرده ام.
اصرار آقای مشاور حقوقی به رعایت نکردن قانون تجارت برای انجمنی تجویز می شود که هیئت مدیره اش 6 سال است میلیاردها ریال درآمد داشته ولی هرگز به مجمع عمومیگزارش مالی و کاری تایید شدهای نداده است.
*ب): «تفاوت خیلی زیادی هم دراساسنامهتان میبینید با احکام و مقررات قانون تجارت».
اگر یک دندان پزشک عادی که سرگرم درمان بیماران است و وقت غیر اقتصادی اش را ترجیح میدهد به کنگره یا بازآموزی برود و آخر شب هم سریالی ببیند، چنین حرفی میزد، میشد آن را حمل بر نا آگاهی شخص دانست ولی هنگامیکه هیئت مدیره یک فرد را به عنوان « مشاور حقوقی انجمن دندان پزشکی» به مجمع عمومی و «انتخابات» میآورد، در این صورت لازم است بیشتر اندیشید که در پس این گفتار کدام هدف پنهان مانده است.
از زمان تدوین نخستین سند قانون تجارت حدود 85 سال میگذرد و بارها بخشهائی از آن بازنویسی شده است با این حال هنوز هم قانونی است جاری و با این که در دگرگونیهای نوین تاریخی لزوم تغییر بخشهائی از آن احساس میشود ولی آن مادههائی که برای فعالیت سالم و روان انجمنها لازم است تا حدودی پاسخ گو است.
انجمن علمیدندانپزشکی ایران طبق قانون با عنوان « موسسه انجمن علمیدندانپزشکی ایران» به شماره 22961 ثبت شده و دارای شناسه ملی به شماره 10103682431 است و در تاریخ 23/5/1387 در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور هویت حقوقی پیدا کرده است. بنابراین تابع قانون تجارت نیز هست.
قانون تجارت اختلاف بین اساسنامه یک نهاد و قانون تجارت را میپذیرد و اصل را بر اجرای اساسنامه میداند. برای انجمنهای علمی، در صورتی که اساسنامه گویا نبود، میتوان به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و سپس به قانون تجارت مراجعه کرد.
گاهی برای درک یک ماده، لازم میشود به نمونههائی از اجرای آن در دیگر نهادها توجه کنیم تا مفهوم کلمههای به کار رفته در قانون برایمان روشن شود. برای نمونه، آقای مشاور حقوقی انجمن ماده 112 قانون تجارت را مثال آوردند و نتیجه گرفتند که لازم نیست به قانون تجارت استناد شود!!
برای فهم این ماده میتوان به مادههای دیگر مراجعه کرد و دید آیا براستی «مشاور حقوقی انجمن دندانپزشکی» درست میگوید یا با خواندن این ماده و تاکید روی بخشی از آن، میخواهد از کم اطلاعی دندان پزشکان شرکت کننده در مجمع سود ببرد.
ماده 113 قانون تجارت میگوید:
در باره ماده 112 به روشنی آمده است که هر وقت یکی از اعضای هیئت مدیره جایش خالی ماند ( بر اثر استعفا یا ...) عضو علی البدل به جایش به هیئت مدیره میآید. اگر علی البدلی وجود نداشت چه باید کرد؟ جواب منطقی این است که برای تعیین علی البدل میتوان مجمع عمومی را فراخواند و انتخابات کرد. به همین دلیل در ماده 113 آمده است« مدیری که سمت آن بلامتصدی مانده است... جهت تکمیل عده مدیران...» نه این که هیئت مدیره از حداقل ممکن کم تر شود و انجمن به تعطیلی بیفتد و آن گاه انتخابات انجام شود. زیرا در این صورت هیئت مدیره باقی مانده جلساتش غیر رسمیاست و نمیتواند مجمع عمومی را فرابخواند و کار به دوش بازرس میافتد.
برای درک درست از این ماده میتوان از نگرش نهادهای دیگری که تابع قانون تجارتند، سود برد. به یک نمونه از آن اشاره میکنم.
در قانون تجارت ماده هائی است که حکم میکند اساسنامه هر شرکتی الزاماً می بایست ساختار معینی داشته باشد مانند ماده 119 که میگوید:
اما در ماده هائی برتری را به اساسنامه داده است و پیش بینی کرده است که اساسنامه میتواند با قانون تجارت تفاوت داشته باشد. مانند ماده زیر:
گاهی اساسنامه موضوعی را پیش بینی کرده است ولی درک آن احتیاج به بررسی دارد مانند ماده 17 اساسنامه انجمن علمیکه گزارش دهی سالانه را این گونه بیان کرده است:
اساس نامه انجمن علمی دندانپزشکی ایران
برای درک درست این ماده باید به ماده 138 قانون تجارت مراجعه کرد که میگوید:
ایکاش هیئت رئیسه مجمع عمومی اجازه میداد تا گفتههای خلاف قانون « مشاور حقوقی انجمن دندانپزشکی» به نقد کشیده شود تا پس از این اگر هیئت مدیره ای خواست از این شیوهها برای به کرسی نشاندن نظرش سود برد، دست کم بیشتر بیندیشد.
*«ج»: بخش بزرگی از سخنرانی « مشاور حقوقی انجمن دندانپزشکی» پروپاگاند برای نظر هیئت مدیره بود. مانند:
*با گذشت زمان تحولاتی رخ داده هیئت دولت عوض شده، وزیر جدید خیلی اعتقاد نداره به این رد صلاحیتها. عدم صلاحیتها و تأیید این قضیه میخواهد افراد منتخب خود شما را ابقا کند. در واقع بر رد صلاحیت یک ضربدر بکشد. و بگه که درست نبوده.
* حالا مرجعی که میگه رد صلاحیت شده میاد و تجدید نظر میکنه در تصمیمش و میگه اینها صالح هستند
*چرا باید مجمع دعوت بشود و به چه منظوری؟. مشابۀ آن را در قانون تجارت داریم. من عین ماده قانونی شو این جا میخوانم. مادۀ 112 قانون تجارت:
* باز هم زوم میکنم که اگر از تعداد حداقل مقرر در این قانون کمتر باشد.
*هیئت مدیره موجود میتواند جلساتش را تشکیل بدهد، در واقع رسمیت داشته باشد و اتخاذ تصمیم بکند. هیئت مدیره ناقص نشده به شکلی که اساساً نتواند تصمیم بگیرد. بنابراین از باب مصلحت آمد و اعلام کرد که آقا میخواهم یک تعدادی از اعضای جدید را داشته باشم،
* امّا تحول رخ داد و مقام محترم وزرات وعده دادند که این را ابقا خواهند کرد، این دو تا را. چه بهتر.
* به نظر بنده این که هیئت مدیره پیشنهاد میکند که شما بیائید به تعویق بیندازید تا تکالیف این دو نفر روشن شود، هم با مصلحت وفق میدهد و هم منافات قانونی ندارد.
روشن است که پیش نهاد « مشاور حقوقی انجمن دندانپزشکی» نه به مصلحت انجمن بود و نه با قانون وفق میداد، با این حال...
متاسفم که هیئت رئیسه آن چنان که در بخش نخست خواندید، بلافاصله ختم جلسه را اعلام کرد و اجازه نداد کسی نظر بدهد. دست کم اجازه می دادند نشان داده شود این « قانون» نواز، کجا خارج از قانون می نوازد...
آن چه در مجمع عمومی دیدیم، بحران زائی زیر پرچم دفاع از رد صلاحیت شدگان بود. ایجاد بحران در انجمن دندانپزشکی ایران نه در دفاع از حقوق اعضای رد صلاحیت شده، بلکه در جهت بلند کردن فضای مه آلود برای فرار از مسئولیتها است. بحران سازی در انجمن برای آن است که هیئت مدیره سابق 5 سال کار کرد و گزارش مالی و کاری قانونی نداد و هیئت مدیره فعلی نیز پس از 8 ماه فعالیت هنوز حتی یک اعلامیه در باره شروع به کارش و امکانات مالی و تشکیلاتی ای که تحویل گرفته است نداده است. نشریه و سایت انجمن زیر فشار شدیدی سانسور خبری قرار دارند و تمامیتلاش این هیئت مدیره ایجاد جوی بر انگیخته در باره رد صلاحیتها است. به زبانی دیگر پنهان شدن در پشت دیوار رد صلاحیت برای آن است که گزارش مالی و کاری 6 سال فعالیت تجاری میلیاردی یک سازمان غیر انتفاعی مطرح نشود. این جان کلام است.
پایان گزارش - بحثی در تاریخ نگاری انجمن
تاریخ را برای نسلی که آن را ساخته است بنویسیم:
89 سال پیش نخستین سازمان مردم نهاد دندانپزشکان تشکیل شد. اساسنامه این اتحادیه چه بود و چه هدفی را دنبال میکرد؟ پاسخ به این پرسش همان اندازه دشوار است که بخواهیم بدانیم، نخستین دندان پزشک کشور که بود و چه کرد؟
نگاهی به سایت « انجمن دندانپزشکی ایران» که توسط هیئت مدیره انجمن علمی اداره میشود نشان میدهد که آخرین خبری که بر روی این سایت قرار گرفت، خبری در باره نام کاندیداهای انتخابات 11 مهر 1392 انجمن علمی بود و پس از برگزاری مجمع عمومی، هیئت مدیره انجمن دندانپزشکی ایران راه سکوت خبری و عدم اطلاع رسانی را در پیش گرفته است.
تاریخ را دو گروه مینویسند: گروه اول: آنان که به گذشته میپردازند و از میان گرد وخاک اسناد، نشانه ای از فعالیت دوره ای ویژه مییابند و با دسته بندی کردن و نتیجه گیری، زندگی و دگرگونیهایش را در دوره ای معین مینویسند. معمولن در باره این تاریخ نویسان بر اساس نوع نگرش و نتیجه گیریهائی که ارائه میدهند قضاوت میشود، گروه دوم: کسانی هستند که امروز را به ثبت میرسانند. در باره حوادثی مینویسند که بازیگران آن هنوز زنده اند و میتوانند قضاوت کنند. کار این تاریخ نویسان و تاریخ نگاران بسیار دشوار است. زیرا اربابان قدرت، زمانی که در هراس از دست دادن قدرتند، این تاریخ نگاران را دوست ندارند، بنابراین شکستن قلم و بستن دهان، نخستین راهی است که به ذهن آن میرسد.
اربابان قدرت الزاماً دولت مردان نیستند. در همه نهادها از جمله در یک انجمن مردم نهاد نیز میتوان قدرت مداری را دید. بنابراین نوشتن در باره رفتار و شیوههای اداره انجمن میتواند با دشواریهائی برای عضوی که به نقد نشسته است همراه باشد.
همه همکارانی که خود را کاندیدای هیئت مدیره یک انجمن مردم نهاد میکنند به ویژه همکارانی که عمری را با خوش نامی به کار تربیت نسل جوان اشتغال داشته اند، باید بدانند که مسئولیت اداره یک نهاد، یعنی پذیرش برخورداری از مسئولیت و قدرتی که میتواند در اندازههای کوچک و بزرگ به گونه ای اعمال شود که یک مدیر با نام نیک وارد هیئت مدیره شود و با ننگ نامی دوره اش را به پایان برساند. به ویژه اگر یک انجمن علمی مردم نهاد از راه غیر انتفاعی اش دور شده و به کار درآمد زائی از راه تجاری افتاده باشد. برای سربلند بیرون آمدن از این آزمون سخت، وفادار ماندن به اساسنامه شرط ضرور است.
رعایت اساسنامه برای همه هیئت مدیرهها فقط اعلام وفاداری به تصمیم رای دهندگان نیست. این کار ایجاد توازن میکند و مانع انحراف انجمن از راههای پیشبینی شده قانونی میشود.
« تخم وفا و مهر، درین کهنه کشت زار --- آنگه عیان شود که بود موسم درو.»
گزاش دهی مالی شش ماهه و گزارش کاری و مالی سالانه، پاروئی است که قایق را از کشیده شدن به سوی گرداب ریاست طلبی و انتفاع مالی گروهی دور نگه میدارد.
تاریخ نویسی یک علم است ولی استعداد نوشتن در باره آنچه پیرامونمان پیش میآید استعدادی است شخصی که همه انسانها از آن برخوردارند. تک تک اعضای انجمنهای دندانپزشکان ایران میتوانند آنچه را که در کنگرهها یا زندگی روزمره انجمن پیش میآید بنویسند و اگر خواستند به چاپ برسانند. این شیوه خود بهترین راه پالایش از برتری یافتن ناراستی است.
دوستان گرامی. تاریخمان را همین امروز خودمان بنویسیم
تلاشم در این نوشتار آن است که گفته شود در 11 مهر 1392 در مجمع عمومی انجمن علمیدندانپزشکی ایران چه پیش آمد و چرا؟. شرکت کنندگان در این مجمع زنده هستند و میتوانند قضاوت کنند کدام بخش از این نوشتار دقیق است و کدام بخش نادیده گرفته شده یا نارسا گزارش شده است. این گزارشها و تجربههای آن یادگاری است برای نسل آینده که بدانند براستی شرکت کنندگان در مجمع عمومی و هیئت مدیره انجمن علمیدندانپزشکی ایران چگونه انسانهائی بودند، چه کردند و چه گفتند و چقدر به اخلاق حرفه ای باور نشان دادند و چرا؟.
Tags: مجمع عمومی, انجمن دندان پزشکی
تعداد نمایش ها: 33720
کاربر مرتبط:
دکتر آیرج کی پور | Keipour
مطالب مرتبط:
مجمع عمومی در انجمن علمی دندان پزشکان
انجمن، هیئت مدیره، بازرس، عضو و قانون
حقوق اعضاء، پیمان شکنی هیأت مدیره و اساس نامه انجمن علمی
بازرسان قانونی انجمن باید به وظیفه خود عمل کنند
مدیریت، سیاست، حقوق، معماری، اقتصاد، بیمه،...

گزارش تحلیلی مجمع عمومی مهر 92 انجمن دندان پزشکی ایران
*بنا به مصوبه مجمع عمومیانجمن علمیدندانپزشکی ایران، انتخابات باید 11 آذر ماه 1392 برگزار شود.
*از مخالفتها نهراسیم. بادبادک با باد مخالف بالا میرود ( از بنری که شهرداری تهران در خیابان نصب کرده است.)
دوستان و همکاران گرامی. این گزارش در دو بخش تنظیم شده است. بخش نخست گزارش مجمع عمومی انجمن علمی دندانپزشکی ایران است به همانگونه که پیش آمد. این گزارشی است بدون پیرایش از زندگی درونی یک انجمن علمیکه رویه دانش و راست گفتاری و منش گروهی از دندانپزشکان را نشان میدهد. سندی است که هم نویسندگان میتوانند از آن سود ببرند و هم تاریخ نویسان.
بخش دوم برداشتی است شخصی. یک دیدگاه از یکی از صحنههائی که در انجمنی غیردولتی و غیر انتفاعی در سال 1392 دیده شد. تا کنون در هیچ انجمنی گزارشی با این شیوه تهیه نشده است. خوب است همکارانی که در آن نشست بوده اند، برداشت خود را بنویسند تا این تک صدا خود را به واقعیت تحمیل نکند.
خبرنامه و سایت « انجمن دندانپزشکی ایران» زیر فشار شدید سانسور خبری قرار دارد ( از تاریخ برگزاری مجمع عمومی تا امروز هیچ خبری وارد سایت انجمن نشده است و خبرنامه مهر ماه «انجمن دندانپزشکی ایران» نیز در باره انتخابات گزارش کوتاه پیرایش شده و غیر واقعی چاپ کرده و نظر بازرس را که مخالف نظر هیئت مدیره بود، به طور کامل حذف کرده است). بنابراین به جای پیش گفتار، برای آن گروه از دوستانی که چندان با انجمنها آشنا نیستند، یکی از گرهیترین موضوعاتی که در این مجمع عمومی پیش آورده بودند، بررسی میشود.
و ناگهان، باز هم « رد صلاحیت»:
انجمن علمیدندانپزشکی ایران و انجمن صنفی دندانپزشکی ایران دواساسنامه متفاوت دارند. مجوز انجمن علمی از سوی کمیسیون ماده 4 وزارت بهداشت صادر میشود و مجوز انجمن صنفی از سوی کمیسیون ماده 10 احزاب. با این حال این دو انجمن با یک هیئت مدیره مشترک اداره میشد. موجودی نادر که باز زایشش بحران افزائی و نقض اساسنامه های دو انجمن بود.
انتخابات 30 تیر 1390 با همان روش سابق برگزار شد. کاندیداها در چند لیست در برابر هم قرار گرفتند. حدود 1200 نفر به مجمع عمومیآمدند و نبود فضای کافی مشکلاتی را پیش آورد. بیشینه شرکت کنندگان در مجمع عمومی، همه نامزدهای یک لیست را انتخاب کردند. درستی برگزاری انتخابات زیر پرسش جمعی از کاندیداها و شرکت کنندگان رفت. اگرچه بسیاری از انتقادها و روش های اعمال نظر نادرست بود ولی ابهامهائی نیز در برگزاری انتخابات وجود داشت که نمیتوان نگفت و گذشت. تا کنون پاسخ روشنی به این ابهامها داده نشده است. یکی از معما های پیش آمده، خراب شدن هر سه لپ تاپی بود که برای ثبت نام از شرکت کنندگان در مجمع عمومی و انتخابات در نظر گرفته بودند و آن هم درست در صبح روز برگزاری انتخابات. هیچ گاه هم توضیحی در این باره داده نشده است که بتوان به آن استناد کرد. مسئول برگزاری انتخابات 30 تیر دکتر سید محمود میران بود و ایشان مسئولترین شخصی است که میتواند علت بسیاری از نارسائیهای آن انتخابات را بیان کند.
وجود ابهامهای رفع نشده و ادامه شکایت اعتراض کنندگان، کار تایید هیئت مدیره را به چنبره پیچ و خم اداری کشاند و این کار صدور مجور فعالیت رسمی را برای انجمن علمی دندانپزشکی ایران تا 17 فروردین 92 به درازا کشاند و برای انجمن صنفی دندانپزشکی ایران این کار تا ماه پیش طول کشید. بنا به لیست هائی که از طرف کمیسیون ماده 4 وزارت بهداشت و کمیسیون ماده 10 احزاب صادر شده است، ترکیب دو هیئت مدیره یکسان نخواهد بود.
به این ترتیب، برای نخستین بار، انجمن علمیدندانپزشکی ایران و انجمن صنفی دندانپزشکی ایران با دو هیئت مدیره مختلف به صورت مستقل از هم فعالیت خواهند کرد و راه برای قانون مداری و شفافیت در کار و فعالیت مالی باز شده است.
هیئت مدیره فعلی انجمن علمیدندانپزشکی ایران که برگزار کننده مجمع عمومی11 مهر 92 بود از 30 تیر 1390 تا 17 فروردین 92 یعنی نزدیک به یک سال و ده ماه به عنوان هیئت مدیره منتخب در اداره انجمن حضور داشت و از حدود 8 ماه پیش با مجوز رسمی، مسئولیت اداره انجمن را به عهده دارد. بنابراین، آن نارسائیها و کاستیهائی که در کار انجمن علمیدندانپزشکی ایران میبینیم، فقط میراث به جای مانده از هیئت مدیره سابق نیست و مسئولیت آن متوجه هیئت مدیره فعلی انجمن علمی است.
هیئت مدیره فعلی پس از شروع به کار ابتدا چنین نشان داد که میخواهد قانون مدار باشد واساسنامه را اجرا کند.
در لیستی که از کمیسیون ماده 4 وزارت بهداشت به انجمن علمیدندانپزشکی ایران ابلاغ شده است، نام 9 نفر برای عضویت در هیئت مدیره دیده می شود: (دکتر بیژن اخوان آذری، دکتر محمد اسلامی، دکتر عبدالجواد رحیم پور، دکتر باقر شهنی زاده، دکتر غلامرضا غزنوی، دکتر همایون فراست، دکتر بهزاد فرخزاد، دکتر پوریا مطهری، دکتر علی یزدانی، ). دو نفر از منتخبان از لیست حذف شده بودند ( دکتر علی تاجر نیا و دکتر امیر رضا رکن.)
هیئت مدیره انجمن علمی، هیچگاه اطلاعیه ای در باره شروع به کارش نداد و گزارشی نیز از کارهایش در سایت و خبرنامه انجمن نیامده است. در حقیقت هیئت مدیره جدید کارش را با شیوه عدم اطلاع رسانی شروع و ادامه داد.
نخستین بار در اسناد کنگره 53 بود که نام دو نفر از اعضای رسمی هیئت مدیره ( دکتر شهنی زاده و دکتر یزدانی) از لیست هیئت مدیره حذف شد و هیچ توضیحی نیز به اعضای انجمن برای چنین کار غیر قانونی داده نشد. در آن زمان این دو همکار هنوز عضو هیئت مدیره انجمن علمی دندان پزشکی ایران بودند ( میتوانید به خلاصه مقالات و اسناد دیگر کنگره 53 مراجعه فرمائید.). چنین شیوه ای را هیچ انجمنی به یاد ندارد.
هیئت مدیره پس از آن در نشستی رسمی، دکترباقرشهنی زاده و دکترعلی یزدانی را مستعفی شناخت و در نامه ای به دبیر کمیسیون ماده 4 آن را نهائی کرد.
میبینیم که هیئت مدیره خود بر رد صلاحیتها مهر تایید گذاشت و ابتدا جلساتش را بر پایه لیستی که کمیسیون ماده 4 وزارت بهداشت اعلام کرده بود آغاز کرد و پس از چندی برای نشان دادن وفاداری به قانون، با استناد به اساسنامه دو نفر از اعضای اصلی خود را به علت غیبت، حذف کرد. اگر آن دو عضو هیئت مدیره، در جلسات شرکت میکردند، اکنون هیئت مدیره 9 عضو داشت و حرفی هم از انتخابات و رد صلاحیت نبود.
اگر مستعفی شناختن دو نفر عضو هیئت مدیره، بر پایه اساسنامه صورت گرفت، در ادامه کار نیز میبایست قانون رعایت شود. این جا بود که هیئت مدیره نشان داد که استفاده ازاساسنامه نه بر پایه قانونمداری، بل که برای تامین خواستههای گروهی بوده است. هیئت مدیره علیرغم تذکرات بازرس، حاضر نشد برای برگزیدن جای خالی دو نفر عضو مستعفی شناخته شده و دو نفر علی البدل، انتخابات برگزار کند و تمایل داشت با همان 7 نفر به کارش ادامه دهد.
هیئت مدیره مجمع عمومی را برگزار نکرد تا زمانی که بازرس انجمن علمی، تصمیم گرفت بر اساس وظیفه بازرس، خود انتخابات را برگزار کند و حتی اطلاعیه آن را نیز برای چاپ به انجمن داد. هیئت مدیره برای آن که بازرس انتخابات را برگزار نکند، خود اطلاعیه داد و از همان زمان بود که دو باره مسئله رد صلاحیتها را که میتواند همیشه چالش برانگیز باشد و جو روانی ایجاد کند، پیش کشید.
چرا هیئت مدیره این روش را انتخاب کرد و در پس هیاهوی «رد صلاحیت» تامین کدام خواسته نهفته است؟. این را در ادامه کار خواهیم دید.
رد صلاحیت در یک انجمن علمی؟ بر پایه چه قانونی؟.
یک دندان پزشک در سه انجمن علمی عضو است. در دو انجمن صلاحیتش تایید میشود و در یک انجمن رد صلاحیت میشود. در این صورت یک فردِ قانون مدار باید چه نتیجه ای بگیرد؟ بهتر است به اسناد قانونی مراجعه کنیم.
1-اساس نامه انجمن علمی: در اساسنامه انجمن علمی دندانپزشکی ایران رد صلاحیت پیش بینی نشده است. یا شخص عضو است که در این صورت از تمام حقوق عضو از جمله حق انتخاب کردن و انتخاب شدن برخوردار است یا عضویتش لغو شده است که مشخص است نمیتواند انتخاب شود.
اساس نامه انجمن علمی دندان پزشکی ایران ماده 8- عضویت در انجمن به طرق زیر میباشد: 1- 8- عضویت پیوسته: هیئت موسس انجمن و کلیه افرادی که حداقل دارای درجه دکترا در یکی از رشتههای دندانپزشکی و یا رشتههای وابسته باشند میتوانند طبق ضوابط مذکور در این اساسنامه به عضویت انجمن درآیند. |
ماده 10- عضویت در انجمن در یکی از موارد زیر خاتمه مییابد: 1-10- استعفای کتبی عضو. 2-10- عدم پرداخت حق عضویت سالانه در مهلتی که هیئت مدیره تعیین مینماید. 3-10- زوال یکی از شرایط عضویت و نیز محکومیت قطعی در هیئتهای بدوی و عالی انتظامیسازمان نظام پزشکی به محرومیت موقت یا دائم از اشتغال به حرف پزشکی. |
ولی چون مجوز انجمن بنا به ماده نخست آن بر پایه مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی صادر شده است، برای درک حدود رد صلاحیتها باید به این مصوبه توجه کرد.
2-مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی: مصوبه و آئین نامه اجرائی آن بر « صلاحیت علمی و عمومی» تکیه دارد
ماده 4 مصوبه شماره 1906- «رسیدگی به درخواست تاسیس انجمنهای مذکور و بررسی صلاحیت علمی و عمومیهیئت موسس و هیئت مدیره و تصویب آنها با کمیسیونی است که تحت نظر وزیر مربوطه تشکیل میگردد» |
صلاحیت علمی از دید آئین نامه:
بند 4 ماده 7- داشتن سطح تحصیلی و تجارب علمی، فنی، ادبی و هنری مناسب حسب مورد به تشخیص کمیسیون مربوطه |
صلاحیت عمومیاز دید آئین نامه اجرائی:
1/7 – تابعیت ایران 2/7- التزام به قانون اساسی جمهوری اسلامیایران 3/7- نداشتن سوء پیشینه کیفری، نداشتن نقش موثر در تحکیم رژیم گذشته، عدم وابستگی به احزاب و گروههای محارب با نظام. |
مصوبه سال 1370 شورای عالی انقلاب فرهنگی و آئین نامه اجرائی آن از زمان عقب مانده است و اکنون که حقوق شهروندی جدی گرفته میشود و در بالاترین سطح مدیریت جامعه، تلاش میشود قانون مداری و روابط حقوقی بر رفتارهای سلیقه ای و عرفی غالب شود، به روز کردن این مصوبه و حتی جانشین کردن یک قانون به جای این مصوبه احساس میشود.
آئین نامه اجرائی مصوبه 262مین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی در باره بررسی صلاحیتها چنین میگوید: « بررسی صلاحیتهای علمی و عمومی اعضای هیئت موسس و هیئت مدیره».
میشد « واو» را حرف ربط گرفت و این گونه طرح کرد که منظور فقط هیئت موسس و هیئت مدیره منتخب آن است و هیئت مدیرههای بعدی مشمول این بند نمیشوند، ولی در حال حاضر صلاحیت همه هیئت مدیره ها و بازرسها با استناد به این بند بررسی میشود. در عمل بررسی صلاحیت علمی با مشکلی مواجه نمیشود ولی واژه «صلاحیت عمومی» نامعین است و برای درک آن باید به قانونها و مصوبههای دیگر مراجعه کرد و همین کار را دشوار و پیچیده میکند و تحولات سیاسی میتواند بر تفسیر از این بند تاثیر گذار باشد.
در بعضی از متنهائی که پس از مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی دیده ایم بسیاری از کاستیهای مصوبه برداشته شده است. برای نمونه: در « درآمدی بر اصول و مقررات سازمانهای مردم نهاد» که در زمستان 1390 توسط « مرکز امور اجتماعی و فرهنگی معاونت سازمانهای مردم نهاد وزارت کشور» چاپ شد، در باره هیئت موسس آمده است.
ماده 18-هیئت مؤسس بايد داراي شرائط زير باشند: الف( داشتن هيجده سال تمام. ب( تابعيت ايراني. پ( دارا بودن صلاحيت تخصصي حداقل دو نفر از مؤسسان در خصوص موضوع فعاليت سازمان. ت( عدم عضويت در گروههايي كه براساس رأي دادگاه صالح محارب و معاند شناخته شدهاند و نداشتن محكوميت مؤثر كيفري به نحوي كه موجب محروميت از حقوق اجتماعي شود. تبصره- هيئت مؤسس بايد داراي حداقل پنج عضو باشد. |
اگر این ماده را با آئین نامه سال 1370 مقایسه کنید میبینید تفاوت آشکاری حتی در نوع نگرش نسبت به احراز صلاحیت و گسترش آن دیده می شود. تفاوت بسیاری است بین « نداشتن سوء پیشینه کیفری» و « نداشتن محکومیت موثر کیفری». در متن سال 1390 از رد صلاحیت هیئت مدیره صحبت نشده است و محکومیت نیز فقط در نوع موثر آن که موجب محرومیت از حقوق اجتماعی شود، مد نظر قرار گرفته است.
یک دندانپزشک وقتی در برگزاری کنگره انجمن و همایشهای گوناگون شرکت میکند به سرعت شناخته میشود. دور از منطق است بگوئیم مجمع عمومیانجمن به شخصی رای میدهد که ناشناخته است و کسی نمیداند کیست و چه کرده است. تنها بندی که در آئین نامه سال 1370 چالش بر انگیز است مسئله « نداشتن سوء پیشینه کیفری» است که در این جا اندکی در باره آن کنکاش میکنیم.
وقتی مجمع عمومی یک حرفه آن هم حرفه ای مانند دندانپزشکی که 17 انجمن عمومی و تخصصی و ده ها همایش و دوره بازآموزی دارد آیا دور از ذهن نیست که منتخب مجمع عمومی پرشماره یک انجمن، دندان پزشکی با چنین پیشینه ای باشد؟.
تنها موردی که همیشه چالش برانگیز میشود زمانی است که شخصی از حقوق اجتماعی اش محروم میشود. برابر تبصره ماده 40 قانون جدید مجازات اسلامی، «محكوميت مؤثر، محكوميتي است كه محكوم را به تبع اجراي حكم، براساس ماده 25 اين قانون از حقوق اجتماعي محروم ميكند». این را نیز باید دانست که پس از انقضاء مدت تعيين شده و اجراي حكم، محرومیت از حقوق اجتماعی رفع اثر ميگردد.
حقوق اجتماعی که شخص از آن محروم میشود، در قانون تعریف مشخصی دارد. قانون مجازات اسلامی جدید، حقوق اجتماعی را چنین تعریف میکند:
ماده 25 قانون مجازات اسلامی جدید: محكوميت قطعي كيفري در جرائم عمدي، پس از اجراي حكم يا شمول مرور زمان ، در مدت زمان مقرر در اين ماده محكوم را از حقوق اجتماعي به عنوان مجازات تبعي محروم ميكند: الف- هفت سال در محكوميت به مجازاتهاي سالب حيات و حبس ابد از تاريخ توقف اجراي حكم اصلي ب- سه سال در محكوميت به قطع عضو، قصاص عضو در صورتي كه ديه جنايت وارد شده بيش از نصف ديه مجني عليه باشد، نفي بلد و حبس تا درجه چهار پ-دو سال در محكوميت به شلاق حدي، قصاص عضو در صورتي كه ديه جنايت وارد شده نصف ديه مجني عليه يا كمتر از آن باشد و حبس درجه پنج تبصره ا - در غير موارد فوق، مراتب محكوميت در پيشينه كيفري محكوم درج مي شود لكن در گواهيهاي صادره از مراجع ذيربط منعكس نميگردد مگر به درخواست مراجع قضائي براي تعيين يا بازنگري در مجازات تبصره 2- در مورد جرائم قابل گذشت در صورتي كه پس از صدور حكم قطعي با گذشت شاكي يا مدعي خصوصي، اجراي مجازات موقوف شود اثر تبعي آن نيز رفع ميشود. تبصره 3 - در عفو و آزادي مشروط، اثر تبعي محكوميت پس از گذشت مدتهاي فوق از زمان عفو يا اتمام مدت آزادي مشروط رفع ميشود. محكوم در مدت زمان آزادي مشروط و همچنين در زمان اجراي حكم نيز از حقوق اجتماعي محروم ميگردد. ماده 26 - حقوق اجتماعي موضوع اين قانون به شرح زير است: الف- داوطلب شدن در انتخابات رياست جمهوري، مجلس خبرگان رهبري، مجلس شوراي اسلامي و شوراهاي اسلامي شهر و روستا ب - عضويت در شوراي نگهبان، مجمع تشخيص مصلحت نظام يا هيئت دولت و تصدي معاونت رئيس جمهور پ- تصدي رياست قوه قضائيه، دادستاني كل كشور، رياست ديوان عالي كشور و رياست ديوان عدالت اداري ت- انتخاب شدن يا عضويت در انجمنها، شوراها، احزاب و جمعيتها به موجب قانون يا با رأي مردم ث- عضويت در هيئتهاي منصفه و امناء و شوراهاي حل اختلاف ج- اشتغال به عنوان مدير مسئول يا سردبير رسانههاي گروهي چ- استخدام و يا اشتغال در كليه دستگاههاي حكومتي اعم از قواي سه گانه و سازمانها و شركتهاي وابسته به آنها، صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران، نيروهاي مسلح و ساير نهادهاي تحت نظر رهبري ، شهرداريها و مؤسسات مأمور به خدمات عمومي و دستگاههاي مستلزم تصريح يا ذكر نام براي شمول قانون بر آنها ح- اشتغال به عنوان وكيل دادگستري و تصدي دفاتر ثبت اسناد رسمي و ازدواج و طلاق و دفترياري خ- انتخاب شدن به سمت قيم، امين، متولي، ناظر يا متصدي موقوفات عام د- انتخاب شدن به سمت داوري يا كارشناسي در مراجع رسمي ذ- استفاده از نشانهاي دولتي و عناوين افتخاري ر- تأسيس، اداره يا عضويت در هيئت مديره شركتهاي دولتي، تعاوني و خصوصي يا ثبت نام تجارتي يا مؤسسه آموزشي، پژوهشي، فرهنگي و علمي تبصره 1 - مستخدمان دستگاههاي حكومتي در صورت محروميت از حقوق اجتماعي ، خواه به عنوان مجازات اصلي و خواه مجازات تكميلي يا تبعي، حسب مورد در مدت مقرر در حكم يا قانون ، از خدمت منفصل ميشوند. تبصره 2 - هر كس بهعنوان مجازات تبعي از حقوق اجتماعي محروم گردد پس از گذشت مواعد مقرر در ماده 25 اين قانون اعاده حيثيت مي شود و آثار تبعي محكوميت وي زائل مي گردد مگر در مورد بندهاي(الف)، (ب) و(پ) اين ماده كه از حقوق مزبور به طور دائمي محروم ميشود. |
به این ترتیب زمانی که یک عضو منتخب مجمع عمومی رد صلاحیت میشود خرد و تجربه میگویند که تنها خود شخص میتواند پیگیر بررسی وضعیتش شود و با کمک وکیل قانونی دادخواهی کند. تجربه ای که از نمونههای دیگر به دست آمده، این است که جمع آوری امضاء و طومار انجمنهای دیگر در چنین شرایطی نتیجه بخش نیست. بزرگترین کمکی که هیئت مدیره یک انجمن در چنین شرایطی میتواند به همکار رد صلاحیت شده خود بکند، پرداخت هزینه وکیل برای پیگیری دادخواهی در مراجع قانونی است. چرا که این کاندیدا برای پیشبرد هدفهای انجمن و خدمت به حرفه پزشکی، وقت و نیرو گذاشته است و مجمع عمومی اداره انجمن را به وی سپرده است. انجمن در چنین زمانهائی است که باید نشان دهد اعضاء و فعالانش را تنها نمیگذارد.
وظیفه هیئت مدیره حتی در زمانی که بر صلاحیت همکارش ایمان دارد، برقراری آرامش، تشکیل منظم جلسهها و اداره انجمن بر پایه اساسنامه است. هرگونه ایجاد جو برانگیخته و بحرانی، موجب افزایش فضای دو دستگی، سوء ظن نسبت به کار قانونی انجمن، افزایش بی اعتمادی به ساختار انجمن و گریز اعضاء از آن خواهد شد. دفاع از دادخواه یک چیز است و یارکشی با جار و جنجال چیزی دیگر.
با ادامه برداشتن یارانهها و کم حجمتر شدن دولت، نقش بخش خصوصی در اقتصاد کشور و نقش نهادهای مدنی در همکاری با دولت برای اداره کم هزینهتر جامعه بیشتر میشود. در نتیجه دخالت حاکمیتی دولت کمتر و نقش نظارتی آن به سوی نقش هدایتی در یک همکاری ملی سمتگیری میکند. با این حال ساختار درونی سازمانهای مردم نهاد و میزان فعالیت و وفاداری آنان به اساسنامه و قانونهای جاری و تلاش آنان برای یاری رسانی به تغییر شرایط فعالیت خود به یاری دستگاههای قانونگذار، میتواند این فرایند را شتاب دهد.
تا زمانی که هیئت مدیرههای انجمنهای مردم نهاد مانند انجمنهای علمیدندانپزشکی ایران و انجمن علمیدندان پزشکان عمومیایران توسط یک گروه بسته اداره شوند و حقوق اعضاء در آنها به بدترین شکلی نقض شود و با ترویج سوء تفاهم بین این انجمنها در عمل به جدائی و از هم گریزی بین انجمنهای دندانپزشکان دامن زده شود، نمیتوان انتظار داشت نقش نظارتی دولت به صورتی که امروزه اعمال میشود کاهش یابد. شرط ضرور تحول در این عرصه اجرای کامل اساسنامه، دوری گزیدن این انجمنها از کار انتفاعی تجاری و رعایت حقوق اعضاء از راه برگزاری مجمعهای عمومیسالانه و گزارش مالی و کاری شفاف است. امری که به نظر میرسد جز با تغییر گروه مسلط بر این انجمنها، امکان پذیر نیست.
بخش نخست
بحثهای درونی مجمع عمومی11 مهر 1392
برگزارکننده: هیئت مدیره انجمن علمیدندانپزشکی ایران
تعداد شرکت کنندگان: حدود 50 نفر
دستور جلسه: انتخاب دو عضو اصلی و دو عضو علی البدل هیئت مدیره
ساعت شروع جلسه: 11:45
محل برگزاری : مرکز همایشهای برج میلاد
*با این که چند پانل بازآموزی، همزمان با برگزاری مجمع عمومیتدارک دیده شده بود و 386 نفر شرکت کننده و 81 سخنران داشت و از همه انجمنهای تخصصی نیز برای شرکت در مجمع دعوت شده بود، با این حال حدود پنجاه نفر(کمتر از دو دهم درصد)( %0/2) از اعضای بالقوه انجمن، برای شرکت در انتخابات، به سالن محل برگزاری مجمع عمومیآمدند.
دکتر بهزاد فرخ زاد: «خواهش میکنم از جمع حاضر اگر عزیزانی کاندید هستند که در هیئت رئیسه تشریف داشته باشند، خودشون تشریف بیاورند و معرفی کنند، در غیر این صورت، من به رسم ادب از بین اساتید و پیش کسوتان و بزرگان خواهش کنم تشریف بیاورند تا جلسه رسمیت پیدا کند. »
« آقای دکتر نیل فروشان، آقای دکتر قائم مقامی، آقای دکتر بیات، خانم دکتر بقائی»
با رأی گیری تصویب شد.
دکتر کریم نیلفروشان: «آن چیزی را که باید انجام بشود، ما را در جریان بگذارند... رئیس هیئت مدیره انجمن دندانپزشکی دکتر اخوان بفرمائید.»
دکتر بیژن اخوان آذری: «با کسب اجازه از هیئت رئیسه محترم، با کسب اجازه از همکاران گرامی و با سلام و درود به همه که دعوت هیئت مدیره را پذیرفتید و در جلسه نوبت دوّم انتخابات مجمع عمومیتشریف آوردید.
قبل از این که در جریان قرار بدهم همکاران را، موقعی که در اواخر اسفند و اوائل فروردین، البته پروانه اسفند، در فروردین 1392 به دست ما رسید و پروانه ای که به دست ما آمد، دو نفر از همکاران ما رد صلاحیت شده بودند، برای اولین بار، در مورد این انجمن علمیبود که این کار، از طرف وزارت بهداشت و درمان در آن موقع انجام شد. طبیعتاً ما از اعضای علی البدل دعوت کردیم که در جلسات حضور پیدا کنند و بعد از 6 ـ 5 جلسه که گذشت و حضور پیدا نکردند. هیئت مدیره با 7 نفر ادامه داد. نیاز این که ما ترمیم هیئت مدیره داشته باشیم همیشه احساس میشد.
در هفتۀ گذشته، جلسه ای ما داشتیم با مقام وزیر، جناب آقای دکترهاشمی. در آن جا مسائل مختلفی مطرح شد از جمله برنامه ای است که دندانپزشکی در سطح مملکت، از جمله عدم تأیید دو نفر از همکاران ما در انجمن علمیما، که مقام وزیر فرمودند: این اولین بار است که من میشنوم همچین مسئله ای را و من اصلن موافق عدم تأیید همکاران هیئت مدیره به این شکل نیستم.
گفتیم: اگر شما اقدامیاز دستتان بر میآید در این مورد انجام دهید. گفتند: باشد من تمام سعی ام را میکنم. هر کاری از دستم بربیاید در این مورد انجام میدهم.
دو روز بعد ما نامه ای نوشتیم از طرف انجمن دندانپزشکی ایران که به امضای تمام انجمنهای دیگر دندانپزشکی رسید غیر از یک انجمن و همه نامۀ ما را تأیید کردند که ما میخواهیم دو نفر از اعضای هیئت مدیره ما که رد صلاحیت شده اند برگردند و مورد تأیید قرار بگیرند.
{ توضیح نویسنده: منظور از یک انجمن، همان انجمن دندان پزشکان عمومی ایران است که نماینده 25 هزار دندان پزشک ایرانی است}
وزیر، نامه را ملاحظه کردند، درشنبه یکشنبه ای که پنجشنبه اش خدمتتان هستیم وزیر زیرش پاراف کردند که با نظر تأیید اقدام گردد. نظر انجمن را به اصطلاح تأیید کردند، مسئله اقدام بشود.
به دنبال آن کمیسیون انجمنهای گروه پزشکی وزارت بهداشت و درمان هم، نامه ای نوشتند که این جا هست. هیئت رئیسه برای شما خواهند خواند.
برای ما این نقل قولهائی که گرفتیم که هیئت مدیره ما را وزراتخانه مسائلی که در انجمن علمیما مطرح است، وزرات بهداشت و درمان مورد تایید قرار بدهند، پیشنهاد هیئت مدیره این است که انتخابات را ما به تعویق بیندازیم تا زمانی که مسئله به این صورت که وزارتخانه نظر موافق دارد، این انتخابات به تعویق بیفتد.
نظر هیئت مدیره این است که خواستم عرض بکنم خدمت همکاران. اگر پرسش خاصی هست من در خدمتتان هستم. من تشکر میکنم از تمام همکارانی که تشریف آوردند.»
دکتر نیل فروشان: «ضمن تشکر از آقای دکتر، سرکار خانم دکتر میرمحمدی بازرس قانونی انجمن، نامه ای مرقوم فرموده اند که در آن چند نکته را تذکر داده اند.»
متن نامه خوانده میشود:
به نام خدا با سلام. خواهشمندم در اداره جلسه به نکات زیر توجه فرمائید: 1- امروز مجمع عمومیانجمن علمیبرگزار میشود. لطفاً تمام سندها به نام « انجمن علمیدندانپزشکی ایران» تنظیم شود. 2- مجمع عمومیامروز، « مجمع عمومیعادی به طور فوق العاده» است. چون بعضی از همکاران شرکت کننده در جلسه تفاوت مجمع عمومیعادی به طور فوق العاده را با مجمعهای دیگر نمیدانند تقاضا دارم هیئت رئیسه، در ابتدای شروع به کار جلسه، این موضوع را برای شرکت کنندگان روشن نماید. 3- شما مستحضرید که: تفاوت مجمع عمومیعادی به طور فوق العاده با مجمعهای عمومیدیگر این است که در مجمع عمومیعادی به طور فوق العاده فقط به دستور جلسه که در اطلاعیهها آمده است رسیدگی میشود و نمیتوان موضوعهای دیگر را مطرح یا رای گیری کرد، حتی اگر از سوی فردی یا مسئولی ارائه شده باشد. زیرا مجمع عمومیعادی به طور فوق العاد میبایست فقط به موضوعی رسیدگی کند که در آگهی دعوت اعلام شده است. ( ماده 92 ق.ت.) 4- در اطلاعیههای نوبت اول و دوم هیئت مدیره که در روزنامه اطلاعات چاپ شده است و نسخه ای از آن نیز برای کمیسیون انجمنهای علمیگروه پزشکی فرستاده شده است، فقط یک موضوع در دستور کار قرار داده شده است. « انتخابات». خواهشمند است هیچ موضوع دیگری در دستور کار قرار داده نشود که الزام به تذکر قانونی شود یا احتمالاً چالشهائی را در پی داشته باشد. با تشکر . دکتر میترا میرمحمدی |
من نظر خودم را عرض میکنم باید ندارد و انجمن دندانپزشکی ایران است.... بنابر فرمایش بازرس انجمن میبایست عیناً مطابق قانون رفتار کنیم...
ببینیم نظر دیگری هم هست یا نه، اگر نه هیئت رئیسه تصمیم بگیرد.»
دکتر محمد بیات: « همان طور که بازرس انجمن نوشتند، موضوع جلسۀ فوق العاده نوبت دوّم، مجمع عمومیاست. طبق قانون، نوبت دوّم فوق العاده با هر تعداد رسمیت مییابد، بنابراین جلسه رسمیاست. موضوع جلسه انتخابات است. با توجه به رد صلاحیت دو نفر، باید دو نفر انتخاب بشوند. یک نامه ای انجمن به وزارت بهداشت نوشته است و از ایشان درخواست کرده است تجدید نظر بشود. ایشان با نظر موافق اعلام کرده است. منتها چون قبلاً اعلام شده بوده وزارت بهداشت و هیئت مدیره نمیتوانند این جلسه را لغو کنند و باید جلسه برگزار شود. این که انتخابات برگزار بشود یا نشود، مجمع خودش باید تصمیم بگیرد. هیئت مدیره قادر به تصمیم گیری در این مورد نیست. بنابراین شما باید تصمیم بگیرید که آیا میخواهید امروز انتخابات را برگزار کنید و یا میخواهید در واقع یک تعویقی بیندازید تا نظری که انجمنهای......انجام شود. آیا این کار مجوز دارد؟ همچین کاری امکان پذیر است؟ یک همچین کاری را وزارت بهداشت صادر کرده است. تحت این عنوان:»
جناب آقای دکتر اخوان آذری، رئیس انجمن علمیدندانپزشکی
با سلام و احترام. در پاسخ به نامۀ شمارۀ فلان مورخ 10/7/92 جناب عالی در خصوص درخواست تعویق جلسه مجمع عمومینوبت دوّم مورخ 11/7/92 انجمن علمیدندانپزشکی ایران با توجه به ضوابط قانونی و شرایط موجود، لغو جلسه فردا ( 11 هر 92) میسر نمیباشد. مع الوصف پس از تشکیل مجمع عمومی، و بعد از آغاز دستور کار جلسه، پیشنهاد هیئت مدیره این مطرح گردد که در صورت پذیرش و تأیید اکثریت حاضرین در جلسه، بر طبق ضوابط قانون تجارت و ثبت شرکتها، میتوان برای مدت مشخصی اعلام تنفس نمود و جلسه را به تعویق انداخت. ».
دکتر نادر ممتاز منش دبیر کمیسیون انجمنهای علمیتخصصی گروه پزشکی |
«بر اساس این مجوزی که وزارت بهداشت و دبیر محترم کمیسیون انجمنها جناب آقای ممتاز منش داده اند، که تصمیم این جلسه برای انتخاب مطرح تا اعلام نظر وزارت بهداشت به تعویق بیندازد و یا انتخابات برگزار گردد. تقاضای هیئت مدیره انجمن از مجمع تقاضای تعویق بوده است. همچنان که آقای دکتر اخوان فرمودند. بنابراین هر جور که مجمع صلاح میداند، اگر مطلبی هست تکمیلی بفرمائید اگر نه ما رأی گیری کنیم که نظر مجمع در مورد تعویق یا انجام انتخابات پرسیده شود.
دکتر کیپور: بنا به قانون تجارت، اگر در حین بررسی کار و بررسی گزارش هیئت مدیره و گزارش بازرسی مجمع عمومی وقت کافی نداشت، میتواند ادامۀ بحث را به جلسۀ دیگر موکول شود که 2 هفته بیشتر نیست. ولی چون دستور جلسه انتخابات هست و ربطی به بحثهای پیرامون مجمع ندارد، انتخابات میتواند برگزار شود. »
دکتر سید محمود میران: من به عنوان یک موافق تعویق انداختن انتخابات صحبت میکنم و نظر آقای دکتر کی پور هم به این شکل ارزیابی میکنم که مجمع دستور کاری را که میخواهد به تعویق بیندازد و وزرات بهداشت هم همینطور میگه، دستور کار ما نیست.
بحث ما الان نیست که من به عنوان کاندیدا هستم، وارد هیئت مدیره بشم یا نشم، بحث ما این هستش که روندی را در انجمنهای علمیپایه گذاری بشه، که این روند بعداً منجر به رد صلاحیت بنا به دلایل غیر قانونی نشود. وگرنه ما همه قانون را قبول داریم و اصلاً دموکراسی یعنی برقراری قانون. الان این دوتا دوستان ما که رد صلاحیت شده اند در وزارت بهداشت، تغییراتی که در مجموع مملکت پیوسته، بر این استوار است که ما بتوانیم NGOها را تقویت کنیم. بنابراین من وقت دوستان را نمیگیرم و به عنوان یک کاندیدا، فکر میکنم سایر کاندیداها چنین خواسته ای را داشته باشند، جلسۀ مجمع به تعویق بیفتد و با نظر هیئت مدیره انجمن موافق هستیم. »
دکتر سید مصطفی فاطمی: بسم الله الرحمان الرحیم، ضمن تشکر از حاضرین و هیئت مدیره. این بحث قانونی که آقای دکتر کی پور فرمودند...، امّا با توجه به دستور جلسه یک مقدار اگر بخواهد اظهار نظر بکند، این ملاحظه را هم باید در نظر بگیرد که افرادی که ممکن است شرکت نکرده باشند به علت این که موضوع فقط انتخابات بوده و شرکت نکرده باشند، این اصل انتخابات که کسی مخالف برگزاریش نیستش، امّا بحثی که الان دارد مطرح میشود بحث تعویق هستش. در واقع میخواهم بگویم، مباینتی با اینی که در این مجمع ما تصمیم گرفته ایم، کاری که بنااست انجام بشود، دستور جلسه هم انتخاب شده، به تعویق بیندازیم، مشکل خاصی نخواهد داشت.
کاندیداها نظرشان را داده اند. بحث محترم. نهایتاً هیئت مدیره باید تصمیمش را بگیرد این کار را بکند یا نکند. چیزی که بعدها ممکن است بازرس انجمن یا نماینده وزارت بهداشت یا هر کس دیگر اعتراض صورت بگیرد، اگر در موضوعی خارج از انتخابات دربارۀ کلی انجمن بخواهیم تصمیم بگیریم، بله، میگویند ما توقع داشتیم دربارۀ انتخابات صحبت بشود، امّا در مورد چیزی که فقط در مورد بحث تاخیر موضوعش روشن شود صحبت میکنیم به نظر میرسد، محل اعتراض میتواند قرار گیرد. متشکرم.»
دکتر میترا میر محمدی(بازرس انجمن): با سلام خدمت همه، مطلبی که مورد استناد من قرار گرفته این بود که در شرایطی که مجمع عمومی به طور فوق العاده تشکیل میشود، فقط همان موضوع عنوان شده بررسی میشود. این مجمع عمومی عادی نیستش. بله، مجمع عمومیعادی میتونه مسائل را بررسی کند، تنفس بخواهد و موکول کند به 2 هفتۀ بعد. ولی مجمع عمومیعادی که به طور فوق العاده تشکیل میشود، طبق بند 92 قانون تجارت ، این مجمع باید آن موضوعی را که اعلام شده، مبنای کار بشمرد.
مورد دیگر خدمت جناب آقای دکتر نیل فروشان مسئله انجمن علمی است که من خیلی رویش تأکید کردم. جناب آقای دکتر، ما دوتا اساس نامۀ جدا داریم. طبق عرف تا به حال این طور بوده که انجمن را انجمن دندانپزشکی ایران بگوئیم. به دلیل این که انجمن علمی ما دورۀ دومش است ولی انجمن صنفی ما که طبقاساسنامه اش که در صفحۀ اولش قید شده که انجمن دندانپزشکی ایران در واقع به انجمن صنفی دندانپزشکی ایران اطلاق میشود. در همان صفحۀ اوّل به اختصار به انجمن صنفی میگه انجمن دندانپزشکی ایران. چون قدمتش خیلی بیشتره. الان که به هر صورت این مسائل پیش آمد که به طور طبیعی جدائی این دو انجمن صورت گرفت. در اصل این طوره که این اساسنامهها باهم متفاوتند و در جریان عمل یکی گرفتن آن ها می توانند مشکلات به لحاظ حقوقی برای ما ایجاد کنند. کما این که مالکیتهای این دو انجمن متفاوت است. یعنی صنفی و علمیما دوتا ساختمان جدا دارند و دارائیها با هم فرق میکند، محل درآمدمان، بودجه مان... اینه که اگر من تأکیدی دارم روی این مسئله، به دلیل اینه که به طور قانونی اساسنامه شان جداست، اهدافشان، جداست، و طبیعتاً ما سعی میکنیم که همه چی را بیاوریم به یک نظم عمومی.
مورد دیگر، دوستانی که رد صلاحیت شدند، ما همه مان اتفاق نظر داریم که این کار درست نیست. اما، واقعیت این است که وقتی ما دعوت کردیم که آقایان دکتر شهنی زاده و دکتر یزدانی در هیئت مدیره حضور داشته باشند، در واقع، دو نفر رد صلاحیت شده از هیئت مدیره حذف شده بودند. دکتر یزدانی و دکتر شهنی زاده هم، چون 5 جلسه به هیئت مدیره نیامدند و بهر صورت عذر موجه نداشتند، هیئت مدیره ایشان را مستعفی اعلام کردند و به وزرات بهداشت اعلام کردند.
در واقع، موضوع رد صلاحیتها مربوط به یک دوره قبل است. مربوط به الان نیست. تاکید میکنم، بعد از رد صلاحیت دو نفر، دکتر باقر شهنی زاده و دکتر علی یزدانی، عضو هیئت مدیره شدند که مستعفی اعلام شدند. انتخابات برای پر کردن جای خالی این دو نفر( دکتر شهنی زاده و دکتر یزدانی) هست. همین را میخواستم عرض کنم، ممنونم.
دکتر نیل فروشان: ضمن تشکر از خانم دکتر، اشاره فرمودید به دستور جلسه، کاملاً صحیح میفرمائید. در بعضی از دستور جلسات ذکر میشود و کلیه مطالبی که در صلاحیت مجمع هست، ولی در این جا هیچ گونه ذکری نشده فقط انتخابات مطرح است، بنابراین اجازه دهید بحث را در همین جا خاتمه دهیم...
مشاور حقوقی انجمن دندانپزشکی در این جا تشریف دارند، از ایشان خواهش میکنیم، تشریف بیاورند و از نظر ایشان مطلع شویم.
آقای سعادت (مشاور حقوقی انجمن دندان پزشکی): با یاد و نام قادر بزرگ، با عرض سلام خدمت شرکت کنندگان محترم در این مجمع. ببینید دوستان، خیلی روی مرّ قانون تجارت فکر نکنید. انجمن شما یک انجمن غیر انتفاعی هستش. غیر سیاسی، غیر انتفاعی هستش، حالا خیلی روی این قضیه. تفاوت خیلی زیادی هم دراساسنامه تان میبینید با احکام و مقررات قانون تجارت. در قانون تجارت ما داریم، مدت تصدی هیئت مدیره 2 سال است، امّا مدت تصدی هیئت مدیره شما چند ساله؟ سه سال است. تفاوتهای دیگری هم میبینید. عرض کنم که ما اگر بخواهیم تک تک این قوانین را با قانون تجارت بررسی کنیم که در موارد عدیده ای بنا به خاصیت انجمن تان، تغییراتی دیده شده و بسیار هم به جا در انجمنها ما این تغییرات را معمولاً داریم. ببینید، یکی از دوستان اشاره کردند، در ارکان انجمن عالیترین رکن، مجامع عمومیشماست، مجامع عمومیاعضای انجمنها. خدمتتان عرض بکنم که بعد، هیئت مدیره مقام دعوت کننده است، دستور جلسه را درست به موقع و درست وارد شدیم، یعنی این که انتخابات یا به نظر من تکمیل اعضای هیئت مدیره. به چه اعتبار؟ آقای دکتر اخوان آذری توضیح دادند، صلاحیت افراد منتخب قبلی بعضاً تأیید نشده، اما، امّا با گذشت زمان تحولاتی رخ داده هیئت دولت عوض شده، وزیر جدید خیلی اعتقاد نداره به این رد صلاحیتها. عدم صلاحیتها و تأیید این قضیه میخواهد افراد منتخب خود شما را ابقا کند. در واقع بر آن رد صلاحیت یک ضربدر بکشد. و بگه که درست نبوده.
خیلی موثره در تصمیم گیری شما. واقعاً در تصمیم گیری شما موثر هست. شما انتخابتان آگاهانه بوده و درست بوده و افرادی را انتخاب کرده اید. شاید بناحق کسانی رد صلاحیت شدند حالا مرجعی که میگه رد صلاحیت شده، میاد و تجدید نظر میکنه در تصمیمش و میگه اینها صالح هستند آیا حق هست اینها، از آن حق طبیعی، از آن حق قانونی ای که دارند، منتفع نشوند. بنابراین خیلی روی قانون تجارت زوم نکنید، اگر چه در اساس نامۀ شما مسکوت است امّا تصور بکنید دقیقاً بروید روی قانون تجارت در این مورد. ما مورد مشابهی را داریم. چرا باید مجمع دعوت بشود و به چه منظوری؟. مشابۀ آن را در قانون تجارت داریم. من عین ماده قانونی شو برای دوستان این جا میخوانم. مادۀ 112 قانون تجارت:
ماده 112 قانون تجارت- درصورتي كه براثر فوت يا استعفا يا سلب شرايط ازيك يا چندنفر از مديران، تعداد اعضاء هيئت مديره از حداقل مقرر در اين قانون كمتر شود، اعضاءعلي البدل به ترتيب مقرر در اساسنامه، والا، به ترتيب مقرر توسط مجمع عمومي جاي آنان راخواهندگرفت و درصورتيكه عضوعلي البدل تعيين نشده باشد و يا تعداد اعضاء علي البدل كافي براي تصدي محلهاي خالي درهيئت مديره نباشد، مديران باقيمانده بايد بلافاصله مجمع عمومي عادي شركت را جهت تكميل اعضاء هيئت مديره دعوت نمايند. |
باز هم زوم میکنم که اگر از تعداد حداقل مقرر در این قانون کمتر باشد. اساس نامۀ شما یک تعداد عضو اصلی را پیش بینی کرده، بعلاوه دو تا عضو علی البدل. رسمیت جلسه را هم آن جا توضیح داده است.
با اکثریت اعضاء رسمیت پیدا میکند. در این جا ما میتوانیم با چند نفر رسمیت پیدا کنیم. جلسات هیئت مدیره و الان این حداقل را داریم، یعنی هیئت مدیره موجود میتواند جلساتش را تشکیل بدهد، در واقع رسمیت داشته باشد و اتخاذ تصمیم بکند. هیئت مدیره ناقص نشده به شکلی که اساساً نتواند تصمیم بگیرد. بنابراین از باب مصلحت آمد و اعلام کرد که آقا میخواهم یک تعدادی از اعضای جدید را داشته باشم، امّا تحول رخ داد و مقام محترم وزرات وعده دادند که این را ابقا خواهند کرد، این دو تا را. فبه المراد. چه بهتر. موضوعیتش را از دست میدهد. با لحاظ این چند تا نکته ای که عرض کردم، قانون تجارت را خیلی رعایت نکنید، یک انجمن علمییا صنفی هست با معرفههای خاص خودش. هیئت مدیره میتواند تشکیل بشود و میکند. تصمیم بگیرد و تصمیماتش هم قانونی است و یک تحول جدید رخ داده است، به نظر بنده این که هیئت مدیره پیشنهاد میکند که شما بیائید به تعویق بیندازید تا تکالیف این دو نفر روشن شود، هم با مصلحت وفق میدهد و هم منافات قانونی ندارد.
دکتر کی پور: از آقای مشاور حقوقی سؤال داشتم... ماده 113 را هم بخوانید. چند ماده دیگر هم لازم است خوانده شود ... اجازه بدهید صحبت کنم...
دکتر نیل فروشان: تعداد کسانی که موافقند این جلسه به تعویق بیفتد تا زمانی که هیئت مدیره بتواند با وزرات بهداری هماهنگیهای لازم را انجام دهد و آگهی بدهد، کسانی که موافق این حرف هستند لطفاً دستشان را بلند کنند... به طور نظری کاملاً مشخص است که اکثریت موافق این نظر هستند. بنابراین این اجازه بدهید صورت جلسه را بنویسند»
تعداد موافقان حدود 35 نفر بود.
بنا به پیشنهاد نمایندۀ وزارت بهداشت تعداد مخالفان نیز خواسته شد که 4 نفر از جمله بازرس انجمن دست بلند کردند.
گروهی نه به عنوان موافق دست بلند کردند نه مخالف! ولی رأیشان اعلام نشد. ( رأی ممتنع).
معرفی مسئولان و کاندیداهای حاضر در مجمع عمومی
هیئت رئیسه مجمع عمومی اا مهر 1392
1- دکتر کریم نیلفروشان، متخصص، استاد بازنشسته دانشگاه
2- دکتر احمد قائم مقامی، متخصص، استاد بازنشسته دانشگاه
3- دکتر محمد بیات، متخصص، استاد شاغل دانشگاه
4- دکتر فرشته بقائی، متخصص، استاد شاغل دانشگاه
هیئت مدیره انجمن علمیدندانپزشکی ایران
1- دکتر بیژن اخوان آذری، رئیس هیئت مدیره، متخصص، استاد سابق دانشگاه
2- دکتر غلامرضا غزنوی، نایب رئیس، متخصص، استاد بازنشسته دانشگاه
3- دکتر محمد اسلامی، متخصص، استاد بازنشسته دانشگاه
4- دکتر پوریا مطهری، دبیر علمی، متخصص، استاد شاغل دانشگاه
5- دکتر بهزاد فرخ زاد، دبیر اجرائی، دندانپزشک عمومی، کارمند بانک
6- دکتر عبدالجواد رحیم پور، خزانه دار، دندانپزشک عمومی، شغل آزاد
7- دکتر همایون فراست، دندانپزشک عمومی، شغل آزاد
بخش دوم: تحلیل یک رخداد
این بخش آن چنان که آمد، دیدگاه شخصی است و شما میتوانید با نظر یکی از شرکت کنندگان در آن مجمع عمومی آشنا شوید. تلاشم این است که نقاب از چهره مجمع عمومی انجمن علمیدندانپزشکی ایران باز کنم و بگویم در پشت پرده صحنه ای که در بخش نخست دیدید، چه گذشت.
آرایش پشت صحنه مجمع عمومی
1-آن چنان که در پیش گفتار خواندید، هیئت مدیره انجمن نمیخواست مجمع عمومی را برگزار کند و فقط زمانی اطلاعیه داد که بازرس انجمن تصمیم به برگزاری مجمع عمومیگرفت و متن اطلاعیه را نیز تنظیم کرد. فرایند کار نشان داد که هیئت مدیره در حقیقت برای برگزار نشدن انتخابات پا پیش گذاشته است.
2-از روز شنبه 6 مهر به کسانی که ثبت نام کرده و میخواستند تبلیغات کنند گفته میشد که انتخابات برگزار نخواهد شد. علت آن را نیز حمایت از رد صلاحیت شدگان 30 تیر 1390 اعلام میکردند. جو سنگین روانی را در بین کاندیداها و بر سر دو راهی قرار گرفتن آن برای تبلیغات انتخاباتی به سادگی میتوان از نبود بروشور و پیامکهای تبلیغاتی دریافت.
3-تمسک به حاکمیت و نقل قولهای تایید نشده از کارگزاران دولت:
دولت به عنوان بالاترین و قدرتمندترین نهاد اداره کننده جامعه، با انجمنهای غیر دولتی به دو صورت برخورد میکند. اول: برای اعمال حاکمیت ، دوم : اعمال وظیفه نظارتی.
هر چقدر جامعه پیشرفتهتر و روابط بین دولت و سازمانهای غیر دولتی شفافتر باشد، نقش حاکمیتی کم رنگتر میشود تا جائی که به تدریج نقش نظارتی به شیوههای همکاری متقابل در اداره جامعه فرارویانده میشود. طبق بند 9 و 10 ماده 3 آئین نامه اجرائی مصوبه سال1370 شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت بهداشت بر روند کار و انتخابات انجمنهای علمی نقش نظارتی دارد که حدود آن نیز در مصوبه و اساسنامه مشخص شده است.
هیئت مدیره انجمن، با علم به این که قدرت دولتی میتواند در تصمیم گیری مجمع عمومی50 نفره تاثیر تعیین کننده داشته باشد، سعی کرد پای وزیر بهداشت و دبیر کمیسیون ماده 4 وزارت بهداشت را به میان بکشد و با نقل قولهائی که امکان تاییدش در مجمع عمومی فراهم نبود، نظرش را دیکته کند. در این کار از شخصی که با عنوان « مشاور حقوقی انجمن» به مجمع عمومیآورده بود نیز کمک گرفته شد. به چند نمونه توجه فرمائید:
-دکتر اخوان: «وزیر زیرش پاراف کردند که با نظر تأیید اقدام گردد. نظر انجمن را به اصطلاح تأیید کردند، مسئله اقدام بشود.» -دکتر اخوان: «پیشنهاد هیئت مدیره این است که انتخابات را ما به تعویق بیندازیم تا زمانی که مسئله به این صورت که وزارتخانه نظر موافق دارد، این انتخابات به تعویق بیفتد.» -« مشاور حقوقی انجمن»: «وزیر جدید خیلی اعتقاد نداره به این رد صلاحیتها. عدم صلاحیتها و تأیید این قضیه میخواهد افراد منتخب خود شما را ابقا کند. در واقع بر رد صلاحیت یک ضربدر بکشد. و بگه که درست نبوده.» |
نامه ای که هیئت مدیره به وزیر بهداشت و درمان نوشت و جواب دقیق ایشان، در مجمع عمومیخوانده نشد. بنابراین خود وزیر بهداشت میتواند نسبت به نقل قولی که از ایشان شد واکنش مناسب نشان دهد. ولی نامه دکتر ممتاز منش دبیر کمیسون انجمن های گروه پزشکی را خوشبختانه دکتر بیات خواند و میتوان در باره آن نظر داد. دکتر ممتاز منش به درستی به قانون تجارت اشاره کرد و نوشت:
«بر طبق ضوابط قانون تجارت و ثبت شرکتها، میتوان برای مدت مشخصی اعلام تنفس نمود و جلسه را به تعویق انداخت. ».( دکتر ممتاز منش گفته است که بر اساس قانون تجارت عمل شود. اگر دکتر ممتازمنش این فرض را در نظر میگرفت که از نامه اش به گونه ای دیگر استفاده میشود، بدون شک به اصل ماده قانون تجارت استناد میکرد تا جای خالی باقی نماند. متن قانون تجارت مورد اشاره چنین است:
ماده 104 قانون تجارت- هرگاه در مجمع عمومي تمام موضوعات مندرج در دستورمجمع مورد اخذ تصميم واقع نشود، هيئت رئيسه مجمع با تصويب مجمع ميتواند اعلام تنفس نموده و تاريخ جلسه بعد را كه نبايد ديرتر از دوهفته باشد، تعيين كند. تمديد جلسه محتاج به دعوت و آگهي مجدد نيست و در جلسات بعد مجمع با همان حد نصاب جلسه اول رسميت خواهدداشت. |
دو نمونه از روش کار سازمانهای دیگر را هم به عنوان تجربه و هم درک درست این ماده آورده ام.
آئیننامه نحوه تشکیل مجامع عمومی (موضوع تبصره 3 ماده 33 قانون بخش تعاونی) مصوب 9/3/1387 ماده 34- جلسات مجامع عمومیبا رعایت تبصره 2 ماده 10 این آئیننامه صرفاً به مواردی رسیدگی مینماید که در دستور جلسه مجمع قرار دارد و اتخاذ هرگونه تصمیمیخارج از آنچه که به عنوان دستور جلسه آگهی شده، فاقد اعتبار است. |
اطلاعيه موضوع: خلاصه تصمیمات جلسه مجمع عمومیعادی پس از تنفس بدینوسیله به اطلاع میرساند پیرو برگزاری جلسه مجمع عمومیعادی سالیانه مورخ 04/03/92 و اعلام تنفس در خصوص «انتخاب اعضای هیئت مدیره»، جلسه پس از تنفس.(دو هفته ای) در تاریخ 18/03/92 تشکیل شد با توجه به مصوبات مجمع، اشخاص حقیقی زیر بهعنوان اعضای اصلی هیئتمدیره به مدت 2 سال انتخاب گردیدند: (... ) این اطلاعیه براساس مذاکرات و مصوبات مجمع تهیهشده است. بدیهی است اطلاعیة نهایی و مشروح تصمیمات مجمع، توسط شرکت و از طریق سامانه اینترنتی دریافت و نشر الکترونیکی اطلاعات ناشران به¬نشانی www.codal.ir صادر خواهد گردید. |
اگر ماده 104 قانون تجارت در مجمع عمومیخوانده میشد یا اجازه بحث پس از سخنرانی شگفت آور آقای سعادت «مشاور حقوقی انجمن دندانپزشکی » در مجمع عمومیداده میشد، بدون تردید گردانندگان انتخابات نمیتوانستند، قانون تجارت و از جمله ماده ای که به آن اشاره شد را نادیده بگیرند و مجمع عمومیدر جو روانی ایجاد شده دچار خطا نمیشد و مصوبه ای خلاف قانون تصویب نمی کرد. مجمع عمومی تصویب کرد تنفس دو ماهه داده شود و نشان داد که قانون گریزی در انجمن ریشه ای خزیده و ستبر دارد.
4-پیچیده شدن آرایش پشت صحنه انتخابات:
از ساعت حدود 10 صبح فعالیت چند نفر از کاندیداها برای تهیه لیستی از کاندیداهای هوادار برگزار نشدن انتخابات شروع شد. جو سنگینی به وجود آمد که کاندیدائی را که امضا نمیداد به جانبداری از رد صلاحیت محکوم میکرد. با این حال، این روش نتوانست هر 12 نفر را وادار به تسلیم کند و سر انجام فقط 9 نفر از 12 نفر نامه را امضاء کردند.
من در چند نوشتار، کلیه روش هائی را که هیئت مدیرهها برای بقای گروه خود در انجمن به کار میبرند آورده ام. این اولین باری بود که با چنین پدیدهای برخورد میکردم. به نظر من این ابتکار را در یک سازمان علمی غیر انتفاعی مردم نهاد باید به نام مجمع عمومی11 مهر 1392 انجمن علمیدندانپزشکی ایران ثبت کرد!!
پیش از این البته نمونههائی خام از آرایش پشت صحنه را برای تاثیر گذاری بر فرایند انتخابات دیده بودیم. اگر به نوشتارهائی که از خرد جمعی و مجمعهای عمومیداده ام مراجعه بفرمائید، به نمونههای جالبی دسترسی پیدا میکنید. خوب است در این جا به یک نمونه اشاره کنم.
در مجمع عمومی24 دی 1388 انجمن دندان پزشکان عمومیایران، پیش از برگزاری مجمع عمومی، ناگهان اعلام شد که هیئت مدیره انجمن، چندی پیش استعفا داده است ولی انتخابات را برگزار میکند. رئیس هیئت مدیره از مدتها پیش به انجمن نمیآمد. نه اساسنامه انجمن دندانپزشکان عمومیایران این اجازه را میداد نه قانونهای جاری ولی این هیئت مدیره مستعفی، مجمع عمومی را فراخواند و در روز انتخابات نیز جلوی کاندیداهای دیگر ایستاد و جای خود را به هیئت مدیره فعلی این انجمن داد. این اعضای مستعفی هیئت مدیره، هیچ گاه به رای دهندگان خود نگفتند چرا استعفا داده اند و چرا در مجمع عمومی، به نفع همان کسانی فعالیت کرده اند که ظاهراً در اعتراض به آنان استعفا داده بودند. شاید روزی مسئول خبرنامه وقت، دکتر باقر شهنی زاده که یکی از بهترین صاحب نظران در انجمن دندان پزشکان عمومی ایران است و خود از کسانی است که در سامان دهی پشت صحنه حضور دائم داشته است، حقیقت را به دندان پزشکان بگوید.
این گروه اکنون به انجمن دندانپزشکی ایران آمده اند و تا کنون سه نفر از آنان ( دکتر آرش زاهدی، دکتر همایون فراست و دکتر بهزاد فرخ زاد) عضو هیئت مدیره انجمن علمی دندان پزشکی ایران شده اند و بقیه، در مشارکت با این سه نفر، در کنگرهها به فعالیت مختلف کاری و اقتصادی مشغولند.
به نظر میرسد، شیوه ای که در مجمع عمومی11 مهر 1392 دیدیم، تحول یافته تجربههائی باشد که از انجمن دندان پزشکان عمومی به انجمن دندانپزشکی ایران راه یافته است.
5-«مشاور حقوقی انجمن دندانپزشکی» در پشت تریبون مجمع عمومیچه کرد؟
در بخش نخست خواندید که آقای سعادت «مشاور حقوقی انجمن دندانپزشکی» پشت تریبون قرار گرفت و پس از پایان گفتارش نیز هیئت رئیسه مجمع عمومی، اجازه نداد بحثهای مجمع عمومی ادامه یابد و برای مصوبه ای خلاف قانون رای گیری شد.
چون نخستین بار بود که در انجمن از چنین شیوه ای سود برده میشد، سخنان « مشاور حقوقی انجمن دندانپزشکی» دقیق تر بررسی شده است. این را هم بگویم که من که سالها است عضو کمیته حقوقی انجمن هستم، نخستین بار بود که این « مشاور حقوقی انجمن دندانپزشکی» را میدیدم و وقتی از کادر اداری انجمن نام این مشاور حقوقی را پرسیدم آنان نیز وی را نمیشناختند!!.
«مشاور حقوقی انجمن دندان پزشکی» در مجموع 5/6 دقیقه صحبت کرد که بیشترین وقتش پروپاگاند برای تهییج و تشویق مجمع عمومی به رای دادن به نظر هیئت مدیره بود. به فراز هائی از آن که در بخش نخست نیز آمده است، توجه کنیم:
*الف): خیلی روی مرّ قانون تجارت فکر نکنید- بنابراین خیلی روی قانون تجارت زوم نکنید - قانون تجارت را خیلی رعایت نکنید، یک انجمن علمییا صنفی هست با معرفه های خاص خودش.»
آقای « مشاور حقوقی انجمن» زمانی بر رعایت نکردن قانون تجارت اصرار دارد که دبیر کمیسیون انجمن های علمی تخصصی گروه پزشکی وزارت بهداشت از هیئت مدیره خواسته بود بر اساس قانون تجارت عمل کنند. گیر کار کجا است و چرا هیئت مدیره از زبان مشاور حقوقی نو پیدایش خود اصرار دارد انجمن قانون تجارت را رعایت نکند و تا آن جا پیش میرود که در به خطا کشاندن مجمع عمومی برای یک مصوبه خلاف قانون، نقشی جدی به عهده می گیرد.
قانون تجارت برای همه انجمنهای دولتی و غیر دولتی که ثبت شرکتها شده و شناسه ملی دارند قانون مادر است. امروزه حتی سازمانهای مردم نهادی که با مجوز ماده 10 احزاب تشکیل شده اند نیز وقتی شناسه ملی میگیرند میبایست فعالیت خود را با قانون تجارت تطبیق دهند.
اگر به اساسنامه انجمن علمی مراجعه کنید، حرفی از نوع برخورد با خطاها و تخلفها و انحراف از اساسنامه به میان نیامده است. مصوبه شورای انقلاب فرهنگی نیز در صورتی که در انجمن تخلفی روی دهد( از جانب هر کسی باشد) انجمن را تنبیه میکند. گنه کرد در بلخ آهنگری – به شوشتر زدند گردن مسگری.
آئيننامه نحوه تشكيل و شرح وظايف كميسيون موضوع ماده 4 مصوبه دويست و شصت و دومين جلسه شوراي عالي انقلاب فرهنگي ماده 13 – تنبيهاتي كه براساس پيشنهاد هيئت و تصويب كميسيون در مورد انجمنهاي علمي ميتواند اعمال شود به شرح زير است: 1/13 – تذكر كتبي 2/13 – تعطيل موقت از سه ماه تا يكسال 3/13 – لغو پروانه و انحلال انجمن تبصره – هرگاه انجمن مرتكب خلافي شود كه بنا بر قوانين كشوري مستوجب كيفر باشد پرونده مربوط به مراجع ذيصلاح قضايي ارسال خواهدشد. |
ولی قانون تجارت به صراحت میگوید که با هیئت مدیرههائی که اساسنامه را رعایت نکنند یا سوءاستفادههای مالی داشته باشند، برخورد کیفری میکند و میزان آن را نیز مشخص کرده است. که در نوشتاری دراین باره بحث کرده ام.
اصرار آقای مشاور حقوقی به رعایت نکردن قانون تجارت برای انجمنی تجویز می شود که هیئت مدیره اش 6 سال است میلیاردها ریال درآمد داشته ولی هرگز به مجمع عمومیگزارش مالی و کاری تایید شدهای نداده است.
*ب): «تفاوت خیلی زیادی هم دراساسنامهتان میبینید با احکام و مقررات قانون تجارت».
اگر یک دندان پزشک عادی که سرگرم درمان بیماران است و وقت غیر اقتصادی اش را ترجیح میدهد به کنگره یا بازآموزی برود و آخر شب هم سریالی ببیند، چنین حرفی میزد، میشد آن را حمل بر نا آگاهی شخص دانست ولی هنگامیکه هیئت مدیره یک فرد را به عنوان « مشاور حقوقی انجمن دندان پزشکی» به مجمع عمومی و «انتخابات» میآورد، در این صورت لازم است بیشتر اندیشید که در پس این گفتار کدام هدف پنهان مانده است.
از زمان تدوین نخستین سند قانون تجارت حدود 85 سال میگذرد و بارها بخشهائی از آن بازنویسی شده است با این حال هنوز هم قانونی است جاری و با این که در دگرگونیهای نوین تاریخی لزوم تغییر بخشهائی از آن احساس میشود ولی آن مادههائی که برای فعالیت سالم و روان انجمنها لازم است تا حدودی پاسخ گو است.
ماده 584 قانون تجارت - تشكيلات و موسساتي كه براي مقاصد غيرتجارتي تاسيس يا بشوند از تاريخ ثبت در دفتر ثبت مخصوصي كه وزارت عدليه معين خواهد كرد شخصيت حقوقي پيدا مي كنند. |
مقصود از تشکیلات و مؤسسات غیر تجاری مذکور در ماده 584 قانون تجارت کلیه تشکیلات و مؤسساتی است که برای مقاصد غیر تجارتی از قبیل امور علمی یا ادبی یا امور خیریه و امثال آن تشکیل میشود اعم از آن که مؤسسین و تشکیل دهندگان قصد انتفاع داشته یا نداشته باشند. تشکیلات و مؤسسات مزبور میتوانند عناوینی از قبیل انجمن، کانون یا بنگاه و امثال آن اختیار نمایند ولی اتخاذ عناوینی که اختصاص به تشکیلات دولتی و کشوری دارد از طرف مؤسسات مزبور ممنوع میباشد.(ماده 1 آئین نامه اصلاحی) |
انجمن علمیدندانپزشکی ایران طبق قانون با عنوان « موسسه انجمن علمیدندانپزشکی ایران» به شماره 22961 ثبت شده و دارای شناسه ملی به شماره 10103682431 است و در تاریخ 23/5/1387 در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور هویت حقوقی پیدا کرده است. بنابراین تابع قانون تجارت نیز هست.
قانون تجارت اختلاف بین اساسنامه یک نهاد و قانون تجارت را میپذیرد و اصل را بر اجرای اساسنامه میداند. برای انجمنهای علمی، در صورتی که اساسنامه گویا نبود، میتوان به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و سپس به قانون تجارت مراجعه کرد.
گاهی برای درک یک ماده، لازم میشود به نمونههائی از اجرای آن در دیگر نهادها توجه کنیم تا مفهوم کلمههای به کار رفته در قانون برایمان روشن شود. برای نمونه، آقای مشاور حقوقی انجمن ماده 112 قانون تجارت را مثال آوردند و نتیجه گرفتند که لازم نیست به قانون تجارت استناد شود!!
برای فهم این ماده میتوان به مادههای دیگر مراجعه کرد و دید آیا براستی «مشاور حقوقی انجمن دندانپزشکی» درست میگوید یا با خواندن این ماده و تاکید روی بخشی از آن، میخواهد از کم اطلاعی دندان پزشکان شرکت کننده در مجمع سود ببرد.
ماده 113 قانون تجارت میگوید:
ماده 113 - درمورد ماده 112هرگاه هيئت مديره حسب مورد از دعوت مجمع عمومي براي انتخاب مديري كه سمت او بلامتصدي مانده خودداري كند، هرذينفع حق دارد از بازرس يا بازرسان شركت بخواهد كه به دعوت مجمع عمومي عادي جهت تكميل عده مديران با رعايت تشريفات لازم اقدام كنند و بازرس يا بازرسان مكلف به انجام چنين درخواستي مي باشند. |
در باره ماده 112 به روشنی آمده است که هر وقت یکی از اعضای هیئت مدیره جایش خالی ماند ( بر اثر استعفا یا ...) عضو علی البدل به جایش به هیئت مدیره میآید. اگر علی البدلی وجود نداشت چه باید کرد؟ جواب منطقی این است که برای تعیین علی البدل میتوان مجمع عمومی را فراخواند و انتخابات کرد. به همین دلیل در ماده 113 آمده است« مدیری که سمت آن بلامتصدی مانده است... جهت تکمیل عده مدیران...» نه این که هیئت مدیره از حداقل ممکن کم تر شود و انجمن به تعطیلی بیفتد و آن گاه انتخابات انجام شود. زیرا در این صورت هیئت مدیره باقی مانده جلساتش غیر رسمیاست و نمیتواند مجمع عمومی را فرابخواند و کار به دوش بازرس میافتد.
برای درک درست از این ماده میتوان از نگرش نهادهای دیگری که تابع قانون تجارتند، سود برد. به یک نمونه از آن اشاره میکنم.
ماده 20 – در صورت استعفا یا فوت یا سلب شرایط از هر یک از اعضای هیئت مدیره یا بازرس، عضو علي البدل براي مدت باقيمانده هيئت مديره يا بازرسي بهجاي عضو اصلي انجام وظيفه خواهد نمود. در صورتي كه تعداد هيئت مديره يا بازرسي به هر دليل كمتر از تعداد اعضا اصلی شود و ورود اعضاء علی البدل نیز موجب تکمیل آن نشود، انتخابات مجدد مجمع عمومي حسب مورد به صورت عادي يا به صورت فوق العاده در مهلت قانوني جهت تكميل تعداد باقيمانده اعضا برگزار خواهد گرديد. (درآمدی بر اصول، قوانین و مقررات سازمانهای مردم نهاد صفحه 72( معاونت امور سازمانهای مردم نهاد مرکز امور اجتماعی و فرهنگی وزارت کشور. ) |
در قانون تجارت ماده هائی است که حکم میکند اساسنامه هر شرکتی الزاماً می بایست ساختار معینی داشته باشد مانند ماده 119 که میگوید:
ماده قانون تجارت119- هيئت مديره در اولين جلسه خود از بين اعضاي هيئت مديره يك رئيس ويك نائب رئيس كه بايد شخص حقيقي باشند براي هيئت مديره تعيين مي نمايد. مدت رياست رئيس ونايب رئيس هيئت مديره بيش ازمدت عضويت آنها درهيئت مديره نخواهد بود.هيئت مديره در هر موقع مي تواند رئيس و نايب رئيس هيئت مديره را از سمتهاي مذكورعزل كند. هر ترتيبي خلاف اين ماده مقررشود، كان لم يكن خواهد بود. |
اما در ماده هائی برتری را به اساسنامه داده است و پیش بینی کرده است که اساسنامه میتواند با قانون تجارت تفاوت داشته باشد. مانند ماده زیر:
ماده 121 قانون تجارت- براي تشكيل جلسات هيئت مديره حضوربيش ازنصف اعضاء هيئت مديره لازم است. تصميمات بايد به اكثريت آراءحاضرين اتخاذگردد مگرآنكه در اساسنامه اكثريت بيشتري مقرر شده باشد. |
گاهی اساسنامه موضوعی را پیش بینی کرده است ولی درک آن احتیاج به بررسی دارد مانند ماده 17 اساسنامه انجمن علمیکه گزارش دهی سالانه را این گونه بیان کرده است:
اساس نامه انجمن علمی دندانپزشکی ایران
ماده 17 - وظائف و اختیارات هیئت مدیره 5-17- تهیه گزارش سالانه فعالیتهای انجمن برای ارائه به مجمع عمومی. 6-17 تهیه ترازنامه و ارائه آن به مجمع عمومی. |
برای درک درست این ماده باید به ماده 138 قانون تجارت مراجعه کرد که میگوید:
ماده 138 قانون تجارت- هيئت مديره موظف است بعد از انقضاي سال مالي شركت ظرف مهلتي كه در اساسنامه پيش بيني شده است، مجمع عمومي سالانه را براي تصويب عمليات سال مالي قبل و تصويب ترازنامه وحساب سود و زيان شركت دعوت نمايد. |
ایکاش هیئت رئیسه مجمع عمومی اجازه میداد تا گفتههای خلاف قانون « مشاور حقوقی انجمن دندانپزشکی» به نقد کشیده شود تا پس از این اگر هیئت مدیره ای خواست از این شیوهها برای به کرسی نشاندن نظرش سود برد، دست کم بیشتر بیندیشد.
*«ج»: بخش بزرگی از سخنرانی « مشاور حقوقی انجمن دندانپزشکی» پروپاگاند برای نظر هیئت مدیره بود. مانند:
*با گذشت زمان تحولاتی رخ داده هیئت دولت عوض شده، وزیر جدید خیلی اعتقاد نداره به این رد صلاحیتها. عدم صلاحیتها و تأیید این قضیه میخواهد افراد منتخب خود شما را ابقا کند. در واقع بر رد صلاحیت یک ضربدر بکشد. و بگه که درست نبوده.
* حالا مرجعی که میگه رد صلاحیت شده میاد و تجدید نظر میکنه در تصمیمش و میگه اینها صالح هستند
*چرا باید مجمع دعوت بشود و به چه منظوری؟. مشابۀ آن را در قانون تجارت داریم. من عین ماده قانونی شو این جا میخوانم. مادۀ 112 قانون تجارت:
* باز هم زوم میکنم که اگر از تعداد حداقل مقرر در این قانون کمتر باشد.
*هیئت مدیره موجود میتواند جلساتش را تشکیل بدهد، در واقع رسمیت داشته باشد و اتخاذ تصمیم بکند. هیئت مدیره ناقص نشده به شکلی که اساساً نتواند تصمیم بگیرد. بنابراین از باب مصلحت آمد و اعلام کرد که آقا میخواهم یک تعدادی از اعضای جدید را داشته باشم،
* امّا تحول رخ داد و مقام محترم وزرات وعده دادند که این را ابقا خواهند کرد، این دو تا را. چه بهتر.
* به نظر بنده این که هیئت مدیره پیشنهاد میکند که شما بیائید به تعویق بیندازید تا تکالیف این دو نفر روشن شود، هم با مصلحت وفق میدهد و هم منافات قانونی ندارد.
روشن است که پیش نهاد « مشاور حقوقی انجمن دندانپزشکی» نه به مصلحت انجمن بود و نه با قانون وفق میداد، با این حال...
متاسفم که هیئت رئیسه آن چنان که در بخش نخست خواندید، بلافاصله ختم جلسه را اعلام کرد و اجازه نداد کسی نظر بدهد. دست کم اجازه می دادند نشان داده شود این « قانون» نواز، کجا خارج از قانون می نوازد...
آن چه در مجمع عمومی دیدیم، بحران زائی زیر پرچم دفاع از رد صلاحیت شدگان بود. ایجاد بحران در انجمن دندانپزشکی ایران نه در دفاع از حقوق اعضای رد صلاحیت شده، بلکه در جهت بلند کردن فضای مه آلود برای فرار از مسئولیتها است. بحران سازی در انجمن برای آن است که هیئت مدیره سابق 5 سال کار کرد و گزارش مالی و کاری قانونی نداد و هیئت مدیره فعلی نیز پس از 8 ماه فعالیت هنوز حتی یک اعلامیه در باره شروع به کارش و امکانات مالی و تشکیلاتی ای که تحویل گرفته است نداده است. نشریه و سایت انجمن زیر فشار شدیدی سانسور خبری قرار دارند و تمامیتلاش این هیئت مدیره ایجاد جوی بر انگیخته در باره رد صلاحیتها است. به زبانی دیگر پنهان شدن در پشت دیوار رد صلاحیت برای آن است که گزارش مالی و کاری 6 سال فعالیت تجاری میلیاردی یک سازمان غیر انتفاعی مطرح نشود. این جان کلام است.
پایان گزارش - بحثی در تاریخ نگاری انجمن
تاریخ را برای نسلی که آن را ساخته است بنویسیم:
89 سال پیش نخستین سازمان مردم نهاد دندانپزشکان تشکیل شد. اساسنامه این اتحادیه چه بود و چه هدفی را دنبال میکرد؟ پاسخ به این پرسش همان اندازه دشوار است که بخواهیم بدانیم، نخستین دندان پزشک کشور که بود و چه کرد؟
نگاهی به سایت « انجمن دندانپزشکی ایران» که توسط هیئت مدیره انجمن علمی اداره میشود نشان میدهد که آخرین خبری که بر روی این سایت قرار گرفت، خبری در باره نام کاندیداهای انتخابات 11 مهر 1392 انجمن علمی بود و پس از برگزاری مجمع عمومی، هیئت مدیره انجمن دندانپزشکی ایران راه سکوت خبری و عدم اطلاع رسانی را در پیش گرفته است.
تاریخ را دو گروه مینویسند: گروه اول: آنان که به گذشته میپردازند و از میان گرد وخاک اسناد، نشانه ای از فعالیت دوره ای ویژه مییابند و با دسته بندی کردن و نتیجه گیری، زندگی و دگرگونیهایش را در دوره ای معین مینویسند. معمولن در باره این تاریخ نویسان بر اساس نوع نگرش و نتیجه گیریهائی که ارائه میدهند قضاوت میشود، گروه دوم: کسانی هستند که امروز را به ثبت میرسانند. در باره حوادثی مینویسند که بازیگران آن هنوز زنده اند و میتوانند قضاوت کنند. کار این تاریخ نویسان و تاریخ نگاران بسیار دشوار است. زیرا اربابان قدرت، زمانی که در هراس از دست دادن قدرتند، این تاریخ نگاران را دوست ندارند، بنابراین شکستن قلم و بستن دهان، نخستین راهی است که به ذهن آن میرسد.
اربابان قدرت الزاماً دولت مردان نیستند. در همه نهادها از جمله در یک انجمن مردم نهاد نیز میتوان قدرت مداری را دید. بنابراین نوشتن در باره رفتار و شیوههای اداره انجمن میتواند با دشواریهائی برای عضوی که به نقد نشسته است همراه باشد.
همه همکارانی که خود را کاندیدای هیئت مدیره یک انجمن مردم نهاد میکنند به ویژه همکارانی که عمری را با خوش نامی به کار تربیت نسل جوان اشتغال داشته اند، باید بدانند که مسئولیت اداره یک نهاد، یعنی پذیرش برخورداری از مسئولیت و قدرتی که میتواند در اندازههای کوچک و بزرگ به گونه ای اعمال شود که یک مدیر با نام نیک وارد هیئت مدیره شود و با ننگ نامی دوره اش را به پایان برساند. به ویژه اگر یک انجمن علمی مردم نهاد از راه غیر انتفاعی اش دور شده و به کار درآمد زائی از راه تجاری افتاده باشد. برای سربلند بیرون آمدن از این آزمون سخت، وفادار ماندن به اساسنامه شرط ضرور است.
رعایت اساسنامه برای همه هیئت مدیرهها فقط اعلام وفاداری به تصمیم رای دهندگان نیست. این کار ایجاد توازن میکند و مانع انحراف انجمن از راههای پیشبینی شده قانونی میشود.
« تخم وفا و مهر، درین کهنه کشت زار --- آنگه عیان شود که بود موسم درو.»
گزاش دهی مالی شش ماهه و گزارش کاری و مالی سالانه، پاروئی است که قایق را از کشیده شدن به سوی گرداب ریاست طلبی و انتفاع مالی گروهی دور نگه میدارد.
تاریخ نویسی یک علم است ولی استعداد نوشتن در باره آنچه پیرامونمان پیش میآید استعدادی است شخصی که همه انسانها از آن برخوردارند. تک تک اعضای انجمنهای دندانپزشکان ایران میتوانند آنچه را که در کنگرهها یا زندگی روزمره انجمن پیش میآید بنویسند و اگر خواستند به چاپ برسانند. این شیوه خود بهترین راه پالایش از برتری یافتن ناراستی است.
دوستان گرامی. تاریخمان را همین امروز خودمان بنویسیم
تلاشم در این نوشتار آن است که گفته شود در 11 مهر 1392 در مجمع عمومی انجمن علمیدندانپزشکی ایران چه پیش آمد و چرا؟. شرکت کنندگان در این مجمع زنده هستند و میتوانند قضاوت کنند کدام بخش از این نوشتار دقیق است و کدام بخش نادیده گرفته شده یا نارسا گزارش شده است. این گزارشها و تجربههای آن یادگاری است برای نسل آینده که بدانند براستی شرکت کنندگان در مجمع عمومی و هیئت مدیره انجمن علمیدندانپزشکی ایران چگونه انسانهائی بودند، چه کردند و چه گفتند و چقدر به اخلاق حرفه ای باور نشان دادند و چرا؟.
Tags: مجمع عمومی, انجمن دندان پزشکی
تعداد نمایش ها: 33720
کاربر مرتبط:
دکتر آیرج کی پور | Keipour
مطالب مرتبط:
مجمع عمومی در انجمن علمی دندان پزشکان
انجمن، هیئت مدیره، بازرس، عضو و قانون
حقوق اعضاء، پیمان شکنی هیأت مدیره و اساس نامه انجمن علمی
بازرسان قانونی انجمن باید به وظیفه خود عمل کنند
دکتر محمد بیات | Bayat, 09/05/2014 05:40:47 pm |
چقدر این گزارش غیر اخلاقی و بدون حفظ امانت تهیه شده ظاهرا کسانی فقط در شرایط تنش و سوار شدن بر امواج شانتژ حیات اجتماعی دارند.
|
مدیریت، سیاست، حقوق، معماری، اقتصاد، بیمه،...