
کنگره 5 ایمپلنت انجمن دندان پزشکان عمومی ایران
30 مهر تا 2 آبان 1393 تهران- پژوهشگاه نیرو
پیام دکتر باقر شهنی زاده
رئیس هیئت مدیره انجمن دندانپزشکان عمومی ایران
پنجمین همایش ایمپلنت انجمن دندانپزشکان عمومی ایران در حالی برگزار میشود که هفت سال از برگزاری اولین همایش کشوری ایمپلنت توسط این انجمن در سال 1386 میگذرد. از آن تاریخ تا کنون هجومی غیرقابلتصور در تجارت آموزش ایمپلنت به صحنه واردشده که هیچکدام باهدف آموزش آکادمیک نبوده است. تقریباً اکثریت کنگره های دندانپزشکی پس از سال 1386 با محوریت ایمپلنت برگزار گردید. این، یک تب و تاب تبلیغاتی بوده و از نظام ضرورتهای علمی نیز خارج شده است.
انجمن دندانپزشکان عمومی ایران پس از چهار همایش موفق ایمپلنت، ده دوره جامع یکصد ساعته ایمپلنت را در تهران و چندین دوره در شهرستان ها برگزار کرده تا وظیفه علمی آکادمیک خود را برگزیدهتر و فراتر از تمام مراکز و نهادها به انجام رسانده باشد. اکنون همان طور که ما آموزش ایمپلنت را در قالب همایش و دوره های جامع طراحی کردیم به این رویکرد حیاتی و ضروری نیز رسیده ایم که درمان با ایمپلنت میتواند عوارض، شکست و مشکلات عدیدهای را داشته باشد. بنابراین متکی بر رسالت حرفهای و وظیفه ملی خود در مقابل مردم و دندانپزشکان میهن مان گرایش اصلی پنجمین همایش ایمپلنت انجمن عمومی را با تم اصلی "مدیریت مشکلات و شکست درمان با ایمپلنت" انتخاب کردهایم.
سامان دهی مراکز آموزش ایمپلنت از گلوگاه خودمحوری، انحصار طلبی و اقتصاد مداری نمی تواند عبور کند. آنانکه تصور می کردند با قبضه کردن تصنعی جایگاه مدیران کلان آموزشی ایمپلنت چاره ساز این معضل خواهند بود، در چالش تجارت پیشگان آموزش ایمپلنت و شرکتهای فروشنده آن اسیر شدند و نه تنها گره ای از گرههای موجود را باز نکردند، بلکه کلاف آن را سردرگم تر کردند. سازمان غیرحقوقی، بدون تکیه بر اولین اصل - مدیریت یعنی نقش افراد در سرنوشت حرفهای خود - در سردرگمی بخش دولتی یا حاکمیت بخش خصوصی هویت ها را مثله کردند و امروز صره از ناصره تمیز داده نمیشود. شرکتها تعیین می کنند که چه کسی در این میدان ایمپلنت کار کند و چه کسی حق انجام این درمان را ندارد و دستگاه آموزشی دولت و انجمنها در این میان، اگر جذب نشده باشند، در مقابل آن منفعل ماندهاند.
ما همچون تاریخ حیات این ملت در مقابل تمام این بیگانگی ایستاده ایم و با حقوق برابر و عدالت علمی و مدنی توانسته ایم جاذبه ای غالب را برای روشن نگه داشتن چراغ مجاهدت مردم محور، پرفروغ نگه داریم.
هشدار و هوشیار باشیم، در دنیا هیچ مرکز آکادمیکی اجازه حاکمیت به هیچ برند ایمپلنتی نداده است و استقلال خود را برای تامین منافع علمی حفظ کرده اند.
ایمپلنت مانند بسیاری از ابزار و وسایل درمانی یک وسیله است برای درمان، با اهداف اقتصادی آن را یک تفکر فراتخصصی ندانیم. دنیای دانش و به خصوص توسعه تکنولوژی یقین در افقهای نه چندان دور بسیاری از راههای رسیدن به درمان موفق را دست یافتنی خواهد کرد. آنچه مهم است دستهای توانا و تجربه اندوزی گرانقدر است که در این وادی پرچالش با تکیه روزافزون دانش بتواند از فرآیند این درمان را موفقتر کند.
در میهنمان بسیاری از همکاران متخصص بر این باور راسخ ایستادهاند که آنچه در ایمپلنت آموختهاند، با فراغ خاطر آموزش دهند و در این میان توانسته است عرصه این دانش اندوزی را دست یافتنیتر کند.
از سخنوران، اساتید و عالمان کشورمان خواستهایم در این همایش حساس، با واقعبینی، شهامت و جسارت حرفه ای، باید و نبایدهای علمی را به عرصه اندیشه ورزی شرکتکنندگان در این همایش بکشند تا هرگز با سونامی ایمپلنت مواجه نشویم.ایمپلنت دانشی آموختنی و مهارتی است کسب کردنی. در آموزش اصولی آن کوشا باشیم تا از عوارض و شکست آن مردم را در امان نگه داریم و به مسئولیت مدنی خود درست عمل کرده باشیم.
پیام دکتر سید مهدی جعفری
رئیس شورای مرکزی
همکاران عزیز:
مناسبتی که در پیش است و دورنمایهای که دوستان ما در مرکزیت نهاد غیر وابسته دندانپزشکان عمومی برای آن برگزیدهاند، مرا بر آن داشت تا با خود بيانديشم که چه شد که دقیقاً بیست و هفت سال پس از آن که در ایران اولین ایمپلنت تایتانیومی نسل جدید را در مطب آقای دکتر کریم نیلفروشان در استخوان فک بیمار قراردادند، کار ما بجائی رسیده است که در مقابل سونامي عظیم عوارض و عواقب اجتماعی و البته قضائی آن مجبور به پاسخگویی، برگزاری سمینارهای پی در پی و آموزش مداوم باشیم.
آنچه در این مورد به عقل ناقص این حقیر رسید تنها یک چیز است و آنهم خصیصه ملی ما ایرانیان است که ذاتا ملتی اهل افراط و تفریط هستیم. در قاموس ما ملت، چیزی بنام توازن و تعادل و حدوسط معنا ندارد. نمونه های تاریخی فراوانی را میتوان مثال زد از خشایارشا که بر امواج دریا تازیانه میزد که چرا طوفانی است، تا شاه سلطان حسین صفوی که دفاع از پایتخت در مقابل محمود افغان را به ملائکه محول میکرد و یا نادر شاه افشار که به هند حمله نمود تا مردم آن اسلام بیاورند، حال آنکه هند سالهای سال بود که توسط پادشاهان مغول که اتفاقا مسلمانهای متعصبی هم بودند اداره میشد.
ایمپلنت وارد ایران شد و تا مدتها در حصار و انحصار باقی ماند تا اینکه بطور اتفاقی، خیل عظیمی از همکاران ازوجود آن مطلع شده و با اشتیاق فراوان به آن روی آوردند (یا بهتر بگوئيم حمله ور شدند) البته هدف انسان دوستانه !!!! بود، ولی چون کار از اساس مشکل داشت و چون این درمانها بدون انجام گزارههای بنیادین آموزشی انجام میگرفتند، ناگهان درصد قابل توجهی از آنها با شکست و عوارض و عواقب و غیره مواجه شدند. مراکز بزرگ آموزشی که علی الأصول و در چنین مواقعی بایستی متولی کار میشدند گاه متعمدانه و هوشمندانه و گاه مبهوت و مصدوم از جنگ قدرت زیر پوستی که در آنها در جریان بود ( و همچنین سیاست ورزیهای نابخردانه و رشد نایافته بودن عوامل برنامهریزی آنها)، کل کار آموزشی را به حال خود رها کرده و سعی میکردند تا در عوض از این سوغات جدید فرنگ بهرههای کافی را برده و البته برای نور چشمیهای همواره مورد نظر نیز از این نمد یکی دو کلاه نو و زيبا تهیه کنند.
نتیجه حاصله از آن چرخه معیوب چه بود؟ شرکتهای ریز و درشت روئیده چون قارچ که به یمن دلارهای نفتی آن دوران و سیاستهای وارداتی افسار گسیخته وقت، آب از چهارگوشه دهانشان آویزان بود، حالا همه چیز را بر وفق مراد و افق را نیز آبستن سود سرشار میدیدند. از نظر آنها فقط یک کمبود وجود داشت و آن هم خیل عظیمی از بکار برندگان یا کارگزاران یا فروکنندگان این پیچها در استخوان ملت بینوا که آن هم بحمدالله به یمن دورههای آموزشی یکروزه و بعضا چند ساعته در طول روزهای جمعه و تعطیل حاصل آمد. (زیاده عرضی نیست، تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل)
خداوند یکتا را بایستی بسیار شاکر بود که با وجود تعداد کثیر کاربران و ایمپلنتولوژیستهائی که گاهی فاقد سابقه گذراندن دورههای مدون آموزشی قابل قبول و یا آکادمیک هستند، هنوز میزان صدمات و تلفات این روش درمانی بسیار اندک است.
تعداد بالای شکایات که باید اذعان نمود در اغلب مواقع از سوی بیماران در جهت نیل به اهداف مادی و یا متاسفانه در اثر تحریک بعضی از همکاران عاری از اخلاق و یا شاید نا آگاه خود ما انجام میشود، امروزه یکی از ابتلائات جدی در خدمت رسانی حرفهای ما شده و به نظر میرسد تنها راه مقابله با آن ارائه درمان منطبق با عرف و متون علمی باشد تا بتوان از آنچه برای بیمار انجام شده در جلسات کارشناسی دفاع نمود.
خیلی خوب میبود اگر میشد بنده و امثال بنده را دوباره به روی نیمکتهای دانشکده بر میگرداندند و از نو و به طور اصولی با پیشرفتهای جدید درمانی آشنا میکردند اما همه میدانیم که اگر امکان این امر میسر هم میبود، اراده لازم برای انجام آن وجود نداشت. در شرائطی که جوهر هر چیز به ظاهر آن است، ازنهاد بنیادینی چون آموزش چه انتظاری باید داشت؟
اگر چه شب دراز است و قلندر بیدار، اما به نظر میرسد که فعلا و در حال حاضر راه همان باشد که نهادهائی همچون انجمن دندانپزشکان عمومی در پیش گرفتهاند و این همانا برگزاری همایشها، سمینارها، کنفرانسها و دورههای آموزشی یا بازآموزی مداوم و مستمر است. در این راستا جای این همایش خیلی خالی بود و اگر روال بدین منوال باشد، تا مدتها بایستی امثال آن را تکرار نمود.
دکتر سید مهدی جعفری
مردادماه 93
پیام دکتر لیلا عطایی
دبیر اجرایی علمی
پاسخ به ٥ پرسش روزمره در پنجمين همايش ايمپلنت انجمن دندانپزشكان ايران
5 Ws
Whom,Where, When, Why, Which
چهار همايش و كوله باري از دانش و هزاران ساعت آموزش را بر دوش گرفتهايم و راهي در پيش، تا پنجمين نگين انگشتري را بر كالبد پر تلألو انگشتري بكاريم كه از كنار هم بودنها و همبستگيهايي ساخته شده كه هرگز گسستني نيست.
هربار سخن از كنگره و همايش و سمينار و ... ميشود، من نه به زحمتهاي همكاران و ياران هميشگي، نه به خستگيهاي اساتيد و گروه اجرايي، نه به زياد و كمهاي افتتاحيه و اختتاميه، نه به اعتراضهاي بجا و گاه نابجاي همكاران و ... نميانديشم. آنچه ذهنم را بيشتر و بيشتر درگير خود ميكند، دلتنگي غروب آخرين روز است كه بياميد دوندگيهاي فردا، به خانه ميرويم و باز آنچه تا امروز بعد از اين دلتنگي لبخند بر لبانم آورده، تنها نگاههاي پرشور و شوق همكاراني است كه در نگاهشان اشتیاق درمان با راههاي شايد نو و انگيزه حتي يك پله بهتر كار كردن را ميبينم، و در پس آن شادي بيماري را مجسم ميكنم كه درماني متفاوت، لبهايش را به خندهاي زيبا، شايد، خواهد گشود.
در درمان ايمپلنت از دوست و كمتر دوست بسيار شنيدهايم، از اينكه درمان ايمپلنت در حيطه كار چه كساني هست و نيست، اينكه خطرات، گاه آنقدر مهلك و نگران كننده اند كه بهتر است از ابتدا تنها از دور آن را ببينيد و تحسين كنيد، اينكه آنقدر ساده است كه تنها با ٢ ساعت آشنايي با آن در يك كلاس، ميتوان به راحتي وارد اين حيطه شد و...
از مشكلات و عوارض و سونامي درمان ايمپلنت تا بهترين طرح درمانها و راههاي موفقيت، نحوه برخورد با ناحيه استتيك قدامی، مواردي است كه بارها و بارها مطرح شده و به حق حتماً نياز مبرمي به طرح آنها بوده است.
آنچه كمتر به آن پرداختيم، نحوه برخورد با مشكلات و حتي شكستها بوده است، مديريت اين موارد تنها ارجاع آن به همكاران متخصص و رهايي از مشكلات نبايد باشد، همچنين ترس از برخورد با اين مشكلات هم عامل بازدارنده پذیرفتنی از امتناع از درمان نيست. پس بر آن شديم كه اين بار مواردي را بيان كنيم كه شايد در اين زمينه كارگشا باشد.
در اين ميان همگام با پنجمين همايش ايمپلنت، پنج پرسش را پاسخ خواهيم داد:
Whom: درمان ايمپلنت براي چه كساني ميتواند يا بهتر است انجام شود؟ آيا شرايط جسمي و روحي بيمار در درمان ايمپلنت مهم است؟ آيا هميشه درمان ايمپلنت، بهترين درمان است؟
When: مناسب ترين زمان و زمان قابل قبول براي درمان ايمپلنت چه زماني است؟ آيا شرايط سني بيمار ميتواند تعيين كننده باشد؟ آيا حد اقل و حداكثر سن براي اين درمان معني دارد؟ زمان درمان ايمپلنت پس از خارج كردن دندان تا چه حد اهميت دارد؟
Why: چرا ايمپلنت؟ چرا درمان ايمپلنت گاهي جايگزين درمانهاي بسيار سادهتر و روتينتر شده؟ چرا ايمپلنت گاهي جايگزين درمانهاي پر زحمت پريو، اندو ميشود؟ آيا وظيفه ما نگهداري دندان به هر قيمتي است يا از دست دادن دندان به قيمت سرعت و ساده تر بودن درمان جايگزين؟ چرا مصرف ايمپلنت ماهانه بعضي مراكز بيش از مصرف سالانه آن در بسياري از كشورهاي پيشرفته است؟ چرا بيمارانمان را قبل (خيلي قبلتر) از رسيدن به مرحله از دست دادن دندان، به پشتوانه ايمپلنت ، درمان و آگاه نميكنيم؟
Where: كجا بايد براي درمانهای ايمپلنت، تامل بيشتري كرد؟ كجا بايد ايمپلنت را قرار داد تا بهترين نتيجه عايد شود؟ كجا بايد بيمار را ارجاع داد؟ مناطق پر خطر براي قرار دادن ايمپلنت كدام نواحي هستند و براي كاهش احتمال بروز مشكلات چه تمهيداتي بايد انديشيد؟ كجا بايد از درمانهاي تكميلي استفاده كرد؟ در كدام نواحي و به چه دلايلي، طرح درمانها تغيير ميكنند؟ در كدام نواحي بيشتر لازم است قبل از شروع به درمان، يا در حين درمان تمهيداتي براي هدايت نسج نرم و سخت انديشيد؟
Which: كدام سطوح ايمپلنت براي كدام نواحي درمان مناسب ترند؟ كدام طراحي براي ريجهاي نازك، كدام طراحي براي استخوانهاي با ارتفاع كمتر و كدام طراحي براي استخوانهاي با تراكم كمتر مناسبترند؟ آيا براي هر بيمار با شرايط خاص، طراحي و سطوح متفاوت بايد استفاده شود؟ براي جلوگيري از تحليل استخوان در آينده، كدام طراحي مناسب تر است؟ آيا برند خاص ميتواند لزوماً دليل موفقيت بالاتر ايمپلنت باشد؟ آيا قيمت ايمپلنت ميتواند عامل مناسبي براي انتخاب آن براي بيماران باشد؟ آيا براي شروع درمان با ايمپلنت، سفرهاي مسافرتي پيشنهادي بايد تعيين كننده و عامل انتخاب باشند؟ آيا قدمت طراحي يك نوع ايمپلنت براي انتخاب آن مهم است؟ كدام ايمپلنت را براي درمان در مناطق مختلف با شرايط متفاوت انتخاب ميكنيد؟
از شما ياران ديرين چون هميشه دعوت ميكنم براي دادن پاسخ به اين پرسشها، طرح پرسشهاي جديد و يافتن پاسخ پرسشهايتان، در پنجمين همايش ايمپلنت انجمن دندانپزشكان عمومي، همراه، همگام و دركنار ما باشيد.
وعده ما ٣٠ مهر تا ٢ آبان ١٣٩٣، پژوهشگاه نيرو
پیام دکتر جمشید زمان
رئیس نمایشگاه پنجمین همایش ایمپلنت
لزوم همکاری اصولی و تنگاتنگ علم ، اقتصاد و صنعت در تدبیر سلامت جامعه
پنجمین همایش ایمپلنت انجمن دندانپزشکان عمومی ایران در روزهای پایانی مهرماه سال جاری برگزار میگردد. بیاد داشته باشیم هنگامی که در سال 1386 اولین همایش ایمپلنت توسط انجمن عمومی برنامهریزی میشد بسیاری از دست اندرکاران دندانپزشکی کشور به لزوم و بقای این موضوع چندان باور نداشتند. ناگاه پس از برگزاری دو همایش ایمپلنت 1 و 2 توسط انجمن در همان سال و ایجاد باور و انگیزه در زمینه لزوم آموزش علم ایمپلنتولوژی، تم غالب اکثر کنگرهها و سمینارهای دندانپزشکی بسوی این موضوع متمایل گردید.
نباید فراموش کرد که شرکتهای تجاری فعال در زمینه تجهیزات دندانپزشکی اولین و مهمترین نقش را در معرفی ایمپلنت در کشور ما ایفا کردهاند، و با تلاش و سرمایهگذاری در این موضوع آغازگر رواج گسترده درمانهای ایمپلنت در ایران هستند. از طرفی با توجه به عدم حضور نیروهای آکادمیک در صحنه در آن زمان، خود را محق و موظف به آموزش ایمپلنت نیز میدانستند. با شروع تب داغ ایمپلنت در صحنه دندانپزشکی کشور و بروز برخی مشکلات، لزوم ورود جامعه علمی در این بخش به وضوح احساس گردید و اولین جرقه این حرکت، با اولین همایش ایمپلنت انجمن دندانپزشکان عمومی ایران کلید خورد و یکی دیگر از بزرگترین افتخارات این انجمن نوپا را رقم زد.
سیاست کلان این انجمن تلاش و همکاری با تمامی اساتید، ارگانها، نهادها، شرکتها، ...و بطور کلی افرادی است که در زمینه آموزش، ارتقاء، نظارت و تجهیز جمعیت دندانپزشکان کشور خاصه به دندانپزشکان عمومی فعال میباشند. تا در نتیجه این همکاری وظیفه اصلی همه ما یعنی ارتقاء بهداشت و سلامت دهان و دندان مردم محقق گردد. لذا تعامل و همکاری این انجمن با شرکتها، با حفظ منافع و احترام متقابل از این قاعده مستثنی نمیباشد.
سعی ما بر این است که در نمایشگاه جانبی پنجمین همایش ایمپلنت فضایی را به وجود آوریم که هر سه رأس این مثلث همکاری یعنی دندانپزشکان، شرکتها و انجمن با طیب خاطر از منافع این رویداد بزرگ بهرهمند و آن را در راه پیشبرد اهداف خویش بکار گیرند. گروه عظیمی از شرکتهای معتبر بواسطه سوابق همکاری در همایشهای پیشین حضور و حمایت خود را اعلام داشتهاند که ما دست ایشان را به گرمی میفشاریم و در این مورد نیزبه خود میبالیم. از سایر شرکتها و افراد فعال نیز در این رویداد خاص دعوت به همکاری میکنیم شاید این بار بتوانیم هرچه بیشتر و بهتر نتایج این تعامل را در راه پیشرفت کشور عزیزمان ایران به کار گیریم.
به امید دیدار در پنجمین همایش ایمپلنت انجمن دندانپزشکان عمومی ایران.
پیام دکتر حمید محمود هاشمی
دبیر علمی جراحی
با سلام خدمت همه همکاران بزرگوار، اساتیداین مرز و بوم و همه دست اندرکاران علم دندانپزشکی
ایمپلنت، ایمپلنت و باز هم ایمپلنت
حقیقت این است که ایمپلنت دنیای دندانپزشکی را متحول نموده است و هرچه جلوتر میرویم نیاز به موشکافی بیشتر این غول متحولکننده، بیشتر احساس میشود و تراکم همایشها و کنگرههای ایمپلنت در ایران و جهان بی دلیل نیست.
همایش پنجم ایمپلنت در راه است. امیدوارم از تمامی پتانسیلهای علمی کشور بتوانیم استفاده نماییم تا همکاران گرانقدر در خاتمه همایش با دستی پر آن را ترک کنند. برای درمان بهتر در ایمپلنت و حتی تمامی شاخههای پزشکی، کار تیمی و همکاری و مشاوره توصیه میشود، و در کنار این همکاریهای فردی، وحدت اجتماعی و صنفی نیز ضرورت بسیار دارد.
همکاران گرانقدر، در سالیان گذشته، مهم ترین فاکتور در ایمپلنتولوژی، Osseo integration ایمپلنت بود. ولی در حال حاضر مسائلی همچون زیبایی و رفع مشکلات ایمپلنت در صدر آموزشهای ایمپلنتولوژی دنیا قرار دارد. امروزه در دنیا گفته میشود کسی که درمان Peri-implantitis را نمیداند، ایمپلنت نگذارد و همانطور که میدانید و بارها از تریبونهای بینالمللی شنیدهاید، درصد ایمپلنتها با مشکل Peri-implantitis مراجعه میکنند.
از فاکتورهای مهم ایجاد Peri-implantitis میتوان به عوامل میکروبیال، عوامل بیومکانیک و نسج نرم اشاره نمود. تمامی تلاش ما باز کردن و شکافتن اینگونه مشکلات و راهکارهای درمانی آنها میباشد.
امیدواریم تمامی انجمنهای دست اندر کار دندانپزشکی با هدف اعتلای حرفه، دست در دست همدیگر و با هدف مشترک و در جهت تقویت همدیگر به جلو حرکت نمایند. وظیفه خود و همه همکاران میدانم که در ایجاد این وحدت گام برداریم، لازم است همگی ولو در قالبهای مختلف برای سربلندی دندانپزشکی این مملکت کوشا باشیم. بار دیگر امیدوارم در این همایش پنجم همگی با یک ایده مشترک که عبارت است از ارتقاء سطح دانش ایمپلنتولوژی با گامهای استوار شرکت نمائیم.
سربلندی و سعادت و سلامت تک تک شما عزیزان آرزوی بنده است
به امید دیدار شما در پنجمین همایش ایمپلنت انجمن دندانپزشکان عمومی ایران
ارادتمند همگی شما
دکتر حمید محمودهاشمی
مردادماه 93
پیام دکتر نسرین اصفهانی زاده
دبیر علمی پریو
به نام خدا
کاربرد ایمپلنتهای دندانی بعنوان یک انتخاب درمانی در موارد بیدندانی کامل یا پارسیل سبب یک تحول در درمانهای دندانپزشکی شده است. میزان ماندگاری و موفقیت بالای ایمپلنت دندانی سبب شده است که بعنوان یک روش با قابلیت پیش بینی بالا جهت بازسازی دهان به کار آید.
در گذشته موفقيت ايمپلنت عمدتاً براساس وقوع يا عدم وقوع استئواينتگريشن تعيين ميشد؛ اما امروزه در صورتي درمان ايمپلنت موفق است كه بهترين فانكشن و استتيك را در دراز مدت براي بيمار فراهم نمايد.
به عبارت ديگر، امروزه دامنه مشکلات درمان ايمپلنت گسترده تر شده است.
درمان ایمپلنتهای دندانی معمولا با موفقیت بالایی انجام میشود آمارهاي موجود نشان دهنده موفقيت درمان در بيش از 90% موارد است. میزان موفقیت در ایمپلنتهای دندانی به موارد مختلف از جمله سلامت سیستمیک بیمار، شرایط موضعی فکین، مهارت و تجربه کافی دندانپزشک، نوع ایمپلنت، رعایت اصول کنترل عفونت، مصرف دخانیات، رعایت بهداشت دهان و......بستگی دارد. عواملی وجود دارد که میتواند باعث کاهش میزان این موفقیت شود. به عبارت ديگر وقوع مشکلات و شکستهای درمان اجتناب ناپذیر بوده و سبب اتلاف وقت، هزینه و انرژی هم برای بیمار و هم برای دندانپزشک میشود. بعضی از این عوارض نسبتا کم اهمیت بوده و در صورت تشخیص به موقع، براحتی قابل تصحیح است اما برخی از این مشکلات سبب عوارض غیر قابل برگشت و از دست رفتن ایمپلنت میشود. براي پيشگيري از بروز مشکلات، دندانپزشك بايد علاوه بر افزايش دانش خود در زمينه ايمپلنت، بتواند در هر بيمار پيچيدگي درمان را قبل از آغاز درمان تشخيص داده، درمان خود را محدود به بيماراني نمايد كه توانايي علمي و عملي براي انجام آن را داشته باشد. دندانپزشکی که ایمپلنت را انجام میدهد، باید دورههای آموزشی لازم را دیده و مهارت کافی در انجام ایمپلنت داشته باشد. کلید به حداقل رساندن این عوارض شناخت علل و طرح ریزی درمان به گونهای است که از وقوع عوارض و شکستهای شناخته شده اجتناب گردد. البته این را هم نباید از نظر دور داشت که با افزایش فزاینده دندانپزشکانی که وارد حوزه درمانهای ایمپلنت شدهاند و نیز استقبال مردم از انتخاب ایمپلنت به عنوان یک روش درمانی موفق، طبیعتا با عوارض و مشکلات بیشتری در ارتباط با این شیوه درمانی روبرو خواهیم بود. با عنایت به این مسئله لازم است دندانپزشکانی که در این حوزه اقدامات تشخیصی و درمانی انجام میدهند به موازین علمی و صحیح این رشته تخصصی دندانپزشکی احاطه کامل داشته تا بتوانند به خوبی عوارض و مشکلات پیش روی این گونه درمانها را برای بیماران خود توضیح دهند و در صورت مواجه شدن با عوارض احتمالی قادر باشند عارضه بوجود آمده را به طور مناسب برطرف و یا صدمات احتمالی را به حداقل رسانند.
در این همایش راجع به شایعترین و متداولترین مشکلات مرتبط با ایمپلنت و نحوه برخورد با آنها بحث میشود. عوارض ناشی از درمان میتواند در ارتباط با تشخیص، طرح درمان، مراحل جایگذاری، ترمیم پروتزی و نحوه نگهداری ایمپلنتها باشد. عوارض و شکستهای بیولوژیک که بافتهای سخت و نرم اطراف ایمپلنت را درگیر میکند (موکوزیت، …..Peri-implantitis) عوارض و شکستهای تکنیکی و مکانیکی (شکستن ایمپلنت، شکستن و شل شدن پیچها، شکستن اباتمنت و...) عوارض زیبایی که سبب برآورده نشدن انتظارات و عدم رضایت بیمار میشود و در نهایت خطراتی که در زمان جایگذاری ایمپلنت رخ میدهد مورد بحث و تبادل نظر قرار میگیرد. هدف از برگزاری این همایش آگاه کردن و توجه دادن دندانپزشک به مشکلات و عوارض شایع و ناشایع و بحث در مورد علل ایجاد آنها و شناخت روشهای پیشگیری از ایجاد آنهاست.
در پنجمین همایش ایمپلنت انجمن دندانپزشکان عمومی ایران پانلها – کارگاهها و سخنرانیهای کلیدی توسط اساتید برجسته و باتجربه داخلی درحوزههای ذکر شده ارائه خواهد شد. تحولات علمی و تکنیکهای جدید که بتواند به حذف یا کاهش عوارض درمان ایمپلنت و نحوه مدیریت و درمان این مشکلات کمک نماید مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
امیدوارم با حضور گرم و صمیمانه خود در این همایش ما را یاری داده و به تقابل و تعامل تجربه و ارتقای سطح علمی جامعه دندانپزشکی کشور بیفزایید.
رئیس هیئت مدیره انجمن دندانپزشکان عمومی ایران
پنجمین همایش ایمپلنت انجمن دندانپزشکان عمومی ایران در حالی برگزار میشود که هفت سال از برگزاری اولین همایش کشوری ایمپلنت توسط این انجمن در سال 1386 میگذرد. از آن تاریخ تا کنون هجومی غیرقابلتصور در تجارت آموزش ایمپلنت به صحنه واردشده که هیچکدام باهدف آموزش آکادمیک نبوده است. تقریباً اکثریت کنگره های دندانپزشکی پس از سال 1386 با محوریت ایمپلنت برگزار گردید. این، یک تب و تاب تبلیغاتی بوده و از نظام ضرورتهای علمی نیز خارج شده است.
انجمن دندانپزشکان عمومی ایران پس از چهار همایش موفق ایمپلنت، ده دوره جامع یکصد ساعته ایمپلنت را در تهران و چندین دوره در شهرستان ها برگزار کرده تا وظیفه علمی آکادمیک خود را برگزیدهتر و فراتر از تمام مراکز و نهادها به انجام رسانده باشد. اکنون همان طور که ما آموزش ایمپلنت را در قالب همایش و دوره های جامع طراحی کردیم به این رویکرد حیاتی و ضروری نیز رسیده ایم که درمان با ایمپلنت میتواند عوارض، شکست و مشکلات عدیدهای را داشته باشد. بنابراین متکی بر رسالت حرفهای و وظیفه ملی خود در مقابل مردم و دندانپزشکان میهن مان گرایش اصلی پنجمین همایش ایمپلنت انجمن عمومی را با تم اصلی "مدیریت مشکلات و شکست درمان با ایمپلنت" انتخاب کردهایم.
سامان دهی مراکز آموزش ایمپلنت از گلوگاه خودمحوری، انحصار طلبی و اقتصاد مداری نمی تواند عبور کند. آنانکه تصور می کردند با قبضه کردن تصنعی جایگاه مدیران کلان آموزشی ایمپلنت چاره ساز این معضل خواهند بود، در چالش تجارت پیشگان آموزش ایمپلنت و شرکتهای فروشنده آن اسیر شدند و نه تنها گره ای از گرههای موجود را باز نکردند، بلکه کلاف آن را سردرگم تر کردند. سازمان غیرحقوقی، بدون تکیه بر اولین اصل - مدیریت یعنی نقش افراد در سرنوشت حرفهای خود - در سردرگمی بخش دولتی یا حاکمیت بخش خصوصی هویت ها را مثله کردند و امروز صره از ناصره تمیز داده نمیشود. شرکتها تعیین می کنند که چه کسی در این میدان ایمپلنت کار کند و چه کسی حق انجام این درمان را ندارد و دستگاه آموزشی دولت و انجمنها در این میان، اگر جذب نشده باشند، در مقابل آن منفعل ماندهاند.
ما همچون تاریخ حیات این ملت در مقابل تمام این بیگانگی ایستاده ایم و با حقوق برابر و عدالت علمی و مدنی توانسته ایم جاذبه ای غالب را برای روشن نگه داشتن چراغ مجاهدت مردم محور، پرفروغ نگه داریم.
هشدار و هوشیار باشیم، در دنیا هیچ مرکز آکادمیکی اجازه حاکمیت به هیچ برند ایمپلنتی نداده است و استقلال خود را برای تامین منافع علمی حفظ کرده اند.
ایمپلنت مانند بسیاری از ابزار و وسایل درمانی یک وسیله است برای درمان، با اهداف اقتصادی آن را یک تفکر فراتخصصی ندانیم. دنیای دانش و به خصوص توسعه تکنولوژی یقین در افقهای نه چندان دور بسیاری از راههای رسیدن به درمان موفق را دست یافتنی خواهد کرد. آنچه مهم است دستهای توانا و تجربه اندوزی گرانقدر است که در این وادی پرچالش با تکیه روزافزون دانش بتواند از فرآیند این درمان را موفقتر کند.
در میهنمان بسیاری از همکاران متخصص بر این باور راسخ ایستادهاند که آنچه در ایمپلنت آموختهاند، با فراغ خاطر آموزش دهند و در این میان توانسته است عرصه این دانش اندوزی را دست یافتنیتر کند.
از سخنوران، اساتید و عالمان کشورمان خواستهایم در این همایش حساس، با واقعبینی، شهامت و جسارت حرفه ای، باید و نبایدهای علمی را به عرصه اندیشه ورزی شرکتکنندگان در این همایش بکشند تا هرگز با سونامی ایمپلنت مواجه نشویم.ایمپلنت دانشی آموختنی و مهارتی است کسب کردنی. در آموزش اصولی آن کوشا باشیم تا از عوارض و شکست آن مردم را در امان نگه داریم و به مسئولیت مدنی خود درست عمل کرده باشیم.

پیام دکتر سید مهدی جعفری
رئیس شورای مرکزی
همکاران عزیز:
مناسبتی که در پیش است و دورنمایهای که دوستان ما در مرکزیت نهاد غیر وابسته دندانپزشکان عمومی برای آن برگزیدهاند، مرا بر آن داشت تا با خود بيانديشم که چه شد که دقیقاً بیست و هفت سال پس از آن که در ایران اولین ایمپلنت تایتانیومی نسل جدید را در مطب آقای دکتر کریم نیلفروشان در استخوان فک بیمار قراردادند، کار ما بجائی رسیده است که در مقابل سونامي عظیم عوارض و عواقب اجتماعی و البته قضائی آن مجبور به پاسخگویی، برگزاری سمینارهای پی در پی و آموزش مداوم باشیم.
آنچه در این مورد به عقل ناقص این حقیر رسید تنها یک چیز است و آنهم خصیصه ملی ما ایرانیان است که ذاتا ملتی اهل افراط و تفریط هستیم. در قاموس ما ملت، چیزی بنام توازن و تعادل و حدوسط معنا ندارد. نمونه های تاریخی فراوانی را میتوان مثال زد از خشایارشا که بر امواج دریا تازیانه میزد که چرا طوفانی است، تا شاه سلطان حسین صفوی که دفاع از پایتخت در مقابل محمود افغان را به ملائکه محول میکرد و یا نادر شاه افشار که به هند حمله نمود تا مردم آن اسلام بیاورند، حال آنکه هند سالهای سال بود که توسط پادشاهان مغول که اتفاقا مسلمانهای متعصبی هم بودند اداره میشد.
ایمپلنت وارد ایران شد و تا مدتها در حصار و انحصار باقی ماند تا اینکه بطور اتفاقی، خیل عظیمی از همکاران ازوجود آن مطلع شده و با اشتیاق فراوان به آن روی آوردند (یا بهتر بگوئيم حمله ور شدند) البته هدف انسان دوستانه !!!! بود، ولی چون کار از اساس مشکل داشت و چون این درمانها بدون انجام گزارههای بنیادین آموزشی انجام میگرفتند، ناگهان درصد قابل توجهی از آنها با شکست و عوارض و عواقب و غیره مواجه شدند. مراکز بزرگ آموزشی که علی الأصول و در چنین مواقعی بایستی متولی کار میشدند گاه متعمدانه و هوشمندانه و گاه مبهوت و مصدوم از جنگ قدرت زیر پوستی که در آنها در جریان بود ( و همچنین سیاست ورزیهای نابخردانه و رشد نایافته بودن عوامل برنامهریزی آنها)، کل کار آموزشی را به حال خود رها کرده و سعی میکردند تا در عوض از این سوغات جدید فرنگ بهرههای کافی را برده و البته برای نور چشمیهای همواره مورد نظر نیز از این نمد یکی دو کلاه نو و زيبا تهیه کنند.
نتیجه حاصله از آن چرخه معیوب چه بود؟ شرکتهای ریز و درشت روئیده چون قارچ که به یمن دلارهای نفتی آن دوران و سیاستهای وارداتی افسار گسیخته وقت، آب از چهارگوشه دهانشان آویزان بود، حالا همه چیز را بر وفق مراد و افق را نیز آبستن سود سرشار میدیدند. از نظر آنها فقط یک کمبود وجود داشت و آن هم خیل عظیمی از بکار برندگان یا کارگزاران یا فروکنندگان این پیچها در استخوان ملت بینوا که آن هم بحمدالله به یمن دورههای آموزشی یکروزه و بعضا چند ساعته در طول روزهای جمعه و تعطیل حاصل آمد. (زیاده عرضی نیست، تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل)
خداوند یکتا را بایستی بسیار شاکر بود که با وجود تعداد کثیر کاربران و ایمپلنتولوژیستهائی که گاهی فاقد سابقه گذراندن دورههای مدون آموزشی قابل قبول و یا آکادمیک هستند، هنوز میزان صدمات و تلفات این روش درمانی بسیار اندک است.
تعداد بالای شکایات که باید اذعان نمود در اغلب مواقع از سوی بیماران در جهت نیل به اهداف مادی و یا متاسفانه در اثر تحریک بعضی از همکاران عاری از اخلاق و یا شاید نا آگاه خود ما انجام میشود، امروزه یکی از ابتلائات جدی در خدمت رسانی حرفهای ما شده و به نظر میرسد تنها راه مقابله با آن ارائه درمان منطبق با عرف و متون علمی باشد تا بتوان از آنچه برای بیمار انجام شده در جلسات کارشناسی دفاع نمود.
خیلی خوب میبود اگر میشد بنده و امثال بنده را دوباره به روی نیمکتهای دانشکده بر میگرداندند و از نو و به طور اصولی با پیشرفتهای جدید درمانی آشنا میکردند اما همه میدانیم که اگر امکان این امر میسر هم میبود، اراده لازم برای انجام آن وجود نداشت. در شرائطی که جوهر هر چیز به ظاهر آن است، ازنهاد بنیادینی چون آموزش چه انتظاری باید داشت؟
اگر چه شب دراز است و قلندر بیدار، اما به نظر میرسد که فعلا و در حال حاضر راه همان باشد که نهادهائی همچون انجمن دندانپزشکان عمومی در پیش گرفتهاند و این همانا برگزاری همایشها، سمینارها، کنفرانسها و دورههای آموزشی یا بازآموزی مداوم و مستمر است. در این راستا جای این همایش خیلی خالی بود و اگر روال بدین منوال باشد، تا مدتها بایستی امثال آن را تکرار نمود.
دکتر سید مهدی جعفری
مردادماه 93
پیام دکتر لیلا عطایی
دبیر اجرایی علمی
پاسخ به ٥ پرسش روزمره در پنجمين همايش ايمپلنت انجمن دندانپزشكان ايران
5 Ws
Whom,Where, When, Why, Which
چهار همايش و كوله باري از دانش و هزاران ساعت آموزش را بر دوش گرفتهايم و راهي در پيش، تا پنجمين نگين انگشتري را بر كالبد پر تلألو انگشتري بكاريم كه از كنار هم بودنها و همبستگيهايي ساخته شده كه هرگز گسستني نيست.
هربار سخن از كنگره و همايش و سمينار و ... ميشود، من نه به زحمتهاي همكاران و ياران هميشگي، نه به خستگيهاي اساتيد و گروه اجرايي، نه به زياد و كمهاي افتتاحيه و اختتاميه، نه به اعتراضهاي بجا و گاه نابجاي همكاران و ... نميانديشم. آنچه ذهنم را بيشتر و بيشتر درگير خود ميكند، دلتنگي غروب آخرين روز است كه بياميد دوندگيهاي فردا، به خانه ميرويم و باز آنچه تا امروز بعد از اين دلتنگي لبخند بر لبانم آورده، تنها نگاههاي پرشور و شوق همكاراني است كه در نگاهشان اشتیاق درمان با راههاي شايد نو و انگيزه حتي يك پله بهتر كار كردن را ميبينم، و در پس آن شادي بيماري را مجسم ميكنم كه درماني متفاوت، لبهايش را به خندهاي زيبا، شايد، خواهد گشود.
در درمان ايمپلنت از دوست و كمتر دوست بسيار شنيدهايم، از اينكه درمان ايمپلنت در حيطه كار چه كساني هست و نيست، اينكه خطرات، گاه آنقدر مهلك و نگران كننده اند كه بهتر است از ابتدا تنها از دور آن را ببينيد و تحسين كنيد، اينكه آنقدر ساده است كه تنها با ٢ ساعت آشنايي با آن در يك كلاس، ميتوان به راحتي وارد اين حيطه شد و...
از مشكلات و عوارض و سونامي درمان ايمپلنت تا بهترين طرح درمانها و راههاي موفقيت، نحوه برخورد با ناحيه استتيك قدامی، مواردي است كه بارها و بارها مطرح شده و به حق حتماً نياز مبرمي به طرح آنها بوده است.
آنچه كمتر به آن پرداختيم، نحوه برخورد با مشكلات و حتي شكستها بوده است، مديريت اين موارد تنها ارجاع آن به همكاران متخصص و رهايي از مشكلات نبايد باشد، همچنين ترس از برخورد با اين مشكلات هم عامل بازدارنده پذیرفتنی از امتناع از درمان نيست. پس بر آن شديم كه اين بار مواردي را بيان كنيم كه شايد در اين زمينه كارگشا باشد.
در اين ميان همگام با پنجمين همايش ايمپلنت، پنج پرسش را پاسخ خواهيم داد:
Whom: درمان ايمپلنت براي چه كساني ميتواند يا بهتر است انجام شود؟ آيا شرايط جسمي و روحي بيمار در درمان ايمپلنت مهم است؟ آيا هميشه درمان ايمپلنت، بهترين درمان است؟
When: مناسب ترين زمان و زمان قابل قبول براي درمان ايمپلنت چه زماني است؟ آيا شرايط سني بيمار ميتواند تعيين كننده باشد؟ آيا حد اقل و حداكثر سن براي اين درمان معني دارد؟ زمان درمان ايمپلنت پس از خارج كردن دندان تا چه حد اهميت دارد؟
Why: چرا ايمپلنت؟ چرا درمان ايمپلنت گاهي جايگزين درمانهاي بسيار سادهتر و روتينتر شده؟ چرا ايمپلنت گاهي جايگزين درمانهاي پر زحمت پريو، اندو ميشود؟ آيا وظيفه ما نگهداري دندان به هر قيمتي است يا از دست دادن دندان به قيمت سرعت و ساده تر بودن درمان جايگزين؟ چرا مصرف ايمپلنت ماهانه بعضي مراكز بيش از مصرف سالانه آن در بسياري از كشورهاي پيشرفته است؟ چرا بيمارانمان را قبل (خيلي قبلتر) از رسيدن به مرحله از دست دادن دندان، به پشتوانه ايمپلنت ، درمان و آگاه نميكنيم؟
Where: كجا بايد براي درمانهای ايمپلنت، تامل بيشتري كرد؟ كجا بايد ايمپلنت را قرار داد تا بهترين نتيجه عايد شود؟ كجا بايد بيمار را ارجاع داد؟ مناطق پر خطر براي قرار دادن ايمپلنت كدام نواحي هستند و براي كاهش احتمال بروز مشكلات چه تمهيداتي بايد انديشيد؟ كجا بايد از درمانهاي تكميلي استفاده كرد؟ در كدام نواحي و به چه دلايلي، طرح درمانها تغيير ميكنند؟ در كدام نواحي بيشتر لازم است قبل از شروع به درمان، يا در حين درمان تمهيداتي براي هدايت نسج نرم و سخت انديشيد؟
Which: كدام سطوح ايمپلنت براي كدام نواحي درمان مناسب ترند؟ كدام طراحي براي ريجهاي نازك، كدام طراحي براي استخوانهاي با ارتفاع كمتر و كدام طراحي براي استخوانهاي با تراكم كمتر مناسبترند؟ آيا براي هر بيمار با شرايط خاص، طراحي و سطوح متفاوت بايد استفاده شود؟ براي جلوگيري از تحليل استخوان در آينده، كدام طراحي مناسب تر است؟ آيا برند خاص ميتواند لزوماً دليل موفقيت بالاتر ايمپلنت باشد؟ آيا قيمت ايمپلنت ميتواند عامل مناسبي براي انتخاب آن براي بيماران باشد؟ آيا براي شروع درمان با ايمپلنت، سفرهاي مسافرتي پيشنهادي بايد تعيين كننده و عامل انتخاب باشند؟ آيا قدمت طراحي يك نوع ايمپلنت براي انتخاب آن مهم است؟ كدام ايمپلنت را براي درمان در مناطق مختلف با شرايط متفاوت انتخاب ميكنيد؟
از شما ياران ديرين چون هميشه دعوت ميكنم براي دادن پاسخ به اين پرسشها، طرح پرسشهاي جديد و يافتن پاسخ پرسشهايتان، در پنجمين همايش ايمپلنت انجمن دندانپزشكان عمومي، همراه، همگام و دركنار ما باشيد.
وعده ما ٣٠ مهر تا ٢ آبان ١٣٩٣، پژوهشگاه نيرو
پیام دکتر جمشید زمان
رئیس نمایشگاه پنجمین همایش ایمپلنت
لزوم همکاری اصولی و تنگاتنگ علم ، اقتصاد و صنعت در تدبیر سلامت جامعه
پنجمین همایش ایمپلنت انجمن دندانپزشکان عمومی ایران در روزهای پایانی مهرماه سال جاری برگزار میگردد. بیاد داشته باشیم هنگامی که در سال 1386 اولین همایش ایمپلنت توسط انجمن عمومی برنامهریزی میشد بسیاری از دست اندرکاران دندانپزشکی کشور به لزوم و بقای این موضوع چندان باور نداشتند. ناگاه پس از برگزاری دو همایش ایمپلنت 1 و 2 توسط انجمن در همان سال و ایجاد باور و انگیزه در زمینه لزوم آموزش علم ایمپلنتولوژی، تم غالب اکثر کنگرهها و سمینارهای دندانپزشکی بسوی این موضوع متمایل گردید.
نباید فراموش کرد که شرکتهای تجاری فعال در زمینه تجهیزات دندانپزشکی اولین و مهمترین نقش را در معرفی ایمپلنت در کشور ما ایفا کردهاند، و با تلاش و سرمایهگذاری در این موضوع آغازگر رواج گسترده درمانهای ایمپلنت در ایران هستند. از طرفی با توجه به عدم حضور نیروهای آکادمیک در صحنه در آن زمان، خود را محق و موظف به آموزش ایمپلنت نیز میدانستند. با شروع تب داغ ایمپلنت در صحنه دندانپزشکی کشور و بروز برخی مشکلات، لزوم ورود جامعه علمی در این بخش به وضوح احساس گردید و اولین جرقه این حرکت، با اولین همایش ایمپلنت انجمن دندانپزشکان عمومی ایران کلید خورد و یکی دیگر از بزرگترین افتخارات این انجمن نوپا را رقم زد.
سیاست کلان این انجمن تلاش و همکاری با تمامی اساتید، ارگانها، نهادها، شرکتها، ...و بطور کلی افرادی است که در زمینه آموزش، ارتقاء، نظارت و تجهیز جمعیت دندانپزشکان کشور خاصه به دندانپزشکان عمومی فعال میباشند. تا در نتیجه این همکاری وظیفه اصلی همه ما یعنی ارتقاء بهداشت و سلامت دهان و دندان مردم محقق گردد. لذا تعامل و همکاری این انجمن با شرکتها، با حفظ منافع و احترام متقابل از این قاعده مستثنی نمیباشد.
سعی ما بر این است که در نمایشگاه جانبی پنجمین همایش ایمپلنت فضایی را به وجود آوریم که هر سه رأس این مثلث همکاری یعنی دندانپزشکان، شرکتها و انجمن با طیب خاطر از منافع این رویداد بزرگ بهرهمند و آن را در راه پیشبرد اهداف خویش بکار گیرند. گروه عظیمی از شرکتهای معتبر بواسطه سوابق همکاری در همایشهای پیشین حضور و حمایت خود را اعلام داشتهاند که ما دست ایشان را به گرمی میفشاریم و در این مورد نیزبه خود میبالیم. از سایر شرکتها و افراد فعال نیز در این رویداد خاص دعوت به همکاری میکنیم شاید این بار بتوانیم هرچه بیشتر و بهتر نتایج این تعامل را در راه پیشرفت کشور عزیزمان ایران به کار گیریم.
به امید دیدار در پنجمین همایش ایمپلنت انجمن دندانپزشکان عمومی ایران.
پیام دکتر حمید محمود هاشمی
دبیر علمی جراحی
با سلام خدمت همه همکاران بزرگوار، اساتیداین مرز و بوم و همه دست اندرکاران علم دندانپزشکی
ایمپلنت، ایمپلنت و باز هم ایمپلنت
حقیقت این است که ایمپلنت دنیای دندانپزشکی را متحول نموده است و هرچه جلوتر میرویم نیاز به موشکافی بیشتر این غول متحولکننده، بیشتر احساس میشود و تراکم همایشها و کنگرههای ایمپلنت در ایران و جهان بی دلیل نیست.
همایش پنجم ایمپلنت در راه است. امیدوارم از تمامی پتانسیلهای علمی کشور بتوانیم استفاده نماییم تا همکاران گرانقدر در خاتمه همایش با دستی پر آن را ترک کنند. برای درمان بهتر در ایمپلنت و حتی تمامی شاخههای پزشکی، کار تیمی و همکاری و مشاوره توصیه میشود، و در کنار این همکاریهای فردی، وحدت اجتماعی و صنفی نیز ضرورت بسیار دارد.
همکاران گرانقدر، در سالیان گذشته، مهم ترین فاکتور در ایمپلنتولوژی، Osseo integration ایمپلنت بود. ولی در حال حاضر مسائلی همچون زیبایی و رفع مشکلات ایمپلنت در صدر آموزشهای ایمپلنتولوژی دنیا قرار دارد. امروزه در دنیا گفته میشود کسی که درمان Peri-implantitis را نمیداند، ایمپلنت نگذارد و همانطور که میدانید و بارها از تریبونهای بینالمللی شنیدهاید، درصد ایمپلنتها با مشکل Peri-implantitis مراجعه میکنند.
از فاکتورهای مهم ایجاد Peri-implantitis میتوان به عوامل میکروبیال، عوامل بیومکانیک و نسج نرم اشاره نمود. تمامی تلاش ما باز کردن و شکافتن اینگونه مشکلات و راهکارهای درمانی آنها میباشد.
امیدواریم تمامی انجمنهای دست اندر کار دندانپزشکی با هدف اعتلای حرفه، دست در دست همدیگر و با هدف مشترک و در جهت تقویت همدیگر به جلو حرکت نمایند. وظیفه خود و همه همکاران میدانم که در ایجاد این وحدت گام برداریم، لازم است همگی ولو در قالبهای مختلف برای سربلندی دندانپزشکی این مملکت کوشا باشیم. بار دیگر امیدوارم در این همایش پنجم همگی با یک ایده مشترک که عبارت است از ارتقاء سطح دانش ایمپلنتولوژی با گامهای استوار شرکت نمائیم.
سربلندی و سعادت و سلامت تک تک شما عزیزان آرزوی بنده است
به امید دیدار شما در پنجمین همایش ایمپلنت انجمن دندانپزشکان عمومی ایران
ارادتمند همگی شما
دکتر حمید محمودهاشمی
مردادماه 93
پیام دکتر نسرین اصفهانی زاده
دبیر علمی پریو
به نام خدا
کاربرد ایمپلنتهای دندانی بعنوان یک انتخاب درمانی در موارد بیدندانی کامل یا پارسیل سبب یک تحول در درمانهای دندانپزشکی شده است. میزان ماندگاری و موفقیت بالای ایمپلنت دندانی سبب شده است که بعنوان یک روش با قابلیت پیش بینی بالا جهت بازسازی دهان به کار آید.
در گذشته موفقيت ايمپلنت عمدتاً براساس وقوع يا عدم وقوع استئواينتگريشن تعيين ميشد؛ اما امروزه در صورتي درمان ايمپلنت موفق است كه بهترين فانكشن و استتيك را در دراز مدت براي بيمار فراهم نمايد.
به عبارت ديگر، امروزه دامنه مشکلات درمان ايمپلنت گسترده تر شده است.
درمان ایمپلنتهای دندانی معمولا با موفقیت بالایی انجام میشود آمارهاي موجود نشان دهنده موفقيت درمان در بيش از 90% موارد است. میزان موفقیت در ایمپلنتهای دندانی به موارد مختلف از جمله سلامت سیستمیک بیمار، شرایط موضعی فکین، مهارت و تجربه کافی دندانپزشک، نوع ایمپلنت، رعایت اصول کنترل عفونت، مصرف دخانیات، رعایت بهداشت دهان و......بستگی دارد. عواملی وجود دارد که میتواند باعث کاهش میزان این موفقیت شود. به عبارت ديگر وقوع مشکلات و شکستهای درمان اجتناب ناپذیر بوده و سبب اتلاف وقت، هزینه و انرژی هم برای بیمار و هم برای دندانپزشک میشود. بعضی از این عوارض نسبتا کم اهمیت بوده و در صورت تشخیص به موقع، براحتی قابل تصحیح است اما برخی از این مشکلات سبب عوارض غیر قابل برگشت و از دست رفتن ایمپلنت میشود. براي پيشگيري از بروز مشکلات، دندانپزشك بايد علاوه بر افزايش دانش خود در زمينه ايمپلنت، بتواند در هر بيمار پيچيدگي درمان را قبل از آغاز درمان تشخيص داده، درمان خود را محدود به بيماراني نمايد كه توانايي علمي و عملي براي انجام آن را داشته باشد. دندانپزشکی که ایمپلنت را انجام میدهد، باید دورههای آموزشی لازم را دیده و مهارت کافی در انجام ایمپلنت داشته باشد. کلید به حداقل رساندن این عوارض شناخت علل و طرح ریزی درمان به گونهای است که از وقوع عوارض و شکستهای شناخته شده اجتناب گردد. البته این را هم نباید از نظر دور داشت که با افزایش فزاینده دندانپزشکانی که وارد حوزه درمانهای ایمپلنت شدهاند و نیز استقبال مردم از انتخاب ایمپلنت به عنوان یک روش درمانی موفق، طبیعتا با عوارض و مشکلات بیشتری در ارتباط با این شیوه درمانی روبرو خواهیم بود. با عنایت به این مسئله لازم است دندانپزشکانی که در این حوزه اقدامات تشخیصی و درمانی انجام میدهند به موازین علمی و صحیح این رشته تخصصی دندانپزشکی احاطه کامل داشته تا بتوانند به خوبی عوارض و مشکلات پیش روی این گونه درمانها را برای بیماران خود توضیح دهند و در صورت مواجه شدن با عوارض احتمالی قادر باشند عارضه بوجود آمده را به طور مناسب برطرف و یا صدمات احتمالی را به حداقل رسانند.
در این همایش راجع به شایعترین و متداولترین مشکلات مرتبط با ایمپلنت و نحوه برخورد با آنها بحث میشود. عوارض ناشی از درمان میتواند در ارتباط با تشخیص، طرح درمان، مراحل جایگذاری، ترمیم پروتزی و نحوه نگهداری ایمپلنتها باشد. عوارض و شکستهای بیولوژیک که بافتهای سخت و نرم اطراف ایمپلنت را درگیر میکند (موکوزیت، …..Peri-implantitis) عوارض و شکستهای تکنیکی و مکانیکی (شکستن ایمپلنت، شکستن و شل شدن پیچها، شکستن اباتمنت و...) عوارض زیبایی که سبب برآورده نشدن انتظارات و عدم رضایت بیمار میشود و در نهایت خطراتی که در زمان جایگذاری ایمپلنت رخ میدهد مورد بحث و تبادل نظر قرار میگیرد. هدف از برگزاری این همایش آگاه کردن و توجه دادن دندانپزشک به مشکلات و عوارض شایع و ناشایع و بحث در مورد علل ایجاد آنها و شناخت روشهای پیشگیری از ایجاد آنهاست.
در پنجمین همایش ایمپلنت انجمن دندانپزشکان عمومی ایران پانلها – کارگاهها و سخنرانیهای کلیدی توسط اساتید برجسته و باتجربه داخلی درحوزههای ذکر شده ارائه خواهد شد. تحولات علمی و تکنیکهای جدید که بتواند به حذف یا کاهش عوارض درمان ایمپلنت و نحوه مدیریت و درمان این مشکلات کمک نماید مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
امیدوارم با حضور گرم و صمیمانه خود در این همایش ما را یاری داده و به تقابل و تعامل تجربه و ارتقای سطح علمی جامعه دندانپزشکی کشور بیفزایید.