
آنقدر ثروتمند نیستیم که خط اول درمان، پزشک باشد
به گزارش خبرنگار سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دکتر سیدحسن هاشمی ضمن اشاره به اقدامات انجام شده در قالب طرح تحول نظام سلامت گفت: این طرح از 15 اردیبهشت سال 93 شروع شده است و در چهار بسته کاهش پرداخت هزینهها از سوی مردم، حوزه بهداشت، اصلاح تعرفههای پزشکی و ساماندهی قوانین آن و همچنین آموزش به مرحله اجرا در آمده است.
آغاز تحول در آموزش از مهر امسال
وی با اشاره به کارشناسیهای صورت گرفته جهت "تحول در آموزش پزشکی"، گفت: این برنامه نیز به عنوان گام چهارم طرح تحول نظام سلامت از مهرماه اجرایی میشود.
هاشمی افزود: سیاستی که تدوین میشود تا مرحله اجرا، عوامل اثرگذار زیادی بر روی آن تاثیر میگذارند. بخش عمده طرح تحول نظام سلامت به مرحله اجرا در آمده است که حاصل آن رضایتمندی اکثریت دریافتکنندگان خدمت است.
وزیر بهداشت در پاسخ به انتقاداتی درخصوص تخصیص اعتبار زیاد به این حوزه، گفت: ادعاهای زیادی در این خصوص در رسانهها مطرح شد؛ رقمی که به دنبال بودجه روی کاغذ میآید با آنچه که تخصیص داده و دریافت میشود، متفاوت است. از محل یک درصد مالیات بر ارزش افزوده 2هزار و 300 میلیارد تومان دریافت کردیم و از محل هدفمندی یارانهها نیز 4هزار و 800 میلیارد تومان در روزهای پایانی 93 به دست ما رسید. در مجموع طی سال گذشته 40 درصد از مبالغی که روی کاغذ آمده بود را دریافت کردیم. اگرچه امسال سال سختی است اما امیدواریم تخصیصها به موقع انجام شود.
چگونگی هزینهکرد پولهای سلامت؛
2500میلیارد تومان صرف کاهش هزینههای مردم در امر سلامت شد
هاشمی ادامه داد: بیشترین هزینه صرف کاهش هزینههای مردم در بخش درمان و بستری شد که رقمی بین 2000 تا 2500 میلیارد تومان را شامل میشود. همچنین 10 میلیون نفر توسط بیمه سلامت ایرانیان بیمه شدند که رقمی حدود 550 میلیارد تومان از طرح تحول داده شد و البته کافی نیست؛ چراکه این طرح برای شش میلیون نفر پیشبینی شده بود. علاوه بر آن ماندگاری پزشکان در مناطق محروم، فراهم کردن خدمات بهداشتی برای 10 میلیون نفر حاشیهنشین شهرها، تامین دارو، واکسن، مکملهای غذایی و ساخت 2000 خانه بهداشت و تجهیز آنها از همین مقوله بود.
وی افزود: ما حدود 2000 میلیارد تومان مابهالتفاوت ارز دارویی داشتیم که برای افزایش اقلام دارویی هزینه کردیم. در کنار آن تجهیز وسایل بیمارستانها بیش از 600 میلیارد تومان هزینه داشت که از محل همان 6800 میلیارد تومان پرداخت شد.
واکنش وزیر بهداشت به فضاسازیها علیه "تحول سلامت"
وزیر بهداشت ادامه داد: متاسفانه فضاسازیهایی صورت گرفت که این طرح را ناکارآمد نشان دهند که درقالب طرح تحول پول را به پزشکان دادهاند و به نوعی آن را کم ارزش نشان دهند، اما آمارهای دستگاههای نظارتی رضایتمندی 70 تا 85 درصدی مردم را گزارش کردند. سالهاست که رسانههای ما از جمله رسانه ملی مسیر اشتباهی را در رابطه با جامعه پزشکی دنبال میکند.
وزیر بهداشت اظهار کرد: ما معتدیم که ما یکسری سرمایه ملی داریم که نباید به آنها آسیب برسانیم. اشکال در همه جا وجود دارد، اما از تریبونهای مختلف به نوعی مسیری خلاف مصلحت مردم و سلامت دنبال شد. ما تنها وزارتخانهای هستیم که گفتیم ریز هزینهها را اعلام میکنیم.
انتقاد وزیر بهداشت از مقایسههای اغراقآمیز درآمد پزشکان ایرانی با سایر کشورها
هاشمی درخصوص میزان دریافتی پزشکان گفت: به طور متوسط دریافتی یک پزشک متخصص که در دانشگاه علوم پزشکی تهران تدریس کرده و فوق تخصص تربیت میکند و جزو بهترین اساتید منطقه نیز هستند 3 میلیون و 500 هزار تومان بود که به 5 میلیون و 500 هزار تومان افزایش پیدا کرده است. از همین رسانه ملی درآمدهای اغراقآمیزی اعلام شده است که درآمد پزشکان ایران چندین برابر پزشکان آمریکاست و یا اینکه پنج برابر جراحان آلمان است. در حالی که حقوق کسانی که تمام وقت خود را در دانشگاه هستند و اجازه راهاندازی مطب ندارند، از نزدیک 7 میلیون تومان به 12 میلیون و 800 هزار تومان افزایش یافته است. به نظر میرسد این فضاسازی منصفانه نیست و همچنان ادامه دارد.
وی درخصوص انتقاداتی که از رسانهها به وزارت بهداشت وارد میشود، گفت: انتقاد وقتی منصفانه است که از همه صنوف انتقاد شود. ولی وقتی یک مجموعه از سرمایه اجتماعی احساس میکند بدون داشتن تریبون علیه وی حرف میزنند، ناراحت میشود.
روایتی چند باره از تخلفهای بیمهها
وزیر بهداشت که در یک برنامه تلویزیونی صحبت میکرد، با اشاره به علت دریافت تعرفه واقعی پزشکان در برخی بیمارستانها نیز گفت: از نظر من همکاری که این کار را میکند، کار صحیحی را انجام میدهد؛ چراکه دولت برای اولین بار تعرفهگذاری کرد و نظارت انجام داد. قبلا این کار انجام میشد اما نظارت نبود. امروز این تعرفهها افزایش یافته است و در مراجعه به بیمارستانهای خصوصی همه دوستان، این تعرفه را رعایت میکنند. وقتی بیمه پول بیمارستان را نمیدهد، بیمارستان برای گردش امور مالی پول نقد میگیرد و به بیمار میگوید که از بیمه آن را پس بگیرید.
هاشمی اظهار کرد: ما بارها به بیمه گفتیم که اگر نحوه پرداخت را درست نکند، بیاعتبار میشود. این تخلف را بیمه انجام میدهد. خدمت را دریافت میکند و باید پول بدهد. اشکال از پزشک نیست. از بیمه است که به تعهدات خود به موقع عمل نمیکند.
وی درخصوص کارآمد کردن منابع مالی بیمهها گفت: متاسفانه حدود 10 سال پیش با این استدلال که ارائه دهنده و خریدار خدمت نمیتوانند یکی باشند، بیمهها را از وزارت بهداشت جدا کردند و در نهایت توجیه کردند که آنها خدمت را میخرند و شما آن را میفروشید و کیفیت خدمات بهتر میشود. بیمهها 50 درصد داروی کشور را میفروشند، بنابراین هرچه گرانتر باشد و مصرف دارو بیشتر باشد، به نفع بیمهها است. از طرفی خود بیمهها به طور مستقیم در امور درمان فعالیت میکنند. آنچه که در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری راجع به نظام کلی سلامت آمده است، این است که باید یک متولی واحد داشته باشیم و اساس برنامهها باید در وزارت بهداشت سامان پیدا کند.
بیمهها بنگاهداری نکنند
حل مشکلات بهداشت و درمان در گروه ساماندهی بیمههاست
وزیر بهداشت درخصوص نقشه راه این سیاستها گفت: اینکه کسی که ارائهدهنده خدمت است نباید خریدار باشد، در صورتی درست است که بیمهها بنگاهداری نکنند. اگر بخواهیم وضعیت سامان پیدا کند باید حتما یک بازنگری جدی صورت گیرد و به منافع ملی فکر کنیم. اگر بیمهها سامان پیدا کنند مشکلات بهداشت و درمان خود به خود حل خواهد شد.
هاشمی در پاسخ به این پرسش که با یکسانسازی خدمات نیازی به تجمیع نیست؟ گفت: ما در حال حاضر چندین بیمه پایه داریم که هرکدام یک حرف میزنند. یک بیمه دارویی را با یک قیمت میپذیرد و بیمهای دیگر همان دارو را با قیمتی پایینتر قبول میکند. ایجاد وحدت رویه در رسیدگی به این مسائل به معنی یکسانسازی است. اگر منابع در وزارت بهداشت و سازمانهای بیمهگر و... را یکجا جمع کنیم که به معنی خریدار واحد شود، همان تجمیع بیمههاست. لزومی ندارد حتما دولت ارائهدهنده خدمت باشد. در سایر موارد دولت یک روند منطقی را در نظر گرفته و خرید خدمت را تضمین کرده است. اگر همین کار را در حوزه سلامت انجام دهیم، دیگر لزومی ندارد ما بیمارستان بسازیم و اداره امور آن در بخش خصوصی به بیمهها سپرده میشود. اگر این اتفاق میافتاد ما شاهد کمبود 100 هزار تخت بیمارستانی نبودیم.
تجمیع بیمهها، دستاندازی به پسانداز مردم است؟
وی در پاسخ به یکی از انتقادات به طرح تجمیع بیمهها مبنی بر اینکه پولی که در صندوق بیمهها جمع شده است، در طول سالیان از محل پسانداز مردم بوده که قابل انتقال نیست و تجمیع بیمهها، دستاندازی دولت به این سرمایههاست، گفت: مگر امکاناتی که الان در دست بیمه است بخشی از سرمایه ملی نیست؟ چطور میشود آن را جزو لاینفک حقوق اجتماعی بدانیم؟ ما نمیتوانیم ادعا کنیم که این پولها حقوق بیمهشدگان است و در شهر تهران تنها یک بیمارستان در حاشیه شهر داشته باشیم. ما از شبکه بهداشت و درمانی استفاده میکنیم که بیمهها خریدار آن هستند، اما نمیتوانیم مدعی باشیم که اگر دولت یا مجلس بیمهها را در هم ادغام کرد، بخشی از حقوق عدهای را از بین برده است.
وزیر بهداشت افزود: باید برای همه این جامعه خدمات را به صورت یکسان فراهم کنیم، اگرچه من معتقدم همه کشور باید تحت پوشش یک بیمه باشند.
وی در ادامه صحبتهایش ضمن اشاره مجدد به برنامههای طرح تحول نظام سلامت گفت: ما هنوز حلقههای دیگری داریم که میسر نیست امسال به مرحله اجرا درآید، اما از سال آینده مطمئن هستیم که گشایشی ایجاد میشود و امکان بیشتری در اختیار وزارت بهداشت قرار میگیرد. وقتی طلب ما با تاخیر فراهم میشود ما شرمنده همکاران میشویم که آنها را دچار تردید میکند.
حفاظت مالی از بیماران خاص نیازمند منابع مالی است
وی با اشاره به برنامه حفاظت مالی از بیماران خاص، گفت: مطالبات زیادی وجود دارد که رسانهها در قالب بیماران خاص طلب میکنند. برای آن دسته از بیماران که البته تعدادشان هم کم نیست، مصوبهای از مجلس و دولت نداشتهایم. حمایت از این بیماران نیازمند منابع مالی است. در این دولت دارو در دسترس مردم قرار گرفت و پس از آن افزایش اقلام دارویی و در اختیار قرار گرفتن داروهای موثر از کشورهای اروپایی، آسیایی و آمریکایی میسر شد. بین 90 تا صد درصد پول دارو را دولت پرداخت کرد یا از طریق بیمه و یا به صورت مشترک با طرح تحول این هزینهها پرداخت شد.
چگونگی پوشش داروهای خارجی
هاشمی درباره برنامه وزارت بهداشت درخصوص تامین هزینههای دارو نیز گفت: ما داروهایی را که در لیست خودمان است که هم نمونه داخلی دارد و هم خارجی، موظف کردهایم که بیمارستانهای دولتی آنها را تهیه کرده و در قالب طرح تحول، هزینه آن را پرداخت کنند. مشکل از برخی داروهای خارجی است که مشابه داخلی دارند و در داخل تولید میشوند و مورد تایید انجمنهای علمی نیز هستند. ما این موارد را پوشش نمیدهیم یا اینکه مورد پوشش بیمهای حداقلی هستند. به نظر میرسد نظام دارویی درست عمل میکند.
هاشمی افزود: از یک طرف وقتی از اقتصاد مقاومتی صحبت میکنیم و تولید داخل داریم و آن را به خارج صادر میکنیم، اما در ایران ممکن است بیمار اصرار کند که مشابه خارجی آن را دریافت کند و یا اینکه داروی خارجی تجویز میشود.
بازنگری در طب عمومی و تغییر در دورههای تخصصی؛ امسال
وی درخصوص گام چهارم طرح تحول نظام سلامت که از مهرماه آغاز میشود، گفت: این گام مهمترین اقدام ماست که در آن دوره طب عمومی بازنگری میشود. در حدود 35 سال است که این دوره بازنگری نشده است. در دورههای تخصصی نیز تغییراتی ایجاد خواهد شد و در مورد بعضی از رشتهها که ممکن است استقبال کمتری از آنها شود، باید تشویق صورت گیرد. ما بخشی از این کار را در گام سوم انجام دادهایم و تعرفهها را اصلاح کردهایم. در این رشتهها باید موضوع طرح و تعهدات را به حداقل برسانیم.
وزیر بهداشت افزود: دوره طب عمومی باید کوتاه شود. ما همچنان یک متخصص پزشک خانواده در کشور نداریم. اگر این دوره کوتاه شود، دوره تخصصی پزشک خانواده نیز در برخی دانشگاهها نیز راه میافتد.
پزشک خانواده با تعریف گذشته را قبول نداریم
هاشمی درخصوص طرح پزشک خانواده گفت: ما پزشک خانواده را با تعریف گذشته که آن را قبول نداریم در شهرهای زیر 20 هزار نفر برای اولین بار کامل کردهایم و برای 10 میلیون نفر مردمی که هیچ امکانات بهداشتی نداشتند در قالب شهرهای زیر50 هزار نفر جمعیت، پزشک اختصاص دادهایم. اما این طرح با تعریف آن از نظر علمی بسیار متفاوت است. ما دنبال پزشک خانوادهای هستیم که مردم با طیب خاطر به آن مراجعه کنند. در حال حاضر در دو استان این طرح اجرا میشود اما هنوز نارضایتیهایی وجود دارد چراکه نظام ارجاع هنوز شکل نگرفته است.
20000 پزشک بیکار داریم؟
وی ادامه داد: دریافتی پزشکان عمومی در شهری مثل خاش یک میلیون و 400 تا یک میلیون و 600 هزار تومان است. از مجموع ارقامی که برخی از دوستان ادعا میکردند که 20 هزار نفر پزشک بیکار داریم، نزدیک به 2 هزار نفر جذب شدهاند. امکان دارد که یا در کشور زندگی نمیکنند یا در شغلهای دیگر مشغول به فعالیت هستند و به رشته خود علاقهای ندارند. به نظر نمیرسد که ما تعداد زیادی پزشک داشته باشیم. ما کشور ثروتمندی به این معنا نیستیم که خط اول درمان را به پزشک اختصاص دهیم. حتما باید مراقبان سلامت را برای غربالگری و پرونده الکترونیک سلامت داشته باشیم. تعداد پزشکان باید از روی افراد جویای کار مشخص شود.
وزیر بهداشت ادامه داد: ما معتقدیم که خدمات بهداشت از مسیر کارشناس میسر میشود که این مساله مورد تایید سازمان بهداشت جهانی نیز است.
اگر پزشکی کار بخواهد، برایش فراهم است
هاشمی درخصوص کمبود پزشک و همچنین پزشکان بیکار گفت: در حال حاضر اگر پزشکی کار بخواهد، برایش وجود دارد اگر تمایل نداشته باشد که به روستا و شهرهای حاشیه برود، میتواند در خود شهر کار کند. اگر پزشک بیکار داریم به خاطر کاری است که به آنها پیشنهاد میشود و مطلوب آنها نیست.
وی ادامه داد: مجلس رقم 30 درصد سهمیه برای افراد بومی گذاشت که ما با آن مخالفت کردیم، اما موثر واقع نشد. ما از این قضیه که به نوعی ظلم است، استفاده بهینه کردیم. افرادی که از یک طرف با کل کشور رقابت میکنند اگر حائز رتبه شوند میتوانند هر شهری را که خواستند انتخاب کنند و بعد از آن با 30 درصد بومی استان خود رقابت میکنند. بنابراین به نوعی با این امتیاز بورسیه آن استان میشوند. باید امیدوار باشیم بین هفت تا 10 سال دیگر این طرح درصورتی که ادامه پیدا کند، به افزایش مهارت افراد کمک کند.
4600 متخصص در مناطق محروم به کار گرفته شدند
وزیر بهداشت درخصوص حضور پزشکان در مناطق محروم نیز گفت: در قدم اول 4500 تا 4600 متخصص در مناطق مختلف کشور غیر از تهران و شیراز و... به کار گرفته شدند. دولت خودش هزینه را برای ماندگاری پزشکان پرداخت میکند. این کار به معنی ریختن پول به جیب پزشک نیست.
هاشمی درباره کمبود بیمارستان در کشور گفت: ما امیدواریم 10 برابر آنچه که مورد نظر است به تختهای بیمارستانی اضافه کنیم. یکی از مسیرهای تامین هزینههای این طرح فروش املاک وزارت بهداشت است، اما راه چاره این است که در بخش بهداشت و درمان، دولت همان کاری را انجام دهد که در بخش زراعت انجام میدهد. یعنی تضمین کند که تسهیلات اولیه را میدهد. اگر این کار صورت بگیرد، نیازی نیست بیمارستان بسازیم و طی پنج سال راه 40 ساله را میرویم.
اجازه استخدام نداریم
وی درخصوص ممنوعیت استخدام توسط وزارت بهداشت گفت: ما اصلا اجازه استخدام نداریم. از روزی که من شروع به کار کردم، برای 36 بیمارستان جدید توانستیم مجوز استخدام 7000 نفر بگیریم. نزدیک به 100 هزار نفر نیز قراردادی داریم. محدودیتی برای استخدام وجود دارد که باید مدلهای دیگری را برای آن طراحی کرد. ما اخیرا از همین منابعی که داریم شرکتی را تاسیس کردهایم که از طریق آن بتوانیم کمبود نیرو را تامین کنیم.
هر کسی کار بیشتری انجام دهد، پول بیشتری میگیرد
طرحی اختیاری برای پزشکان و پرستاران
وزیر بهداشت درخصوص طرح پرداخت مبتنی بر عملکرد گفت: براساس قانون تعریف عملکردی را طراحی کردهایم به این معنا که از اضافهکار تشویقی دیگر خبری نیست. هرکس کار بیشتری کند دریافتی بیشتری خواهد داشت که باعث تفاوت دریافتی پرستاران با یکدیگر شد. درخواست بعضی از روسای دانشگاهها بازگشت به نظام سابق بود. در حال حاضر پرستاران در بیمارستانها مخیرند. هر بیمارستانی که پرستاران آن علاقهمند به نظام جدید بودند میتوانند از آن استفاده کنند. اگر نه میتوانند نظام قبلی را انتخاب کنند، با این تفاوت که حتما کارآنه آنها باید به میزان 1.7 متوسط پرداختی در دانشگاه افزایش یابد. در مورد پزشکان نیز یک طرح پلکانی پیشنهاد شده بود که نوعی مالیات بر مالیات بود که آن هم قرار شد اختیاری باشد.
کارنامه ما قابل مقایسه با هیچ دورهای نخواهد بود
هاشمی درباره برنامه وزارت بهداشت درخصوص طرح تحول نظام بهداشتی کشور و همچنین انتقاداتی که به درمانمحور بودن این وزارتخانه میشود، گفت: متاسفانه برخی فکر میکنند که ما درمانمحور هستیم. امروز بهداشت و درمان از هم جدا نیست. اگر درمان در مراحل اولیه صورت نگیرد، عوارض زیادی دامنگیر میشود که خود نوعی پیشگیری است. در پایان کار این دولت کارنامه ما در وزارت بهداشت قابل مقایسه با هیچ دورهای نخواهد بود.
وی افزود: زمانی که ما کار را شروع کردیم، حتی واکسن فلج اطفال نیز در کشور نبود، اما امروز انواع واکسن تامین شده است که عمده آن داخلی است. واکسن پنتاوالان که غیر از یمن و افغانستان در بقیه کشورها تزریق میشد، بعد از 10 سال در این دولت آمد. همچنین مکملهای غذایی برای مادران باردار و امضای سند پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر بحث بهداشت دهان و دندان نیز در طرح تحول نظام بهداشتی انجام شد. پیشگیری از پوسیدگی دندان در کلاس اول ابتدایی نیز امسال اجرایی میشود و تا یک سال دیگر در کل مقطع ابتدایی انجام میشود.
وزیر بهداشت در پایان صحبتهایش تاکید کرد که طرح تحول نظام سلامت در این دولت با قوت ادامه مییابد.
Tags: طرح تحول نظام سلامت, وزیر بهداشت
منبع: ایسنا
مطالب مرتبط: تحریم، اعتبارمحدود و نارضایتی، طرح سلامت را با نگرانی همراه میکند
نرخ گذاری خدمات دندانپزشکی جزو وظایف هیأت وزیران است
گروه پزشکی بر اساس کارکرد دستمزد خواهند گرفت
وزیر باور کرده بود که ۲۰ هزار نفر پزشک عمومی بیکار داریم
کیفیت پایین، بیمار را به مراکز خصوصی هدایت میکند
در صورت عدم توجه به بهداشت و درمان دهان، طرح تحول سلامت ناقص است
اولویت طرح تحول سلامت «بهداشت» بود اما مغفول واقع شده است